Impozit pe munca zilierilor

Agenţii economici care primesc la muncă zilieri trebuie să achite un impozit de 16 procente calculat la remuneraţia brută acordată persoanelor care prestează activităţi cu caracter ocazional în folosul lor.

Legea care prevede exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a fost promulgată, preşedintele ţării, actul normativ stabilind amenzi de până la 20.000 de lei în cazul în care firmele care folosesc la muncă zilieri nu respectă noile prevederi legale.

Totodată, persoanele juridice sunt obligate să întocmească un registru de evidenţă a zilierilor pentru a ţine evidenţa zilnică a acestora. De asemenea, potrivit noii legi, raportul dintre zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă.

Activitatea desfăşurată de zilieri nu conferă acestora calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta va putea încheia, opţional, o asigurare de sănătate şi/sau de pensie.

Totodată, pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar. Actul normativ prevede, în acelaşi timp, că vârsta minimă a persoanelor care desfăşoară activităţi de acest tip de activitate să fie de 16 ani, iar perioada maximă pentru prestarea activităţilor pentru acelaşi beneficiar este de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.

Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie a cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi, în valoare de cel puţin 2 lei pe oră şi cel mult 10 lei pe oră.

Plata se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în registrul de evidenţă a zilierilor, de către zilier şi de beneficiar. Actul normativ prevede că dovada plăţii remuneraţiei zilnice să se facă prin semnătura zilierului în registrul de evidenţă a zilierilor.

Depăşirea perioadei maxime de lucru pe an sau a duratei zilnice de muncă se sancţionează cu amenda de 10.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi în cazul în care beneficiarul nu respectă limitele stabilite de lege cu privire la remuneraţia zilnică.

Beneficiarul care nu respectă obligaţiile prevăzute de noul act normativ cu privire la ţinerea registrului şi completarea lui riscă o amendă de 6.000 de lei. Totodată, neplata impozitului de 16 la sută datorat de beneficiar atrage plata unei amenzi de 20.000 de lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de către inspectorii de muncă şi cei fiscali.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5