Colţul filatelistului

Gumomania

Aprecierile făcute asupra gumajului mărcilor poştale au cunoscut, în ultimul timp, o amploare şi importanţă care nu sunt justificate. Chiar dacă pentru colecţionarul de mărci poştale neuzate consideraţiile de ordin estetic au importanţa majoră, se încearcă acreditarea ideii de a se acorda o mare importanţă gumei, care nu are nimic estetic şi se află pe dosul mărcii. Nu negăm faptul că guma, atunci când este originală, demonstrează colecţionarului dacă timbrul aspectat a suferit vreo deteriorare sau reparaţie.

Guma timbrului produce multiple şi însemnate neplăceri colecţionarului, în primul rând datorită faptului că este cel mai lesne influenţată de către factorii hidroclimaterici. Pe această cale se pot produce: lipirea timbrului pe suport sau, dimpotrivă, crăparea gumei şi deteriorarea timbrului. Un alt neajuns este pătrunderea gumei prin hârtia subţire ducând la alterarea desenului timbrului. Mai menţionăm că cei mai mari duşmani ai gumei mărcii poştale sunt ceaţa şi încălzirea centrală (caloriferul).

Claude Darger spunea: „De nenumărate ori am putut să constat că mărcile poştale vechi neobliterate, dar spălate de gumă păstrează mult mai multă prospeţime decât aceleaşi mărci noi, gumate”.

Marca poştală este în acelaşi timp hârtie de valoare şi document şi nicio logică nu îngăduie ca aceste caracteristici să se altereze ca urmare a unor condiţii hidroclimaterice mai severe. Pudra de talc nu este indicată pentru a preîntâmpina deteriorarea gumajului, căci în timp ea alterează cerneala tipografică, distrugând timbrul.

Dar cele mai mari pericole nu sunt nici de departe cele anterior menţionate. Guma reprezintă un veritabil habitat pentru sporii unor microorganisme, cel mai de temut fiind ciuperca brună. Ouăle anumitor insecte şi sporii ciupercilor nu aşteaptă decât liniştea (chiar a unei case de fier) pentru a-şi exercita rolul lor distrugător.

S-a pretins că spălarea ar fi de natură să provoace decolorarea timbrelor. Aceasta este adevărat în cazul unor emisiuni în principal heliogravate, dar majoritatea pieselor filatelice nu suferă nicio influenţă în urma spălării gumei. Ba mai mult, apare garanţia unei mai bune conservări, chiar în medii cu factori hidroclimaterici severi, a marilor colecţii filatelice. Acelaşi Claude Darget spunea: „Să îngăduim mărcilor cu gumă zece, cincisprezece sau mai mulţi ani de speculaţie, dar numai mărcile spălate trebuie păstrate în colecţiile cu dorinţă de durată”. Subscriem!

Renunţarea la gumă nu va desfiinţa „industria” regumării ci, dimpotrivă, toţi gumomanii îşi vor putea în orice moment aşterne guma lor dragă pe orice piesă filatelică spălată…

Fiecare colecţionează ceea ce doreşte şi cum doreşte; noi nu facem decât să-i urechem pe încăpăţânaţi înainte de a-şi distruge colecţiile din prea mult zel pus în a respecta o modă.

Mihai Lucian Valea,

filatelist

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5