Glas nou de clopoţel în Ţara Bârgaielor

Deşi lunga vară părea că nu se mai termină, glasul clopoţelului şcolar a răsunat, din nou şi în Ţara Bârgaielor, anunţând, odată cu instalarea definitivă a toamnei, începerea noului an şcolar 2012-2013.
Pregătirile organizatorice nu au lăsat înafară autorităţile care au depus eforturi susţinute, necesare bunului mers al tuturor şcolilor, cele din localităţile bârgăuane fiind aproape de un nivel european.
Multe din realizările şcolilor, din întreg ţinutul Bârgăuan, se datorează efortului neprecupeţit al unor dascăli devotaţi învăţământului românesc, a căror model a fost preluat, îmbunătăţit şi dezvoltat, şcolile ajungând să fie un model în judeţ şi recunoscute în ţară şi străinătate, în primul rând prin reuşitele absolvenţilor care au fost bine pregătiţi.
La Prundu Bârgăului, anul şcolar a fost deschis pentru a 226–a oară, având în vedere faptul că prima şcoală din Ţara Bârgaielor a luat fiinţă, aici, în toamna anului 1786. Curtea Liceului „Radu Petrescu” din capitala bârgăuană, cu un vechi amfiteatru, bine gândit dar încă puţin folosit, au devenit neîncăpătoare în faţa sutelor de elevi, profesori, părinţi, invitaţi şi autorităţi locale, care au luat parte, într-un număr impresionant, la deschiderea oficială a noului an şcolar 2012-2013.
În 17 septembrie 2012, profesor Constanţa Neuc, directorul Liceului „Radu Petrescu” a deschis, cu vădită emoţie, pentru cea de a cincisprezecea oară, începerea noului an şcolar la Prundu Bârgaului, în faţa unei covârşitoare asistenţe, alături de colegii profesori, consilieri locali şi primarul comunei, Doru Toader Crişan, care i-au oferit un real ajutor în organizare.
Anul şcolar începe în condiţii optime, unele greutăţi fiind înlăturate pe parcurs, iar speranţele tuturor se îndreaptă spre bunul mers al şcolii, educaţia fiind prioritară în direcţia asigurării bazei unei comunităţi şi a societăţii, în general.
Noul an şcolar a început în bune condiţii şi la Tiha Bârgăului, comuna cu şcoli bine organizate, deşi acestea sunt cele mai răsfirate, în sate situate pe văi şi dealuri, cu multe greutăţi organizatorice, întâmpinate an de an, pe care autorităţile locale întotdeauna găsesc soluţia de rezolvare. Cu siguranţă că din şcolile comunei vor ieşi noi talente artistice de valoare.
La Bistriţa Bârgăului, o comună cu mai multe şcoli care au fost intens modernizate în ultimii ani, noul an şcolar se anunţă a fi unul bun, pregătit să dea judeţului şi ţării noi viitori campioni.
Glasul clopoţelului şcolar a răsunat, din nou, la şcolile din Josenii Bârgăului şi din satele aparţinătoare comunei, din Rusu Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului şi Strâmba, unde aceeaşi vară târzie a lăsat locul toamnei.
În 17 septembrie 2012, la Şcoala Gimnazială Josenii Bârgăului s-a deschis oficial noul an şcolar, în marea curte a şcolii din centru, prin cuvântul prof. Felicia Măjeri, directorul şcolii, alături de preotul paroh Ioan Nechita, viceprimarul comunei, Alin Trişcă, şeful postului de poliţie locală, Victor Clepşa şi consilierul local Vasile Urs, profesori, învăţători, educatori, elevi şi părinţi.
Noul an a început în condiţii optime la şcolile din raza comunei Josenii Bârgăului, având sprijinul neprecupeţit al Consiliului Local, al viceprimarului Alin Trişcă şi al primarului Tudorel Ciotmonda, aşteptându-se ca rezultatele să fie pe măsură.
În 17 septembrie 2012, toamna a ajuns şi în comuna Livezile, unde glasul clopoţelului şcolar a răsunat din nou. Şcolile din comună sunt la un standard european, realizat de mai mulţi ani, iar cele din satele răsfirate ale acesteia au fost renovate şi aprovizionate corespunzător pentru buna desfăşurare a procesului de învăţămînt.
Mai sunt unele probleme, ca de exemplu: sala de clasă de la Dorolea, realizarea proiectului de grădiniţă şi grup şcolar lângă şcoală, la Cuşma şi găsirea unei soluţii de rezolvare a unui spaţiu şi a unui post de educator, în eventualitatea justificării unei grădiniţe la Valea Poienii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5