Fundația Progress revitalizează socăcitul de la marile praznice ardelenești

Hai să reabilităm arta culinară a socăcițelor!

Fundația Progress Bistrița anunță demararea proiectului “SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016). Lansarea oficială a proiectului va fi realizată printr-o conferință de presă în data de 22 Mai 2015, ora 12:30, la Hotelul Decebal Bistriţa din str. Cuza-Voda nr. 2B. La conferință sunt invitați să participe reprezentanți mass-media, instituții culturale și cetățeni din județul Bistrița-Năsăud interesați de promovarea patrimoniului cultural-gastronomic local.
În tradiția satelor transilvănene, socăcițele, sunt bucătăresele prezente la toate evenimentele majore din viața satului - nunți, botezuri, dar și la pomene. Meșteșugul lor – socăcitul – nu e ușor de stăpânit, dar este esențial pentru întâlnirile membrilor comunității, deoarece doar socăcițele știu cum să pregătească mâncarea bună, pălinca fiartă cu săcăre care să asigure, după caz, fie buna dispoziție și veselia, fie comemorarea pioasă pentru sutele de invitați.
Obiectivul proiectului “SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare” este acelea de a contribui la descoperirea și promovarea artei socăcitului prin înregistrarea patrimoniului culinar din Valea Someșului Superior, identificarea socăcițelor active în zonă (cu precădere în localitățile Feldru, Rebrișoara și Rodna), promovarea lor și a artei socăcitului, ca formă de antreprenoriat social și realizarea, în format electronic, a unor publicații care să conțină rețete și tradiții specifice celor care sunt recunoscute de comunitățile locale drept cele mai bune și pricepute operatoare în domeniul găzdăcitului.
Pentru atingerea acestor obiective vor fi desfășurate următoarele activități:
- implementarea a 2 mari campanii, de conștientizare asupra diversității culturale și de promovare a egalității de șanse/dezvoltării durabile;
- reactivarea comunității de socăcițe de la nivel județean;
- transpunerea patrimoniului cultural-gastronomic în format digital - “eBook cu reţete şi indicaţii preţioase vieţii omului, culese de la socăcițe”; film și album foto documentar;
- organizarea a 2 mari evenimente la finalul proiectului - expozitie multimedia itinerantă și sarbătoarea convivială “Socăcița Văii Someșului Superior”.
„Demersul propus se adresează celor peste 4.400 de familii din zona Valea Someşului Superior predispuse, în orice moment, la organizarea unor întruniri de masă şi care nu dispun de posibilităţile materiale de a face apel la serviciile unor unitaţi de alimentaţie publică sofisticate. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, localităţile rurale dispun de localuri gestionate de comunitate, adică de „Case de nunţi”. Se spune că bucătăria nației cutare este un act de cultură! De mare anvergură. Foarte bine. Vom face dovada, prin implementarea prezentului proiect că, nici cea practicată de socăcițele de pe Someșul Mare nu-i mai … mică” afirmă Gheorghe Crișan, managerul proiectului.

***
Fundația Progress este o organizație neguvernamentală înființată în 1996 în Bistrita, judetul Bistrița-Năsăud, ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca centre de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.

Gheorghe Crișan
Manager proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5