PSIHOLOGIA VIEŢII

Idei practice contra depresiei de toamnă

Petrecerea concediului s-o păstrăm în amintirea noastră cât se poate de fidel, şi s-o reactualizăm ori de câte ori e nevoie. Clipele de neuitat, imaginile, gusturile, parfumurile, emoţiile, sunetele acumulate, ne creează din nou o stare tonică.

Să ne stabilim noi ţinte (să ne apucăm să învăţăm ceva, muncă voluntară, studii etc.), urmărind progresul, ca să simţim, că avem realizări în viaţă, putem avea succes, avem potenţiale pentru dezvoltare, în acest fel evităm închiderea în sine şi izolarea socială.

Să ne concentrăm asupra acelor domenii, în care suntem buni, să ne perfecţionăm cunoştinţele, ideile novatoare, să nu avem rezerve nici faţă de planurile mai mari.

Putem cere ajutor, dacă ne simţim dezorientaţi în momentul reîntoarcerii din concediu, când ne întâmpină tot feluri de lucruri, care trebuie rezolvate rapid (plata unor taxe, scrisori, curăţenie, cumpărături etc).

În loc să ne chinuim cu gândul, ce rău ne simţim la locul de muncă, mai bine să ne orientăm atenţia spre aspectele care ne-au impresionat cel mai mult în concediu, faptul că am făcut mişcare, sport, am văzut oraşe noi sau am putut fi mai mult timp cu familia. Dacă ne dăm seama de aceste aspecte, vom şti, ce ne lipseşte de fapt, din cotidianul nostru şi astfel, putem lua măsuri corective.

Am putea efectua schimbări la locul de muncă: să ne curăţăm biroul, să expunem câteva amintiri din concediu, să punem o poză din locurile văzute în concediu, pe ecranul calculatorului, să procurăm lumânări parfumate ( pe care le mirosim, fără să le aprindem).

Să dormim, să mâncăm cu regularitate, să consumăm lichide. De multe ori stilul nostru de viaţă este răspunzător pentru faptul, că suntem mai îngrijoraţi, încordaţi. Performanţa se reduce dacă suntem obosiţi, ne aducem mai greu aminte de sarcinile noastre.

Putem planifica zilele şi atribuţiile. Dacă reuşim să facem totul la timp, evenimentele nu ne vor depăşi sau dezorganiza. Să nu uităm nici acţiunile de timp liber, mişcarea, distracţia pentru relaxarea noastră (origo).

Hainele noi apărute pentru sezonul de toamnă ne ajută să ne acomodăm la un nou anotimp. Ar fi o idee bună să le scoatem vechile haine de toamnă-iarnă şi să le ducem la curăţătorie. Doamnele pot încerca o nouă coafură, farduri şi accesorii noi.

Dacă în continuare ne simţim groaznic la locul de muncă şi nu dispare depresia de sfârşit de vară, se recomandă schimbarea locului de muncă, ceea ce înseamnă un nou mediu, provocări noi, de care avem nevoie după o anumită vârstă, experienţă, monotonie.

Psihologia vârstelor, vorbeşte despre o necesitate a omului determinată de vârsta a doua, conform căreia, fiecare persoană ar dori să schimbe ceva în viaţa ei ; unii schimbă locuinţa, alţii - hainele, domiciliul, soţul/soţia, locul de muncă, preocupările, funcţia etc.

Este foarte important să ne satisfacem această necesitate generală, dar în acelaşi timp să găsim direcţia corectă şi modul dezirabil al realizării, având grijă, să nu sacrificăm valorile familiale, morale, spirituale numai de dragul schimbării.

Ţintele noi, hobby-urile, preocupările noi, ne pot reînnoi personalitatea.

Omul de fapt, dorindu-şi înnoirea proprie, schimbă condiţiile de locuit, de muncă, de înfăţişare sau de convieţuire. Cu cât îşi găseşte omul, un nou sens, după 40-50 de ani, în muncă, în concepţie, în preocupări, în realizări, cu atât mai puţin va fi deranjat de exteriorul său (locuinţă, şefi, colegi de muncă, partener de viaţă). Şi invers, cu cât îl macină mai mult nemulţumirea faţă de el însuşi, neputinţa de a realiza mai mult, cu atât mai tare va dori să schimbe ceva în lucrurile care îl înconjoară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5