Ecouri la Târgul Mare al Bistriţei

Prieteniile adevărate și sentimentul că dintr-o dată ești bine venit la Palatul Culturii din Bistrița făcând parte dintr-o mare și frumoasă familie de artiști sunt, în zilele noastre, un lucru din ce în ce mai rar. Activitatea culturală a bistrițenilor se desfașoară de ani de zile sub conducerea Prof. Dr. și scriitor Dorel Cosma, Directorul și sufletul Centrului Cultural Municipal ,,George Coșbuc’’ Bistrița care, împreună cu Ovidiu Teodor Crețu, Primarul Municipiului, și întregul personal al Palatului Culturii nu precupețesc niciun efort în a organiza și oferi locuitorilor acestui oraș, invitaților la manifestările culturale, musafirilor sau turiștilor, momente deosebite, care vor rămâne adânc întipărite în sufletul și amintirea tuturor participanților. Manifestările culturale de orice fel, precum și personalitatea Prof. Dr. Dorel Cosma, împreună cu feluriți artiști bistrițeni, au trecut demult și cu succes granițile țării. Oriunde ar fi, pe meleaguri natale sau în străinătate, directorul Palatului Culturii este bine primit, simțindu-se ca la el acasă. Bistrițenii sunt neobosiți. Sunt aici și pretutindeni. Relațiile lor internaționale se extind cu repeziciune. Ar fi atât de multe de spus... Dar pentru toate vizitele din acest an voi enumera doar două: întâlnirea din luna mai de la Vatican cu Sfântul Părinte, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, care s-a îndreptat către delegația română din Piața San Pietro, binecuvântând Palatul și orașul Bistrița, și proiectata vizită a lui Dorel Cosma, împreună cu poeții Elena M. Cîmpan și Menuț Maximinian la New York, la invitația bunului lor prieten Pr. Prof. Univ. Dr. și scriitor Theodor Damian, fondatorul cenaclului ,,Mihai Eminescu’’, a revistelor Lumină Lină și Romanian Medievalia.
Relațiile noastre de colaborare și prietenie cu bistrițenii sunt deosebit de strânse. S-a creat un fel de obicei și, cam o dată la trei luni, suntem invitați în acest burg medieval ca să participăm la vreun eveniment deosebit organizat de ei. Dar câte evenimente culturale deosebite nu se organizează aici? De data aceasta surprizele aveau să se țină lanț. Deși știam de anul trecut, ne-am prezentat acum la Palatul Culturii (Str. Albert Berger, Nr. 10). O clădire construită acum vreo două sute de ani în urmă de sașii orașului și care dintotdeauna a avut doar un scop cultural. Elegant și impunător, palatul este așezat în parcul din centrul orașului. Un amestec foarte plăcut, discret și distins, cu un aer de vag mister, de renovări ultramoderne, înnobilate de arhitectură veche. Intrăm curioși. De la început rămânem uimiți. Totul este maiestuos și impresionant. Bunul gust și rafinamentul, discreția decorațiunilor, atmosfera plăcută pe care o imprimă culorile, o liniște interioară amestecată cu un sentiment de respect pătrund în suflet. Birourile sunt spațioase. Este greu să descrii sala de teatru în cuvinte: mare, elegantă, impunătoare. Încerci, fără greutate, să-ți imaginezi ce reprezentații teatrale vor fi acolo în viitor. Nu putem omite echipamentele de sunet și lumini de ultimă oră. Oricare centru cultural din țară sau din străinătate s-ar mândri cu o astfel de clădire.
Ca și noutate față de edițiile precedente, anul acesta, evenimentele au fost mai numeroase dat fiind faptul că sărbătoarea orașului a fost marcată pe parcursul a cinci zile.
După cum vedeți, ne-a fost greu să alegem unde să mergem. Din lipsă de timp, noi am participat doar la manifestările culturale de vineri 26 august. De la ora 11:00 în sala ,,Conexiuni’’ a avut loc o prezentare a revistei bistrițene cu același nume. De fapt, a fost o întâlnire organizată de Prof. Dr. Dorel Cosma și poeta Elena M. Cîmpan, Președinta Societății Scriitorilor Bistrițeni ,,Conexiuni’’. Tema a fost: ,,Literatura – Cetate în cetate’’.
Moderatoarea, Elena M. Cîmpan a dat cuvântul invitaților, printre care menționam: Prof. Univ. Dr. Andrei Marga, cetățean de onoare al orașului, care a evidențiat în alocuțiunea sa activitatea culturală intensă de aici, sugerând ca într-un viitor poate nu prea îndepărtat, Bistrița să devină și un important centru universitar.
Dialogul a fost continuat de Dr. Alexandru Uiuiu, reprezentant local al Ministerului Culturii. Acesta a menționat unele realizări culturale, în ciuda dificultăților de tot felul pe care autoritățile le-au avut de întâmpinat, mulțumindu-i Prof.Univ.Dr. Andrei Marga pentru tot sprijinul pe care l-a acordat în vederea înfiinţării Extensiei Bistriţa a Universităţii „Babeş-Bolyai”.
