HRAMUL BISERICII ORTODOXE SFINŢII DOCTORI FARĂ DE ARGINŢI COSMA ŞI DAMIAN Spitalul Pneumo-

Sfinţii Făcători de Minuni şi Doctori fără Arginţi Cosma şi Damian împreună cu mama lor Teodota erau din Asia Mică (după unii, din Mesopotamia). Tatăl lor care era necredincios a murit când ei erau încă copii. Mama i-a crescut în evlavia creştină. Prin exemplul vieţii ei şi prin citirea cărţilor sfinte, Sf. Teodota a păstrat puritatea vieţii copiilor ei prin respectarea poruncilor lui Dumnezeu, ajutîndu-i să devină bărbaţi virtuoşi şi drepţi. Educaţi şi formaţi ca doctori, ei au primit în dar harul vindecării trupurilor şi sufletelor bolnave prin puterea rugăciunii. Ei vindecau chiar şi animale. Din iubire curată faţă de Domnul şi faţă de semeni ei nu luau niciodată plată pentru serviciile lor, respectînd porunca Mântuitorului Nostru Iisus Hristos care a spus: "În dar aţi luat, în dar să daţi" (Mt. 10:8). Faima Sf. Cosma şi Damian s-a răspândit în toată regiunea şi oamenii i-au numit doctori fără de arginţi.

Odată, sfinţii au fost chemaţi la căpătâiul unei femei foarte grav bolnave, pe nume Paladia, care nu a mai găsit vindecare la nici un doctor. Cei doi sfinţi, numai prin credinţă şi puterea rugăciunii au reuşit să o vindece pe Paladia, care s-a sculat perfect sănătoasă şi a dat slavă lui Dumnezeu. Dorind să-i răsplătească pentru binele făcut, Paladia s-a îndreptat spre Damian, arătîndu-i trei ouă şi zicînd: "Ia acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viaţă, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt." Auzind numele Sf. Treimi doctorul fără de arginţi nu a îndrăznit să refuze. Când a auzit Cosma întâmplarea, s-a întristat crezînd că făcînd aceasta fratele său a încălcat porunca.

Pe patul de moarte, el a cerut ca fratele său să nu fie înmormântat lângă el. Sf. Damian s-a stins şi el din viaţă la scurt timp şi toţi se întrebau unde va fi îngropat. Dar Dumnezeu a făcut o minune printr-o cămilă, pe care "doctorii" au vindecat-o şi care glăsuind cu voce omenească le-a spus să nu se îndoiască şi să-l pună pe Damian lângă Cosma pentru că Damian nu a acceptat ouăle de la femeie drept plată ci din respect pentru numele lui Dumnezeu. Sfintele trupuri ale doctorilor fără arginţi au fost îngropate împreună în Thereman (Mesopotamia). După moartea lor s-au înfăptuit multe minuni.

În Thereman, aproape de biserica Sfinţilor Cosma şi Damian, trăia un om pe nume Malchus. Într-o zi el a plecat în călătorie, lăsîndu-şi femeia singură pentru o perioadă destul de lungă de timp. Înainte să plece el s-a rugat la biserica "doctorilor fără de arginţi" să aibă grijă de nevasta lui. Dar vrăjmaşul omului a luat chipul prietenului lui Malchus uneltind uciderea femeii. El i s-a arătat femeii spunîndu-i că l-a trimis bărbatul ei să o ia şi să o ducă acolo unde era el. Crezîndu-l, ea s-a dus cu el şi când au ajuns într-un loc pustiu vrajmaşul a vrut să o omoare. Văzînd pericolul care o păştea, femeia s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu să o ajute.

Atunci au apărut doi bărbaţi înfricoşători care l-au alungat pe diavol şi acesta a căzut de pe o stâncă. Cei doi au condus-o pe femeie acasă unde ajungînd ei, ea s-a închinat şi i-a întrebat cum le este numele ca să le poată mulţumi toată viaţa. Ei au răspuns că sunt slujitorii lui Dumnezeu, Cosma şi Damian, după care s-au făcut nevăzuţi.

Tremurînd de uimire şi bucurie, ea a povestit la toată lumea minunea şi a mers la icoana binefăcătorilor ei rugîndu-se şi mulţumind lui Dumnezeu. De atunci, cei doi sfinţi sunt consideraţi protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine, precum şi dătătorii de armonie în viaţa soţilor. Sărbătorirea lor se face până şi în Rusia din vremuri străvechi.

Sfinţii Doctori fără Arginţi Cosma şi Damian din Asia Mică nu trebuie confundaţi cu Sfinţii Cosma şi Damian din Roma (prăznuiţi la 1 iulie) sau cu Sfinţii fără de Arginţi din Arabia (prăznuiţi la 17 octombrie).

Cu vrerea Tatălui cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a pus piatra de temelie în anul 2005 în ziua hramului Sfinţilor doctori fără de arginţi Cosma şi Damian a unei minunate biserici situată în curtea Spitalului de Pneumo-Fiziologie Bistriţa, biserica cu hramul "Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian"de către P.S. Vasile Someşanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Feleacului şi Clujului susţinut de un sobor de preoţi.

Acest laborator spiritual – biserica – completează lucrarea de vindecare trupească a bolnavilor internaţi aici, cu lucrarea de vindecare şi întărire duhovnicească; între bolnavi, preot şi cadrele medicale constituind o simbioză prin interpunerea elementului laic curativ cu cel creştin spiritual.

Construit în stil brâncovenesc, neaoş românesc, acest locaş, este o bijuterie arhitectonică, un unicat printre locaşurile de cult din zonă. Biserica a fost împodobită cu un frumos iconostas realizat de dl. Ioan Radu din Unirea, icoanele pictate de dl. Prunean din Cluj, iar pictura în tehnică tempera a fost opera pictorilor Indolean Horia şi Adriana din Gherla (2009-2010).

Pe lângă credincioşi, sponsori, donatori, firme private, acest sfânt locaş a avut un sprijin deodebit prin aportul subtanţial al distinşilor membrii ai Clubului Rotary Bistriţa, dintre care se cuvine să le mulţumim cu evlavie d-lui. Ing. Gavril Chiş, d-lui. Ing. Mihai Naghiu şi bineînţeles neostenitul şi eruditul om de cultură dl. Dir. Prof. dr. Mircea Gelu Buta, care declara plin de smerenie : „Susţinători morali şi pecuniari la realizarea unor opere de artă excepţionale, rotarienii trăiesc cu convingerea că arta poate socializa şi înobila individul scoţându-l din cotidian şi traspunându-l în lumea spirituală”.

Preot de caritate

Lucian- Viorel Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5