Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, la Bistriţa: Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții

Astronautul Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, a fost pentru o zi oaspetele bistriţenilor, de toate vârstele, care au avut astfel posibilitatea să-l cunoască le cele două evenimente de marcă, de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, sau de la Sinagoga Bistriţa.
La CN Liviu Rebreanu, Dumitru Prunariu, a vorbit despre “Cosmos, provocare şi oportunitate”, mesajul acestuia încadrând şi Săptămâna Mondială a Spațiului, cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării spațiului, care a fost marcat în perioada 4 - 10 octombrie. De altfel, elevii de la Liviu au avut şi un spaţiu dedicat… spaţiului”, cu machete, afişe, proiecte.
„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat”, spunea dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu, primul cosmonaut român, care la data de14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.
A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.
Seara, bistriţenii nu s-au lăsat aşteptaţi la conferinţa ”Activitățile cosmice și impactul lor asupra societății”, găzduită de Sinagoga Bistriţa, unde a vorbit despre experienţa sa, dar a punctat şi alte informaţii ştiinţific, la final răspunzând întrebărilor auditoriului.
Evenimentul a fost organizat de Rotary Club Bistrița Nosa, Rotary Club Bistrița, Rotary Club Năsăud, Interact Bistrița Nosa, Rotaract Bistrița, alături de Cluburile Lions Bistrița și Siebenburgen.
https://www.facebook.com/bianca.pintea.121/videos/922493001284986/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5