Gavril Ţărmure: Bistriţa a produs unul dintre spectacolele de teatru de referinţă din întreaga Românie

Gavril Ţărmure, managerul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, spune că municipiul nostru a produs anul acesta unul dintre spectacolele de teatru de referinţă în planul producţiilor teatrale din întreaga Românie, „La câţiva oameni distanţă de tine” realizat de „genialul Radu Afrim, pe texte de senzaţionalul scriitor Dan Coman, un spectacol care a făcut furori de la prima premieră – pentru că au fost două premieri – în două zile consecutive, şi patru reprezentaţii”.
„Spectacolul n-a fost deloc uşor, n-a fost pe placul oricui, a fost un spectacol greu, cu probleme, cu o tematică foarte serioasă, foarte actuală şi scrisă foarte bine. Am avut noroc pentru că au ales şi nişte actori de primă mână din România, cred că toţi sunt vedete, chiar dacă doi dintre ei sunt foarte tineri, dar tot vedete sunt, pentru că îi vede lumea la televizor în diverse producţii de film şi de teatru. Câţiva sunt actori de referinţă, ca de exemplu Marius Bodochi” declară Gavril Ţărmure.
Despre efortul de realizare a spectacolului, managerul Centrului Cultural declară: „Oricât de mare ar fi efortul, dacă are rezultate, dacă are consecinţe, dacă n-a fost în zadar, nu mai contează, uiţi de efortul care s-a făcut. Sigur că a fost un efort special. Aici au venit oameni foarte delicaţi, foarte dificili în acelaşi timp. Toţi aceşti actori sunt vedete naţionale, toţi au solicitările lor, oboseala lor, pentru că nu doar că sunt vedete, dar sunt extrem de solicitaţi şi participă peste tot. Actorii s-au purtat cât se poate de profesionist, au fost oameni minunaţi, ne-am împrietenit, s-au împrietenit cu toţi colegii mei de la Palatul Culturii, de la paznic până la oamenii de scenă care le-au făcut o bună impresie. Sunt oameni minunaţi, lucru care m-a bucurat teribil. În acelaşi timp, Radu Afrim, regizorul care a coordonat toate acestea. Repetiţiile s-au făcut de la ora 10 la 15 şi de la 5 la 10, vreme de aproape trei săptămâni. A fost absolut epuizant, şi pe acea căldură. Noroc că la Casa de Cultură nu este foarte cald pentru că este aer condiţionat, dar a fost absolut grozav efortul. Radu este atent la toate detaliile, este extrem de exigent, este bun. Pe cât pare de nesuferit, tipicar, orice vede se opreşte, pe atât este de fabulos în final. Toate cronicile care s-au scris despre acest spectacol au fost absolut fabuloase, absolut elogioase, lucru care, bineînţeles, ne-a flatat şi pe noi, în calitate de proprietari ai spectacolului respectiv. Mă bucur că noi am debutat cu un astfel de spectacol şi cu un astfel de succes. Asta am vrut eu de când am avut ideea unui teatru. Pentru că aşa, putem spune că au fost zeci de spectacole la Casa de Cultură... Am început şi proiectul cu Silviu Purcărete pentru că asta am avut în minte. Să aducem realizatori, creatori de teatru de referinţă din România. Şi, cu cine să începem? Cu Radu Afrim, pentru că e lângă noi, aici, cu Silviu Purcărete care trăieşte în Franţa, dar e român şi el şi este unul dintre marii creatori ai României, marii regizori ai României din toată istoria teatrului românesc. Cu el am făcut workshopul din luna iulie, între 3 şi 14 iulie, ca prima fază în realizarea unui spectacol de sine stătător, tot aici, la Bistriţa. Acela, intenţionăm să fie după basmul lui Petre Ispirescu – „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”. Din toţi cei care au participat la workshop sper că şi-au făcut o imagine şi pot selecţiona, pot convoca artiştii cu care vom colabora la spectacole. Sperăm că va fi anul viitor”.
Gavril Ţărmure spune că proiectul continuă şi speră ca spectacolul să se joace măcar de 20-30 de ori: „ Noi mai avem două producţii realizate în acest an – „Crime conjugale”, în regia lui Horaţiu Apan şi „Cerere în căsătorie”, realizat cu actori din Bistriţa, Ramona Dumitrean, care este o actriţă excepţională, Ciprian Vultur, un actor foarte-foarte bun care e angajat la Teatrul de Stat din Satu Mare, şi Bebe Ceoarec care e la Bistriţa. Şi celălalt spectacol, „Crime conjugale” e tot cu Bebe Ceoarec şi cu colega noastră Amelia Creţiu. Amândouă au fost spectacole foarte bune şi se vor relua. Vrem să facem şi un festival de teatru care a mai fost prezentat la Bistriţa. De data aceasta să prezentăm producţiile noastre, ale Teatrului Municipal din Bistriţa, spectacolul lui Radu Afrim, acele spectacole - „Crime conjugale” şi „Cerere în căsătorie”. Am mai făcut o producţie de teatru-dans cu Bianca Bor, o concitadină de-a noastră, o fată minunată, o artistă excepţională. Ea este coregraf şi dansator, este foarte-foarte bună. Am fost încântat de spectacolele ei. Vrem să mai aducem un spectacol de Ada Milea. Anul trecut am adus producţia ei realizată la Teatrul Naţional din Cluj – „Scrisoarea pierdută”, un spectacol destul de amplu care a avut destul de mari dificultăţi cu transportarea decorului, care a încăput destul de greu în spaţiul nostru. Să vedem, poate aducem un alt spectacol al Adei. Ada mi se pare un om de teatru absolut genial şi e bistriţeancă de-a noastră şi vreau s-o ţin foarte aproape”. Festivalul de Teatru va avea loc în jurul zilei lui Liviu Rebreanu, 27 noiembrie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5