Nicole Smith

Elena Mitru -"Eu atâtea gânduriam..."

Cenaclul "Mihai Eminescu" a lansat cartea Elenei Mitru "Strugurii sunt acri"(editura Rawex Coms, Bucuresti, 2016, 249 pagini). Este un volum in proza, cu o prefata semnata de universitara Mihaela Albu. Ca de obicei, intalnirea, gen salon literar, a avut loc la resedinta din New York a Directorului Cenaclului, preot Th. Damian. Intr-o atmosfera placuta, amicala, Th. Damian deschide discitiile. S-a pastrat un moment de reculegere pentru Cristi Cristea care a plecat dinspre noi, spre ceruri. Domnia sa, ne-a transmis urarile de bine, pentru sarbatorile de iarna ce se apropie, din partea bistritenilor: Dorel Cosma, Menut Maximinian, Elena M.Cimpan; acestia, au reprezentat poezia romaneasca contemporana in Malayezia. Th. Damian, prezinta volumul cu titlul anuntat, un nume socant, dar bine ales. Coperta apartine Ralucai Delaport Tanasescu, o artista romanca din diaspora.
Redactor de carte, este Passionaria Stiocescu si Raluca Tudor se ocupa de tehnoredactare. Mihaela Albu, un nume de factura academica, a scris prefata cartii. Th. Damian precizeaza ca volumul este interesant si are caracteristicile specifice autoarei. Ea vede mai mult decat se crede; scrie un volum de porteretistica. Face portretul bunicilor, parintilor, popa Fus, Th. Damian, Alex Marmara, Mircea V. Urucu. Elena Mitru prezinta in volum activitati din viata familiei de duminica, reflectii despre lume si viata, prieteni si dusmani, note de calatorie. Th. Damian zice ca autoarea este un om optimist, este pozitiva si gandeste mare. Ea ne invata sa iubim viata si oamenii, privind viata ca pe un dar divin; ea traieste viata din plin si o primeste cu bucurie. Th. Damian da explicatia teologica a "darului":sa te bucuri ca existi si sa stii ce sa faci cu ceea ce ti se da; sa te bucuri chiar si de finalul de care te apropii.
"Strugurii sunt acri" este o carte frumoasa, bine scrisa, din care se pot invata multe lucruri. A vorbit apoi Nicole Smith care a evidentiat faptul ca Elena Mitru stapaneste naturaletea limbajului prozelor. Autoarea rememoreaza oameni, locuri, fapte traite sau observate, deci, intr-o zi"are ganduri cat intr-un an". Ea foloseste cu dibacie monologul interiror prin care se autodescrie, se confeseaza si ne face declaratii. A remarcat si plasticitatea descrierilor prin care autoarea da viata, anima lucrurile inconjuratoare. Ea are o ironie fina, calda, imbietoare, chiar maternala (a se vedea portretul lui Mircea V. Urucu, sotul ei) un umor sanatos. Elena Mitru are un stil cursiv si o sinceritate uimitoare. A luat cuvantul si Doru Tsaganea; cu o precizie matematica el spune ca acest volum are o prospetime, o acuitate si o imagine artistica deosebita, un grad de ingeniozitate, de atractivitate si farmec ca si picturile artistilor din secolele trecute. Autoatea, are un stil captivant. Cartea este o simbioza intetesanta intre proza si poezie. In incheiere Elena Mitru precizeaza ca portretele au locul lor in volum:prin bunavointa lui M.N.Rusu ajunge sa fie prezenta la Cenaclu, prinTh. Damian reuseste sa publice, Alex Marmara ai prezinta fotografiile. Ea multumeste vorbitorilor si audientei si ai invita la traditionala receptie unde bocile s-au incalzit cu minunatele colinde romanesti ce vor rasuna incasele crestinilor la Sarbatarea Sfanta a Craciunului. Ii uram, pe mai departe, mult succes si sa ne delecteze cat de curand cu o alta carte "dulce-acrisoara"!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5