Ionuț Simionca (secretar general PMP): Când ești obișnuit de mic să fentezi sistemul, când ești mare numa’ te joci

Declarație politică

Când ești obișnuit de mic să fentezi sistemul, când ești mare numa’ te joci.
Sunt două zicale care îmi vin în minte după ce am citit știrea potrivit căreia titlul de doctor al ministrului bistrițean al Cercetării a fost invalidat de CNATDCU.
“Când ești obișnuit de mic sa fentezi, când ești mare numa’ te joci” (am adaptat zicala originală la situația actuală)
“Dacă mere, mere, dacă nu, am glumit!” (zicală specifică zonei Ardealului).
Asta este Romania noastră, în care, dacă nu muncești, dar ești suficient de obedient, șefii tăi te fac “doctor”…..
O țară condusă de incompetenți.
O țară în care cei cu demnitate trebuie să muncească de zece ori mai mult decât cei care funcționează pe sistemul PCR( pile, cunoștințe și relații).
O țară în care o videochatistă câștigă într-o luna 40.000 mii și un profesor 4.000 mii.
O țară în care romanii sunt păcăliți, oamenii de afaceri sunt asupriți, iar politicienii de carton sunt ocrotiți.
O țară în care obediența este rubrică obligatorie în CV când vrei să te angajezi la stat.
O țară în care oamenii nu au încredere în politicieni ce ne conduc, în onoarea lor, în buna credință, în demnitatea lor.
O țară în care noi, cei care muncim, plătim taxe la stat, salarii și multe alte dări, trebuie să ne implicăm mai mult, să nu ne lăsam duși de val sau păcăliți. Să luptăm pentru drepturile noastre, că pe ei nu ne putem baza.
Noi am mai avut miniștri din județ. Buni, răi, cum au fost, chiar și eu i-am sprijinit când eram parlamentar. Pentru că erau de-ai noștri, pentru că erau bistrițeni. Dar vorbim de oameni care își știau locul. Măcar nu au pretins că sunt altcineva și au făcut ce au putut.
Pentru a spală rușinea bistrițenilor, șeful de partid al ministrului bistrițean al Cercetării trebuie să ia mai multe decizii. Trebuie să îl retragă din funcție pe cel care ne-a făcut de rușine.
Apoi trebuie să schimbe criteriile de selecție a candidații lor pe care îi susține. Trebuie să scoată din CV-ul acestora rubrica „obediență” și să o introducă, în locul acesteia, pe cea legată de competență.

Comentarii

31/10/23 11:46
Iuliu

Nu e chiar asa simplu dacă după sustinerea publică a tezei de doctorat comisia de evaluare din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) constată că lucrarea nu îndeplineste criteriile pentru acordarea DIPLOMEI DE DOCTOR. Chiar dacă se recomandă refacerea tezei , rămâne rușinea invalidării unei teze de doctorat care este cu atât mai mare în cazul lui Ivan-Bogdan Gruia, dat fiind faptul că acesta este și ministru al cercetării. „Vasile Dîncu are o parte importantă din vină deoarece a supervizat teza de doctorat și putea semnala eventualele erori” , după cum a precizat un fost membru al CNATDCU .
Evaluarea unei teze de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) se face de catre o comisie de specialitate formată dintr-un presedinte si evaluatori 3 membri ai comisiei, în funcţie de tema tezei de doctorat. În cazul tezelor care tratează subiecte multidisciplinare sau interdisciplinare, numărul evaluatorilor poate fi suplimentat şi aceştia pot face parte din mai multe comisii de specialitate ale CNATDCU. Membrii comisiei de evaluare fac analiza tezei de doctorat pe baza următoarelor criterii:
a) relevanţa ştiinţifică;
b) impactul potenţial al rezultatelor şi măsura în care teza aduce contribuţii substanţiale la cunoaştere în domeniul respectiv ;
c) originalitatea şi caracterul inovativ sau creativ şi măsura în care candidatul demonstrează abilităţi de gândire critică independentă; (analiza tezei de doctorat cu programe specializate în verificarea originalităţii si depistarea plagiatului)
d) măsura în care candidatul a utilizat în mod adecvat metodele şi metodologiile de cercetare;
e) măsura în care modalitatea de prezentare a informaţiilor în cadrul tezei este adecvată;
f) măsura în care candidatul demonstrează înţelegerea literaturii relevante în domeniu şi familiarizarea cu aceasta;
g) măsura în care rezultatele prezentate în teză au fost publicate sau acceptate spre publicare, în urma evaluării de către evaluatori externi (prin peer review), ori stau la baza unor cereri de brevet sau a unor aplicaţii ori măsura în care rezultatele prezentate în teză au potenţialul de a fi publicate în acest fel sau de a fi aplicate;
h) respectarea normelor de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare.

