A intrat în vigoare noul Cod al Muncii

ITM-ul începe controalele

A intrat în vigoare noul Cod al Muncii. Obiectivele de performanţă, criteriile de evaluare a salariatului şi închisoarea pentru munca la negru sunt noutăţile cu cel mai mare impact pentru patroni şi angajaţi.

Ieri, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial Pentru Muncă (ITM) B-N s-au întâlnit pentru a discuta asupra prevederilor pe care le aduce noul Cod al Muncii.

ITM a avertizat că va începe controale dure şi amănunţite pentru a-i depista, în special, pe cei care angajează salariaţi fără forme legale.

Atât angajatorii, cât şi angajaţii se află în faţa unor provocări, de genul regulile şi principiile din noul Cod al Muncii pun accent pe performanţă.

Astfel, obiectivele şi criteriile de performanţă sunt incluse în contractele individuale de muncă şi pot deveni tot atâtea motive pentru concedierea salariaţilor necompetitivi.

Alte modificări vizează contractul de munca pe durată determinată. Durata maximă creşte la 36 de luni, de la 24 de luni. După încetarea perioadei, contractul poate fi prelungit, dar nu mai mult de 3 ori succesiv.

În ceea ce priveşte timpul de lucru, durata maximă este cea stipulată la nivel european, de maxim 48 de ore pe săptămâna. Prin excepţie, timpul de lucru poate fi mai mare dar numai dacă, într-un interval de 4 luni, media se menţine la 48 de ore săptămânal.

Codul Muncii introduce şi sporuri de noapte de 25% din salariu, în cazul în care nu se acorda o oră liberă pentru fiecare 3 ore lucrate noaptea.

O noutate este şi apariţia agentului temporar de muncă. Acesta este o persoana juridică, autorizată de Ministerul Muncii, care poate încheia contracte între firmele care au nevoie de forţă de muncă temporară şi salariaţi.

Noul Cod mai prevede perioade de probă mai lungi: de 90 de zile calendaristice pentru funcţii de execuţie şi de 120 de zile pentru funcţii de conducere.

Modificări apar şi în situaţia concedierilor colective. Dacă până acum, prevalau criteriile sociale atunci când se făcea departajarea angajaţilor, noul Cod pune pe primul plan criteriile de performanţă. Abia după aplicarea acestora, vor fi folosite si criteriile sociale.

În plus, sancţiunile şi pedepsele pentru munca la negru sunt mult mai dure. Firmele care vor fi depistate că au angajat ilegal între una şi 5 persoane vor primi amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei.

Cuantumurile actuale pornesc de la 2.000 şi ajung la 5.000 de lei, însă dacă au angajat mai mult de cinci persoane fără contract, patronii riscă amendă penală sau închisoare de la 1 la 2 ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5