Floarea Pleș - "Simboluri istorice şi culturale ale orașului Năsăud"

Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023; Prefață de Menuț Maximinian; Cuvânt înainte de Ioan Seni; Argument de Ana Vaida; Postfață de Mircea Daroși. Ca să fie informația completă și să putem merge mai departe.

       "Președinta Cercului ASTRA oraș Năsăud, vicepreședintă a Despărțământului ASTRA Năsăud, membră în Comitetul ASTREI Centrale Sibiu, membru în colectivul de redacție al VRR Cluj; membru al Ligii Scriitorilor Români Filiala Năsăud, al altor societăți culturale și ligi. Cetățean de Onoare al Orașului Năsăud."

      Ați ghicit. Este vorba despre Doamna Floarea Pleș din Năsăud. ("O mare Doamnă a Năsăudului", vorba Doamnei Ana Vaida), autoarea unei recente cărți (printre altele), pe care am menționat-o deja. O carte-album, am zice, cuprinzând 27 pagini cu poze color, din cele 160 de pagini câte conține acest volum.

      Părerea editorului despre Doamna Floarea Pleș? Iată ce spune Doamna Nadia Fărcaș:

       "Floarea Pleș, un mare caracter, cu o magnifică forță intelectuală, a luat o decizie înțeleaptă în privința scrierii acestei cărți, care a fost o muncă îndelungată în care a investit foarte mult timp și dăruire./.../ Conținutul acestei cărți ne conturează portretul unei vieți trăite pe deplin, în care gândul și emoția au conlucrat neîncetat. Toți cei care veți parcurge filele acestui volum veți cunoaște detalii inedite despre locuri și persoane, dar și importante instituții și monumente, care nu se vor uitate, toate sub semnul unei nostalgii dulci-amărui. Domnia sa știe să trăiască frumos pe scena vieții, iar prin scrierile sale își lasă amprenta, cu expunerea realității trăirilor din propria viață. Doamna Floarea Pleș este o floare rară a prieteniei nedisimulate, o femeie sensibilă, un suflet minunat și pur, un înger pe pământ.

      Ce ziceți?

     "Câți dintre noi știm că Biblioteca Documentară a Academiei Române de la Năsăud se află într-o casă construită de familia Trișcă, donată  mai apoi pentru a promova cultura de înalt nivel, demolată în anul 1977 pentru construcția IFET Năsăud?, întreabă și se întreabă Menuț Maximinian, prefațatorul cărții. Biserica Luterană, construită în 1929 de către comunitatea sașilor face parte și ea din istoria Năsăudului. La fel precum primul pod de lemn acoperit din Năsăud, cel de la Jidovița, parte a renumitei galerii de 14 poduri din Țara Năsăudului. Stația de radioficare de unde se transmiteau, prin difuzoare, știrile în 18 localități. Banca Aurora, construită în stil vienez în 1907, casa în care a locuit juristul Dumitru Nacu, casa familiei Toader Rusu, diac de biserică, cea a maistrului constructor George Pleș sunt alte edificii ce străjuiesc și astăzi Năsăudul"

       Și lista ar putea continua, aducând în discuție alte edificii, cum ar fi imobilul Primăriei orașului Năsăud, construit la începutul secolului XIX, Biserica Ortodoxă sau Catedrala (cum i se mai spune) "Sf. Nicolae", Biserica "Sf. Constantin și Elena", Biserica Greco-Catolică "Înălțarea Domnului", Casa de Cultură "Liviu Rebreanu" etc.

     Ioan Seni, Profesorul, 30 de ani a fost președintele Despărțământului Năsăud al ASTREI. Nu se vede? Treizeci de ani! În această calitate, a colaborat (excelent, cum altfel?!) cu Floarea Pleș, vicepreședintă. O colaborare fără cusur, din cele văzute și auzite, nu din povești la gura sobei. S-a pus în slujba cetății spirituale năsăudene și a semenilor săi, prin intermediul ASTREI, spune Ioan Seni,  înnobilând, prin efort și neostoită strădanie, tot ceea ce înseamnă frumos (frumos spus!), cultură și credință, datorie și onoare, valori etice, pe care le pune pe raftul  sufletului său (vorba lu Mircea Daroși) și al demnității sale."Cel puțin, așa susține dumnealui. Pe concret: Podul Treadanului, Biblioteca Academiei, Hăitașul lui Bărduț, Primăria, Banca Aurora, Banca Mercar, Casa de radioficare, școlile Năsăudului, Casa de cultură, case particulare, alte construcții de patrimoniu. Astăzi, multe dintre ele nici nu mai există. Din păcate!

     De citit postfața cărții semnată de Mircea Daroși, repet încă o dată. Musai de citit! Postfața. Ți se ia un văl de pe ochi, după lectura acestui text, să mor eu dacă exagerez. Dar stai să vezi. "Simboluri istorice și culturale ale orașului Năsăud" este o carte documentară, o monografie în toată puterea cuvântului, în care fotografiile și picturile prezentate au rolul de a pune în valoare simboluri din trecutul orașului academicienilor. E vorba despre clădiri vechi, case de locuit, instituții publice cu vechi tradiții culturale sau obiective istorice, despre existența cărora amintesc doar documentele de arhivă. E clar?

      Ar mai fi de adăugat (după cum susține Mircea Daroși) că informațiile documentare pe care le oferă autoarea au și o valoare sentimentală, mai ales acelea care vorbesc despre spațiile școlare în  care s-au pregătit atâtea generații de copii din rândul cărora s-au ridicat numeroși oameni de seamă cuprinzând aproape toate domeniile sociale. Este vorba de școlile năsăudene ale căror construcții mai dăinuie și azi:  Liceul George Coșbuc (azi, Colegiul Național George Coșbuc) Școala Normală de Învățători (azi Școala Gimnazială Mihai Eminescu), Liceul Silvic și altele. Sau case de locuit, bisericile din Năsăud,, clădirea Bibliotecii Academiei Române Filiala Năsăud.  Nu-l uită nici pe artistul plastic Nechita Bumbu din Nepos, ale cărui lucrări au o tematică diversă. Și o valoare estetică  menită să le asigure perenitatea.

      "Stăpânind bine arta proiectării construcțiilor, ne mai spune Mircea Daroși, Nechita Bumbu pune accent pe detaliu, folosind tehnici strict profesionale, privind poziționarea obiectivului în spațiu, proporția lui, are simțul liniei de perspectivă, dar și al luminii și umbrelor prin care realizează imagini autentice și pline de  semnificații."

     În încheiere, Mircea Daroși pune punctul pe i: "Prin acribia documentării, a conținutului, stilului și temei abordate, cartea se încadrează între monografiile de importanță istorică și culturală a orașului Năsăud. Pentru efortul neprecupețit pe care l-a depus, Floarea Pleș merită toate laudele și aprecierile comunității în care trăiește, ca una dintre cele mai reprezentative personalități ale ASTREI NĂSĂUDENE!"

     Nimic de adăugat, căci Mircea mi-a luat vorba din gură!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5