In cazul lui IVAN BOGDAN-GRUIA, teza sa de doctorat nu a îndeplinit criteriile ştiinţifice şi a fost respinsă de către specialiştii CNATDCU.
Este vorba de teza de doctorat cu Titlul : ASPECTE ALE SPECIFICULUI ORGANIZAȚIONAL AL ROMÂNIEI. MODELE SOCIO-ORGANIZAȚIONALE DE ACTUALIZARE A POLITICILOR DE RESURSE UMANE ÎN RÂNDUL FUNCȚIONARILOR PUBLICI

DATA SUSȚINERII: 02/09/2022
ORA SUSȚINERII: 10:00
LOCUL SUSȚINERII: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
DOMENIUL: Sociologie

Autorul tezei de doctorat: IVAN Bogdan-Gruia
Conducătorul științific: Prof. dr. Vasile DÎNCU (Universitatea București)
Președinte comisie: Conf.dr. Darie CRISTEA (Universitatea București)
Referenți oficiali:
Prof. dr. Valentina MARINESCU (Universitatea București)
Prof.dr. Nicu GAVRILUȚĂ (Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași)
Prof.dr. Dan CHIRIBUCĂ (UBB Cluj-Napoca)

Locul susținerii:
SALA DE CONSILIU A FACULTĂŢII DE SOCIOLOGIE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ (Vezi imaginile: https://rasunetul.ro/deputatul-bogdan-ivan-doctor-sociologie-presedintel...)

31/10/23 16:39
Paul

Trebuie să-ți vezi lungul nasului. Dacă Bogdan Ivan era numit la Ministrul Sportului nu se făcea atâta tevatură pe tema invalidării tezei sale de doctorat, pentru irelevanţa ştiinţifică. Cu alte cuvinte, fara criteriul "relevanţa ştiinţifică" teza de doctorat a unui individ nu are nu are nici o valoare.
De aceea la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, lucrurile sunt mult mai delicate când vine vorba de relevanţa ştiinţifică, unde obiectul muncii este rezultatul cercetărilor ştiinţifice teoretice si aplicate. Răducu nu are proprietatea termenilor când vorbeste despre despre Bogdan Ivan, că acesta „cu titlu de doctor sau fără titlu, el are titlurile câștigate”.
Cu atât mai de neînteles este Radu Moldovan care vrea să bagatelizeze faptul că Bogdan Ivan este ministrul PSD-ist al Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu o teză de doctorat invalidată de CNATDCU pentru ” irelevanţa ştiinţifică” desi a fost coordonată ştiinţific de Vasile Dîncu un senior tot din PSD, cel care în calitatea de profesor îndrumător, trebuia să-și asume relevanta ştiinţifică a lucrării doctorandului.
Cu toate astea Radu Moldovan nu vede să fie pusă în pericol poziția lui Bogdan Ivan la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, desi într-o ţară normală s-ar lăsa cu o demisie. Ar fi si un moment potrivit pentru reducerea numărului de ministere. In toată lumea civilizată adevărata cercetare stiintifică se face în universităti. Noi am păstrat în țară modelul sovietic din perioada comunistă în care cercetarea era concentrată în institute rupte de universități. După revolutia din 1989 au existat anumite tentative timide de remediere a situatiei . Astfel, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost înfiintată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , cu atributii în realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru universități. Dar, ca la noi la nimeni; a fost creat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România este o anomalie creată ca sinecură pentru satisfacerea clientelei politice aflate la guvernare. Aceasta aduce aminte de perioada comunistă a anilor 1980, când Elena Ceausescu a fost numita prim-viceprim-ministru al guvernului de atunci şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, cu rang de ministru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5