Elena Gheorghe, bine primită de bistriţeni la Pfingstfest. La întoarcere, artista a avut un accident la Teaca

Duminică, pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc cea de-a XV-a ediţie a festivalului "Pfingstfest", intitulat totodată şi festivalul tuturor etniilor din România. Costume reprezentative, muzică tradiţională, dansuri greceşti, indiene, poloneze, ţigăneşti, ucrainiene, săseşti, şvăbeşti, maghiare dar şi o percuţie corporală impecabilă, au contribuit ca ediţia din acest an să adune cât mai mulţi bistriţeni în centrul istoric.
Evenimentul a debutat cu o paradă a costumelor populare, prezentate de formațiile invitate la festival. Traseul pe care s-au deplasat ansamblurile a fost Piața Morii - scena de pe pietonal, după care reprezentanții fiecărei delegații au urcat pe scenă, alături de primarul primarul ing. Ovidiu Teodor Creţu, directorul Centrului Cultural Municipal, Prof.Dr. Dorel Cosma, preşedintele Partidei Romilor BN, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German BN, Eckehardt Zaig, dar şi reprezentanţi ai Bisericilor.
În deschiderea festivalului, Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița a cântat Imnul de Stat al României și pe cel al Uniunii Europene după care a avut loc o binecuvântare ecumenică oficiată de reprezentații bisericilor istorice.
Primarul Bistriței, ing. Ovidiu Teodor Crețu, a transmis concitadinilor prezenți în număr mare la manifestare că ” Acest festival a luat naştere în urmă cu 15 ani în localitatea Livezile şi e o creaţie a dr. Dorel Cosma, care a vrut să marcheze Rusaliile printr-o manifestare culturală în care etniile să-şi găsească locul. Am preluat în urmă cu cinci ani organizarea festivalului, aici la Bistriţa, datorită faptului că municipiul are capacitatea şi forţa financiară şi logistică să organizeze un astfel de festival. Din punctul de vedere al etnicităţii, Bistriţa este un exemplu pentru România şi aş putea spune şi pentru Europa. Aici la Bistriţa, de-a lungul secolelor, au trăit etnii diferite: saşi, unguri, romi, evrei, armeni şi alţii alături de români în condiţii bune. Astăzi, printr-o bună convieţuire nu se înţelege ceea ce se înţelegea în urmă cu 500 de ani dar cert este că la Bistriţa aceste etnii, care au presupus culturi şi confesiuni diferite, au dus o viaţă armonioasă, în care plusul fiecăreia s-a adăugat la un plus general şi nu au apărut conflicte ca în alte părţi”.
După partea oficială a deschiderii festivalului, a urmat recitalul Orchestrei Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, după care a intrat ansamblul de dansuri ucrainiene ”Kozachok” – Suceava, ansamblul de dansuri greceşti ”Efthimos” – Braşov, ansamblul de dansuri ungureşti din Voivodeni (Mureş), ansamblul de dansuri poloneze “Solonczanka” – Suceava, ansamblul de dansuri italiene ”D-Fantasy” – a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistriţa, ansamblul de dansuri armene ”Hayakaghak” – Gherla, ansamblul de dansuri “BN Ritm” – Bistriţa, ansamblul de dansuri săseşti ”Regenbogen” – Bistriţa, ansamblul de dansuri ţigăneşti ”Lo Romengo Ili” – Sâncraiu de Mureş, ansamblul de dansuri greceşti “Katharsis” – Botoşani, ansamblul de dansuri lipovene ”Trandafiraşii” – Iaşi.
Elena Gheorghe, aromâncă după tată, fiică de preot, dar şi a interpretei de folclor Mărioara Man, de loc din Mureş, a fost cea care a încheiat ediţia din acest an, alegerea unui nume ce să se alăture formaţiilor fiind una inspirată, sute de bistriţeni venind din centrul lângă scenă să asculte cântecele artistei. O zi frumoasă de iunie în care muzica, dansul şi voia bună au fost pe primul loc.
Nu acelaşi lucru putem spune despre ziua de azi, mașina, condusă de soţul ei, artistei fiind implicată într-un accident rutier în Teaca. Accidentul s-a produs pe DN15A, un biciclist de 59 de ani fiind lovit de maşina lui Cornel Ene, se pare din vina acestuia virând brusc fără să se asigure, după cum au constatat şi poliţiştii fără să acorde prioritate maşinii. Cu multiple traumatisme, biciclistul este internat în Spitalul Județean de Urgență Bistrița, iar maşina artistei dusă cu o platformă în București. Elena şi soţul au revenit la Bistriţa, unde lui Cornel Ene i s-au luat probe biologice, rezulatul fiind negativ. un concert. Artiştii au ajuns azi după masaă la concertul programat la Mureş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5