DSP BN: 44 de unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare! Care sunt motivele!

În prezent, la nivelul județului Bistrița-Năsăud funcționează 302 unități de învățământ, din care 284 publice (221 în mediul rural și 63 în mediul urban) și 18 private. Dr. Ioan Suciu de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud Bistrița-Năsăud a precizat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, că 44 de unități școlare nu dețin autorizații sanitare de funcționare, dintre care 17 grădinițe și 27 de școli, iar 258 de instituții școlare au această autorizație.

Potrivit reprezentantului DSP BN, toate cele 18 unități de învățământ private (9 grădinițe, 2 școli, 2 licee, 5 școli postliceale) sunt autorizate.

Din cele  44 unitățile neautorizate, nouă sunt în mediul urban - 4 Bistrița, 5 Sângeorz-Băi și 35 în mediul rural, a menționat dr. Ioan Suciu.

Motivele neautorizării țin de faptul că sunt clădiri în construcție sau în proces de reabilitare  - Școala Gimnazială Chiochiș, Școala Gimnazială Agrieș;  Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Bistrița, Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, Școala Gimnazială „A.P. Alexi” Sângeorz-Băi; funcționeză în clădiri cu altă destinație - case particulare, parter de bloc, precum Grădinița cu Program Normal nr. 2 Sângeorz-Băi, Grădinița cu Program Normal nr. 1 ANL Subcetate Bistrița, Grădinița cu Program Normal nr. 17 Bistrița și alte cinci în mediul rural; au condiții necorespunzătoare - clădiri vechi, deteriorate, fără sursă de apă sau cu sursă de apă nepotabilă, grupuri sanitare necorespunzătoare, încălzire cu sobe de teracotă  - 31 unități ( Școala Gimnazială Cormaia, Grădinița cu Program Normal Cormaia, Grădinița cu Program Normal Unirea; alte 28 în mediul rural).

 

Comentarii

30/08/23 16:05
Toni

Explozia de la depozitul GPL din Crevedia, în care două persoane au murit și 56 au fost rănite, redeschide rănile lăsate în urmă de tragedia de la Colectiv. La fel ca atunci, cei cu arsuri grave au fost transportați peste granițe pentru a fi tratați. Asta fiindcă nu au unde să primească îngrijiri în țară. Si asta pentru că după tragedia de la Colectiv, constructia de spitale a fost mai degrabă sursă de promisiuni electorale, programe politice și bani aruncați pe proiecte si machete, care, după conferințe de presă sau oportunități de imagine, au rămas în asteptare. In schimb, pentru alte tipuri de construcții cum sunt stadioanele de fotbal s-au găsit și bani, și voință politică, și expertiză, și interes. Lucrurile sunt aproape identice ai la scara mai mică, precum cele 44 școli și grădinițe din județul Bistrița-Năsăud care sunt in situatia de a începe noul an școlar fără a avea autorizații sanitare, dat fiind faptul că o parte funcționează în clădiri vechi, fără surse de apă, altele au grupuri sanitare in curte, iar multe sunt în reabilitare. Si mai grav este că 14 clădiri în care funcționează școli și grădinițe nu dețin Autorizație de securitate la incendiu, potrivit ISU Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5