FOAIA NOASTRĂ DE LA ŞANŢ

Primar :ec. Cornel Moisil ; Viceprimar :Viorel Forogau ; Secretar :ec. Emil Grapini ; Contabil :Maria Cotul ;

Referenti :Sabina Alexandru, Silvia Sasu, Lucica Flamand, Monica Filipoi. Casier :Samson Filipoi ;Sofer :Emanoil Moisil ;Guard :Octavia Timis.

Consilieri locali :Viorica Rogozan, Augustin Rogozan, Victor Filipoi, Alexandru Pomohaci, Marian Forogau, Aurel Chisner, Victor Grapini, Daniel Zaharia Sasu, Titu Sangeorzan, Jelu Nechita, Octavian Iliescu, Augustin Ioan Hadarau, Constantin Iugan.

Gerul se scalda-n pletele iernii. Santenii-si plimba gandurile la gura sobei. Ham, ham, neconvingator, prin ocoale. Si noaptea-si zvarle stelele-n marea liniste.

PRIMARUL EC. CORNEL MOISIL SI CATEVA DINTRE REALIZARILE DIN ULTIMUL MANDAT

L-am revazut pe primarul comunei Sant, ec. Cornel Moisil lucrand la calculatorul din biroul sau de la Primarie. Un birou cochet, o Primarie cocheta, ca de obicei. Imaginea comunei Sant este intr-o profunda schimbare, bate vant de Europa pe-aici. Cu ajutorul Consiliului Local, primarul Cornel Moisil a reusit cateva lucruri de mare importanta pentru aceasta minunata asezare, prinsa-n coasta muntelui, cu oameni vrednici si caliti. Bisericile ortodoxe din Sant si Valea Mare au incalzire centrala, s-a reconditionat pictura si s-au pus strane din lemn stratificat, sunt geamuri termoizolatoare colorate, si instalatii de sonorizare. Dispensarul are o noua centrala termica, este, ca aspect arhitectonic si dotare medicala, printre cele mai frumoase si functionale din judet, iar doctorul Radu Cozma este iubit de sateni. S-a construit un camin cultural in Valea Mare si s-a consolidat si pietruit drumul forestier spre Valea Mariilor, prin programul SAPARD, masura 3,5 in valoare de un million euro. S-a castigat procesul inceput in 2002 si s-au recuperat peste 4000 ha padure, in zona Carlibaba. De asemenea, s-au recuperat cabanele silvice « Balota » si « 1 Iunie » si toate drumurile auto forestiere de pe raza comunei Sant.

S-A DEPUS PROIECTUL PENTRU CANALIZARE SI ASFALTARE

Primarul ec. Cornel Moisil ne informeaza ca a depus proiectul, masura 3.22 in valoare de 2,5 milioane euro, privind canalizarea, alimentarea cu apa, statie epurare, reparare camin cultural, asfaltarea drumurilor. Este un proiect ambitios si absolut necesar pentru localitate. Primarul Moisil a capatat ceva experienta in accesarea banilor europeni, odata cu finalizarea acelui proiect SAPARD in valoare de un million euro, pentru drumul spre Marii.

REALIZARI CURENTE ALE PRIMARIEI

S-a reusit sa se finalizeze lucrarile noului sediu al Ocolului Silvic. Se stie ca acesta functiona in cladirea Primariei, astfel ca si Primaria devine mai relaxata ca spatiu. S-au facut aparari de maluri si s-a regularizat paraul « Hazboaia ». De Craciun copiii au primit 1.000 pungi cu cadouri, atat santenii, cat si cei veniti special din imprejurimi. Toate institutiile publice au primit gratuit lemne de foc pentru traversarea iernii.

AVEM FARMACIE NOUA LA SANT

Prin implicarea Primariei si Consiliului Local, la 16 ianuarie 2009, s-a deschis noua farmacie de la Sant, cu regim normal de functionare. Este o realizare deosebita, santenii nu vor mai pleca la Rodna pentru a-si procura medicamente.

ANSAMBLUL FOLCLORIC PLEACA IN SICILIA

Ansamblul folcloric “Izvorul Somesului” a primit o invitatie, pe care-o va onora, pentru participarea la un turneu folcloric in Sicilia, Italia. Organizatorii vor suporta cazarea si masa. Reamintim ca s-au achizitionat costume populare traditionale din zonele Somes, Oas si Codru. Turneul se va desfasura in perioada 28 ian.-5 febr. 2009.

COLINDUL INTRE PAMANT SI CER

Recent s-a desfasurat la Nasaud o manifestare educational-religioasa, « Colindul intre pamant si cer, intre om si Dumnezeu » organizata sub patronajul Universitatii « Babrs-Bolyai Cluj, la care au participat si cateva cadre did-actice si elevi de la Scoala Generala « Enea Grapini » din comuna Sant. Cei 14 copii din clasele 3-4, invesmantati in minunate costume traditionale, unele vechi de pana la 100 de ani, au promovat cu succes traditia locala. Si-au dat concursul doamnele invatatoare Silvia Moisil, Viorica Hojda, Lucretia Candale si Reghina Horga.

De asemenea, acelasi grup de invatatoare si elevi ai danselor, au participat la Simpozionul International « Scoala romaneasca-Scoala europeana », si Concursul « Vis…de iarna », in perioada 7-9 ianuarie 2009, editia a doua. Au fost dezbatute creatii literare, in proza si versuri, creatii plastice, pictura si grafica, iar cadrele didactice au prezentat referate. S-au evidentiat, prin premii speciale, elevii Alexandru Cotu si George Timis, din clasa 3 A, Maria Grapini si Tinuta Nistor, din clasa 4 A, Octavian Popartac si Florina Cusmir, din clasa 4 B.

VIRGINIA NISTOR, STEA IN DEVENIRE

Micuta Virginia Nistor, dintr-a treia, a obtinut o frumoasa mentiune, categoria solist vocal, la Simpozionul National, Traditii si Obiceiuri folclorice, “De la lume adunate si iarasi la lume date”, de la Maieru, intr-o numeroasa participare. Elevii din Sant, si-au adus contributia printre cei peste 500 de participanti, iar doamnele lor invatatoare, amintite mai sus, au prezentat referate, « Sezatoarea la santeni, datini si credinte la Izvorul Somesului, colinde si obiceiuri. »

Comentarii

04/01/10 15:45
state gheorghita

as cauta pe cineva care a facut armata la curtea de arges la vanatori de munte ,moisil cornel din comuna sant -bistrita perioada 1982-1984.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5