Din nou de la Ocnița, satul care nu vrea să creadă în veștile și poveștile ’’televiziunilor de știri’’ de la București!!

Educatoarea Luminița Leuca de la Ocnița și grădinița cu copii minune!

             Nu este niciun secret că școala din Ocnița este o școală modernă, în care învață 70 de elevi la grădiniță și în clasele I-VIII! Ceea ce era cam...secret pentru neavizați, este faptul că la Ocnița există o ...grădiniță cu copii minune și cu o educatoare dedicată meseriei până...în pânzele albe cum se zice! Doamna educatoare, în ciuda multicolorei...guri a satului (care face...să recunoaștem, farmecul vieții), este o persoană deosebită, cu preocupări deosebite și cu rezultate de excepție! Zilnic grădi din Ocnița este plină de pitici încântați să vină și să revină mereu, zi de  zi, dimineață de dimineață, la grădi...la întâlnirea cu doamna Lumi și cu minunățiile din sala de clasă...

              Grădinița din Ocnița are deja faimă în sat, dar și în comună pentru faptul că copiii o adoră și sunt încântați să fie zilnic la ore. Români și țigani, ortodocși sau adventiști, părinții din Ocnița își trimit zilnic copiii la grădiniță! Și nu este de mirare, o sală de clasă modernă, dotată mai ceva decât  cea mai performantă grădiniță din Bistrița, căldură în clasă, căldură în glasul și grija doamnei educatoare, programe diverse, plăcute, adaptate așteptărilor copiilor – toate acestea fac din grădinița Ocniței un loc mirific, care cucerește iremediabil sufletele piticilor care îi calcă pragul...

           Povestea grădiniței din Ocnița este scrisă azi, cu litere mari, de aur aș spune, de doamna educatoare Luminița Leuca! Fiică a  Ocniței, Luminița este cea de-a treia educatoare la grădinița din Ocnița în ultimii peste 30 de ani! Ea urmează, continuă și desăvârșește munca legendarei doamne preotese Mariana Drăgan, cea care a folosit prima talanții primiți pentru creșterea și educarea copiilor grădiniței, cu eforturi incredibile și cu o dăruire care o fac neuitată în memoria satului și a sătenilor chiar după aproape 10 ani ...Apoi Ocnița datorează unei alte inimi mari și dedicate meseriei, care a zidit cu folos întru educarea copiilor din sat - învățătoarea Emilia Rus, un adevărat reper în ceea ce privește exercitarea meseriei de dascăl la superlativ! Așadar educatoarea de azi, doamna Luminița Leuca, continuă o tradiție. Tradiția Dascălilor cu D mare pentru care dragostea de meserie, de copii și simțul datoriei sunt sfinte!

           Pe 19 martie, Luminița a susținut în fața unei comisii exigente și  calificate examenul pentru dobândirea gradului didactic I ! Un fel de grad de general în munca educativ-formativă cu copiii de vârstă preșcolară!! Lucrarea susținută Magna cum Laudae de vreme ce a fost apreciată (și lucrarea și susținerea) numai cu note de ZECE, se intitulează Modalități de integrare a copiilor în grădiniță! Coordonatorul științific al lucrării a fost doamna Conferențiar Universitar Doctor Adriana Denisa  Manea de la Universitatea ’’Babeș-Bolyai’’ din Cluj Napoca, specialistă în managementul organizației școlare, aprecierea din partea dânsei fiind una superlativă, și notată ca atare  cu nota zece!

           Inspectoratul școlar judetean a fost reprezentat în comisia de examinare de doamna Carmen Muscan, încântată și dânsa să aprecieze la superlativ competența aspirantei la gradul Întâi profesional!.

           Susținerea exemenului a  fost supervizată și coordonată de domnul Horaţiu Catalano conferențiar universitar doctor la Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei al Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea  ’’Babeș-Bolyai’’, o somitate a domeniului și în același timp un om simplu, cu vorba la…purtător, înțeleaptă și plină de semnificații. Nu am văzut în viața mea o atitudine mai constructivă, mai plină de empatie și de exigență în același timp cum mi-am fost dat să văd, urmărind  cu interes nedisimulat, atitudinea profesională, profesionistă și umană a acestui OM cu totul special! Dânsul însuși, încântat de realitățile descoperite și trăite la Ocnița ne-a mărturisit că de multă vreme nu s-a mai încărcat cu atâtea emoții pozitive ca la Ocnița. Emoții stârnite și apărute instantaneu, la întâlnirea cu admirabilii prichindeii ai grădiniței și, în mod egal, cu sclipirea de dăruire și de competență a doamnei Luminița Leuca!

        În afara membrilor comisiei de organizare au luat cuvântul doamna educatoare Cristina Sava din Teaca și părintele Silviu Marcel Costin pentru a sublinia, la unison, că la Ocnița grădinița se află nu numai pe drumul cel bun dar are la cârmă o persoană competentă, îndrăgostită de meserie și aflată în pragul deplinei maturităși profesionale!

        În ce mă privește mi-am exprimat și eu părerea, (încântat  fiind că mă aflu între atâția profesioniști adevărați ai educației școlare) că la Ocnița tradițiile în general și tradițiile întru ale educației școlare în special sunt pe mâini bune, continuate de oameni dedicați iar unul dintre secretele reușitei constă în continuitate, în faptul că de peste 30 de ani educatoarele sunt fiice ale satului, care cunosc bine Realitatea și se implică, chiar și dincolo de obligațiile de serviciu, cu tot sufletul în creșterea și educarea copiilor! 

        Exemplul doamnei Luminița Leuca este unul tonic pentru toată lumea: pentru colegii de breaslă, pentru copiii din școală și pentru întregul sat!  În mod cu totul inspirat, încântat fiind, domnul Horațiu Catalano a subliniat în cuvântul său, apăsat, că România adevărată de azi, România profundă de dintotdeauna, seamănă cu aceea de la Ocnița, este România din acest sat mic și unic în care viața își urmează cursul ei firesc, milenar, în care oamenii își făuresc, își găsesc și regăsesc, mereu și mereu, adevăratele rosturi.

        Cu așa gânduri Ocnița vă îmbrățișează pe toți și pe cei pesimiști și pe cei optimiști! Biruit-au gândul, vorba Cronicarului, că Speranța nu moare niciodată în sufletul creștunului…Doamne nu uita de noi!  

      

Cronicar frust (și, poate, vetust) însă altruist și niciodată trist! Florentin Archiudean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5