Grațian Conea-cel mai vârstnic locuitor al satului Mireș, participant la cel de-al Doilea Război Mondial

La cei 94 de ani (născut la 1 august 1922), Grațian Conea este cunoscut în mica localitate – Mireș, arondată comunei Chiuza, ca un om harnic, bun gospodar, obișnuit cu greutățile vieții. Povestea sa de viață este captivantă; provine dintr-o familie dârză, demnă și longevivă (părinții săi – Ionuț și Victoria – au trăit până aproape de 100 ani).
A petrecut 1 an și 6 luni (octombrie 1943 – martie 1945) pe frontul din Ungaria, în linia I, activând ca radiotrelegrafist în cadrul companiei de artilerie. Este mândru de acest lucru, de faptul că ştia Codul Morse și are o satisfacție nemărginită atunci când oferă informații despre perioada războiului, povestind cu umor și emoție întâmplări trăite de soldații români.
După evenimentele de la 23 august 1944, Grațian Conea a luptat alături de armata română – în cooperare cu forțele armate ale Națiunilor Unite – pentru a elibera satele și orașele ungurești de ocupația germană. Ne relatează despre ruperea frontului german în apropiere de Budapesta (martie 1945) de către Națiunile Unite și sacrificiile armatei române în bătăliile cu inamicul german, vorbind de ”cimitirul de soldați români” din Ungaria.
Interlocutorul nostru mărturisește: ”Am scăpat ca prin minune din bătaia puștilor inamice; se trăgea după mine ca după iepuri” se confesează, zâmbind Grațian Conea. ”Am trăit de toate în viață: bucurii, o familie frumoasă, soție harnică – Dochița și doi feciori vrednici – Ioan, n. 1950 și Viorel, n. 1957. Necazurile nu m-au ocolit – războiul, apoi colectivizarea din anii 1960 care a adus sărăcie și supărare pentru locuitorii acestui sat. Anul 2015 a fost cel mai trist și nefericit pentru mine; am pierdut fiul cel mic, Viorel și apoi soția.”
Copleșit de aceste evenimente dureroase, Grațian Conea rămâne aceeași persoană optimistă cu simțul umorului, gata oricând să ne ofere date și informații despre conflagrația mondială și mireșenii căzuți la datorie pentru apărarea libertății și a pământului străbun.
În final, interlocutorul nostru dovedește că posedă o memorie de invidiat, rostindu-ne versurile unui frumos și emoționant colind, "Colindul celor plecați în război", dorind să transmită un mesaj de suflet generațiilor mai tinere, îndemnându-i să apere și să păstreze valorile noastre naționale: Libertatea, Independența și Integritatea Teritorială.

Colindul celor plecați în război

Trei păstori se-ntâlniră
Și așa se sfătuiră
Haideți frași să ne rugăm
Cu jale să colindăm Bis

Moarte și jale amară
A venit la noi în țară
Căci porunca de împărat
La bătaie ne-o chemat Bis

Soț de soț se despărțăște
Mama pe feciori jălește
Rămân pruncii mititei
S-a dus tata de la ei Bis

La Crăciun, de bucurie
Stau pe câmp de bătălie
Îți petrec iarna pe afara
Nu știu înturna-or iară Bis

La ai lor îndepărtați
La părinți, surori și frați
Dă-le Doamne bucurie
Și celor din bătălie Bis

Să se întoarcă învingători
La, dulci, căsuțele lor
Să fie pace în țară
Și la Crăciun veseli iară Bis

ÎȚI MULȚUMIM Grațian Conea și îți suntem recunoscători pentru că ai dovedit, prin fapte, calitățile unui adevărat patriot!

Profesor Liviu Conea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5