DSP BN: Primăriile nu au solicitat monitorizarea calităţii apei din izvoarele şi fântânile publice

Dr. Ioan Suciu, de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, a precizat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural că, deşi primăriile sunt obligate să anunţe toate izvoarele de pe domeniul public, pentru a fi monitorizate, acest lucru nu se întâmplă.

„Discuţia cu izoavele şi fântânile publice am mai avut-o. Din păcate, când ne-am întâlnit cu toţi primarii din judeţ şi am prezentat problema apei potabile, deşi în lege scrie că esete obligatoriu ca fiecare primărie, în fiecare ne, să ne trimită situaţia fântânilor, izvoarelor de pe domeniul public, niciodată, nicio primărie, de când există legea, nu a trimis nici măcar într-un an o informare de genul acesta Noi ar trebui să facem un plan de monitorizare a acestor surse de apă. O facem în cadrul Planului Naţional de Sănătate Publică, doar acolo unde le vedem, în momentul în care avem rezultatele de la laborator, le trimit la primăriile respective să afişeze că apa este bună sau nu este bună de băut”, a explicat dr. Suciu.

Reprezentantul DSP B-N a ţinut să precizeze că Primăria Maieru nu a transmis că izvorul din localitate este unul de pe domeniul public pentru a fi monitorizat, deşi autorităţile locale au fost notificate.

„Singurele fântâni publice unde avem rezultatele sunt la Chiochiş, unde niciuna dintre fântâni nu este cu apă potabilă, fântâni publice din care am recoltat noi”, a spus dr. Suciu.

Practic, pentru aceste izvoare şi fântâni publice mai cunoscute şi accesate de public se face maxim o analiză pe an ceea ce este insuficient. Aceste probe de apă ar trebui plătite de primării, dar costurile sunt de 400 lei/probă de apă, rezultatul analizei venind într-o săptămână.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5