Citim, comunicăm

Generozitate împărtăşită

Recenta carte a măiereanului Icu Crăciun – Gânduri pentru prieteni, Ed ER Remus, Cluj-Napoca (cu o excelentă copertă de Lucian Andrei) – mă poartă cu gândul de la Lucian Blaga la Eugen Ionescu (desigur, sunt de păstrat proporţiile valorice între cei trei).

Pe Someş în sus, spre Munţii Rodnei, dospeşte înţelepciunea. Liviu Rebreanu a asimilat-o, şi-a asumat decantarea în structuri epice. Alţii au sublimat-o în poezie. Icu Crăciun o face direct, laconic; aş fi spus zgârcit, dacă n-ar folosi, pentru comunicare, metafora şi ”verişoara” ei apropiată metonimia. Ceea ce nu mă împiedică să-mi amintesc de o afirmaţie (pe care am invocat-o în altă parte) a lui Eugen Ionescu (o rezum): Fac literatură, teatru, atunci când simt că nu pot spune direct o idee, un adevăr fără, îmbrăcăminte stilistică.

Afirmaţia aceasta se apropie de neîncrederea lui Lucian Blaga în putinţa cuvintelor de a transmite complet receptorului o stare de spirit, un gând, un sentiment. Nu întâmplător, în 1919, când debutează editorial cu Poemele luminii, în acelaşi an publică o carte de aforisme şi cugetări Pietre pentru templul meu.

Ei bine, Gânduri pentru prieteni te duce, inevitabil, la aceste ”pietre” blagiene. Diferenţele sunt fireşti, dacă asociezi aceste două nume: Lucian Blaga şi Icu Crăciun. Intâi de toate e vorba de o diferenţă valorică, ceea ce nu impietează statutul de scriitor al măiereanului. În 1919 Blaga îşi constituise fundaţia templului său lirico-filozofic prin volumul de poezie şi, deopotrivă, îşi anunţa, prin Pietre pentru… orizontul estetic ce urma să-l construiască.

La Icu Crăciun ”pietrele” din 2009 vin după ce şi-a construit casa (şapte cărţi proprii). Gânduri pentru prieteni sunt mai degrabă stucatura edificiului său, efigii aşezate la vedere. Iată:

”Fericirea nu-şi ridică pălăria să te salute.”

”Răutatea inteligentului doare mai rău decât a prostului.” (Superb!)

”Sfiala aparţine fecioarelor; dezvirginatele doar o mimează.” (Dur!)

”Consolarea este perina experienţei.” (Fie!)

”Romantismul este cel mai depravat curent din literatura universală.” (La aşa afirmaţie, cred că Victor Hugo… l-ar huidui)

”Demagogul este campionul sfaturilor.” (Uite o deviză potrivită la intrarea în palatul prezidenţial al României!)

”Defectul perfecţiunii constă în existenţa ei.” (Incitant paradox!)

” Leneşul ştie cel mai bine ce înseamnă odihna veşnică.” (Asta îmi aminteşte de aserţiunea lui Iorga: ”Lenea e o sinucidere blândă.”)

”Promisiunea este gajul caracterului.” (Caracter? O, ”rara avis”!)

”Respectul exagerat se transformă în umilinţă ori batjocură.” (Că bine zice!)

Prin urmare, Gânduri pentru prieteni este o mărturisire de iubire, de generozitate pentru cititori (poate chiar şi pentru neprieteni).

Comentarii

27/07/10 01:20
neliteratu

Am semnat cu pseudonim pentru ca majoritatea scriitorilor(chiar artistilor) mi se par plini de ifose, pretentii de monopolizatori ai inteligentei, aere de mici sau mari dumnezei. Iar in cazul in care ii contrazici sau le pui la indoiala (mai mult sau mai putin categoric) productiile, reactioneaza dur si nu neaparat argumentat. Cei mai multi nu stiu ce inseamna smerenia si considera modestia ca fiind semnul lipsei de valoare, un defect. Admit ca am fost placut surprins de reactia dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat sunteti chiar autorul(ma asteptam la reactii acide chiar si de la alti scriitori, nu neaparat implicati in discutie; reactii de genul: cine esti tu, un neica nimeni sa ne dai noua lectii, oameni cu zeci de carti in spate?). Nu e vorba de frica, doar nu am nevoie si chef sa infrunt(deocamdata) si adversitatile unei bresle.Multumesc de invitatia la cafea. Poate o sa o accept candva. Acum nu am suficient timp si nu sunt tocmai pregatit. Cu pritenie, neliteratu.

25/07/10 13:09
Vizitator Icu C...

In sfarsit, am gasit pe cineva care a "filtrat" gandurile mele. Iti multumesc. In parte, sunt de acord cu obiectiile facute. Nu ar strica sa ne intalnim la o cafea. Nu inteleg de ce ai semnat cu un pseudonim?
Cu prietenie,
Icu Craciun

23/07/10 01:26
neliteratu vs l...

Cele cu fericirea, rautatea sau demagogul au sens, pot fi valabile.
Sunt, insa,cateva obiectii. E mai degraba "Caracterul e gajul promisiunii" si nu "Promisiunea este gajul caracterului". Cat despre ”Defectul perfecţiunii constă în existenţa ei.”, ce sa zic, incitanta... prostie. In aceasta logica, un alt "creator" ar putea spune: "Defectul lui Dumnezeu consta in existenta Lui". Cu totul alta e chestiunea cu "perfectiunea operei consta tocmai in imperfectiunea ei", care are substanta nonformala. Daca se vrea o zicere in sensul acesteia, o alta varianta a ei, atunci "paradoxul", aplicat acesteia, devine: "Defectul imperfectiunii operei consta tocmai in existenta ei", care este un truism. E ca si cum as spune "LKNSE=LKNSE" in loc sa spun "0=0". Dar nu ar trebui sa ma mire asta, tocmai la "literati".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5