Emil Iugan: Trebuie susținut micul fermier din zona montană! Ministrul Agriculturii: Din 2024, mecanizare prin Fondul de Mediu!

Emil Iugan, prim-vicepreședinte al Forumului Montan din România și initiator al Centrului de Cercetare, Inovare, Proiectare și Formare Profesională „Silvania” din Lunca Ilvei, ceut ministrului Agriculturii ca zona montană să fie tratată cu mare atenție de decidenți. Acesta a reliefat câteva dintre problemele cu care se confruntă zona montană din România, care ocupă 30% din teritoriu.

Potrivit lui Emil Iugan, Legea Muntelui, adoptată în 2018, nu a produs efecte suficiente, astfel că se impune o finanțare mai consistentă. “Trebuie susținut micul producător, micul fermier din zona montană. Nu trebuie fonduri mari, dar trebuie intervenții punctuale să putem menține acest motor de dezvoltare al satului românesc de unde ne pleacă oamenii în străinătate, fapt care duce la golirea satului. Zona de munte trebuie tratată cu mare atenție, are o pondere mare și sunt probleme grave în zona de munte“, a declarat Emil Iugan.

Prezent la Bistrița, Gheorghe Hîrlav, director general adjunct de la Agenția Națională a Zonei Montane, a anunțat mica mecanizare, apicultura și continuarea programului d einvestiții pentru înființarea stânelor montane, a centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană și a centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

 “Ce înseamnă zona montană, ce înseamnă acei 30% din România? Înseamnă o gestionare aparte. Noi am venit cu trei proiecte pe zona montană – 64 milioane lei – 165 de proiecte în implementare, în anul 2023. Ce ne dorim? Bine ar fi în baza noilor orientări să relansăm aceste trei proiecte de investiții. Avem nevoie de un program pentru mica mecanizare, în zona montană. Printr-un program de mică mecanizare salvăm ferma mică. Mai avem nevoie de un program național apicol, noi putem aduce un lucru în plus pe zona montană. (…) Câteva probleme esențiale din zona montană, nu cu un amalgam la care să nu avem rezolvare. Două-trei, pe care să le implementăm”, a spus acesta.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a menționat că proiectele vor fi continuate, iar atunci când va fi dezbătută Strategia de Dezvoltare a Zonei Montane va fi pus în discuție și bugetul pentru 2024, pentru mica mecanizare. “Pe partea de mecanizare, am avut o discuție și sunt bani disponibili la Fondul de Mediu în care putem pune niște criterii clare prin care puteți să vă luați mecanizare în zona montană. Avem finanțare”, a spus ministrul Agriculturii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5