La Budești, de Ziua Națională

În satul Budești s-a format o tradiție, ca atunci, când este Ziua Națională, la Monumentul Eroilor din parc, să se adune oficialități și săteni, să se înalțe Drapelul Național, să se intoneze Imnul Național și alte cântece patriotice.
Și anul acesta, la 1 Decembrie, în jurul orei 12, erau prezenți în fața Monumentului Eroilor, primarul comunei, domnul Codrea Vasile, angajații de la Primărie, preoții Plosca Florin, Clapa Grigore și Alb Cosmin, împreună cu locuitori ai satului. S-a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor, s-a intonat Imnul Național, apoi preoții au oficiat un Te Deum, rostind rugăciuni către Dumnezeu, mulțumind că ne-a învrednicit să ajungem la această zi importantă. Prof. Rus Augustin a amintit faptul că orice țară își are „simbolurile naționale”, în principal Drapelul, Imnul Național și Ziua Națională, fiecare dintre aceste simboluri având un trecut istoric. Drapelul Național, în culorile sale roșu, galben și albastru, a apărut în timpul revoluției de la 1848, Ziua Națională a fost sărbătorită la 24 ianuarie, la 10 mai, la 23 august, iar din 1990 la 1 Decembrie. Imnul Național își are începuturile în anul 1862 în timpul domniei lui Al. I. Cuza, între 1884-1947 se intona Imnul Regal, între 1948-1953 Zdrobite cătușe în urmă rămân, 1953-1975 Te slăvim Românie, 1975-1977 Pe-al nostru steag e scris Unire, 1977-1990 Trei culori cunosc pe lume, iar din 1990 Deșteaptă-te române.
Conducerea României, după evenimentele din dec. 1989, a stabilit ca Ziua Națională să fie aniversată la data de 1 Decembrie, deoarece atunci, în 1918, 1228 de delegați din toate părțile Transilvaniei, adunați la Alba Iulia și susținuți de peste 100.000 de participanți au hotărât unirea cu Regatul României. La mărețul eveniment de acum 105 ani, au participat din satul Budești, învățătorul Toma Alexandru și țăranul Dorhoi Ioan.
Cu credința în suflet, cu respectul datorat înaintașilor, care, „cu palmele-au zidit o țară”, cu încrederea că „tot ce-i românesc nu piere, și nici nu va pieri !”, cu nădejdea de a avea liniște și pace în țară, să ne bucurăm împreună de acestă sărbătoare națională, să trăim în armonie și bună înțelegere.
Domnul primar Codrea Vasile a mulțumit preoților prezenți, participanților și i-a poftit să servească un ceai cald, un pahar de vin, s-a întreținut cu cei prezenți într-o ambianță plăcută.

Prof. Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5