Cu ocazia acestei întâlniri, Menuț Maximinian, scriitor și Director al ziarului local Răsunetul a prezentat amplu cartea lui Aurel Rău, Andrei Mureșanu în răsăririle magicului (Editura Charmides, Bistrița, 2016, 194 pp.). Anul acesta s-au împlinit 200 de ani de la nașterea acestui poet, care pe nedrept a fost considerat autorul unei singure poezii, intitulată inițial Un răsunet, dar care, în prezent, este imnul nostru național. În afară de această sărbătorire, bucuria a fost și mai mare pentru faptul că această carte este cea de a II-a ediție, apărută la Editura Charmides, fondată de Dr. Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
El a mai spus că a donat orașului Chișinău, pe Aleea Personalităților, bustul acestui mare patriot român, subliniind faptul că primarul orașului a recitat în întregime și pe de rost, poezia lui Andrei Mureșanu, Deșteaptă-te, române!
Ca un semn de mare mândrie și onoare, Prof. Dr. Dorel Cosma a subliniat faptul că în sală se aflau trei cetățeni de onoare ai Bistriței: Prof. Univ. Dr. Andrei Marga, scriitorul Aurel Rău și cosmo-poetul Alexandru Cristian Miloș. Prin protestul pe care a avut curajul să-l organizeze în 1982, acesta din urmă a reușit să salveze de la demolare Casa memorială ,,Andrei Mureșanu’’, care poate și astăzi să fie vizitată la Bistrița.
Poetul Ioan Radu Văcărescu, Președintele USR, Filiala Sibiu, a vorbit despre cartea Prof. Univ. Dr. Anca Sîrghie, Lucian Blaga şi ultima sa muză”, care, după ce a fost lansată în Statele Unite ale Americii și prezentată de autoare la diverse cenacluri românești din continentul nord-american, s-a întors acasă pentru a primi în 2015, Premiul ,,Octavian Goga’’ al acestei filiale. De asemenea, el a mai recitat și din creația proprie.
După ce a apreciat tot ceea ce realizează și profesionalismul colectivului Centrului Cultural ,,George Coșbuc’’ din Bistrița, Anca Sîrghie a prezentat un roman de debut La colibe (pe care l-a și prefațat) al scriitorului canadian de origine română, Cristian Medelean. În popasurile recentului turneu nord-american, Anca Sîrghie a ținut conferințe care au marcat cei 150 de ani, tocmai împliniți de la nașterea poetului bistrițean George Coșbuc. Cu mulțumire conferențiara a remarcat că mulți români ai diasporei americane lecturează și recită, chiar cu plăcere, versurile marelui poet.
Muguraș Maria Petrescu s-a prezentat în fata auditoriului în calitate de redactor șef-adjunct al revistei Destine Literare (Montreal), consilier literar al revistei Lumină Lină (New York), redactor al revistei Ardealul Literar (Deva), transmițând tuturor celor prezenți salutul acestor publicații de prestigiu. Amintind despre starea traducerilor literare românești în limbi de circulație internațională, vorbitoarea a arătat interesul scriitorilor români de a fi traduși și de a pătrunde cât mai mult în rândurile cititorilor străini. Așa se explică numeroasele proiecte de traduceri literare pe care ea le-a avut și le mai are încă în desfășurare cu Centrul Cultural de aici. Anul trecut a fost lansată antologia bilingvă Amintiri de pe o ilustrată care a cuprins poezii traduse în engleză, semnate de Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Alexandru Cristian Miloș, Victor Știr. Anul acesta ea va traduce în engleză și în franceză poeziile lui Dorel Cosma adunate în volumul Malul tăcerii. Cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru ,,Liviu Rebreanu’’ se va juca în premieră absolută o scenă din piesa dramaturgului slovac Milan Richter, Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe.
Întâlnirea s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de Al.C.Miloş, Dorel Cosma, Menuţ Maximinian şi Elena M. Cîmpan.
Apoi am vizitat clădirea vechiului Centru Cultural, care a fost amenajată ca muzeu-bibliotecă și care adăpostește fotografii, premii obținute de-a lungul activității prestigioase susținute de această instituție de cultură.
A urmat un concert simfonic extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană a Filarmonicii din Cluj, la Biserica Evanghelică. Spre încântarea numerosului public, au fost interpretate compoziții cunoscute de A. Dvorak, A. Vivaldi, M. Ravel, G. Verdi și J. Brahms.
Organizatorii au oferit un spectacol stradal-paradă intitulat „Carul cu foc”, care alături de Toboșarii cetății au defilat prin Piața Mihai Eminescu - Gh. Șincai - Piața Centrală și zona pietonală „Liviu Rebreanu”. Tot aici trupa „Amadeus” a încheiat seara.
Dacă doar într-o singură zi, programul a fost atât de variat, vă imaginați câte spectacole, câte momente minunate și deosebite a putut să ofere grupul Centrului Cultural ,,George Coșbuc’’ de la Bistrița.
Vă mulțumim că ne-ați invitat, dragi prieteni, să fim alături de voi într-o astfel de zi minunată!

Muguraș Maria Petrescu,
Jurnalist cultural,
Membru al UZPR

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5