DSP Bistriţa-Năsăud derulează campania Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!

        Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud având alături medicii de familie, organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății  pe toată durata lunii ianuarie 2023, campania cu tema sănătate mintală și sloganul „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății”!

         La nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar  una  din 1000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum. Aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

         În anul 2021, în România, incidența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 1221.2%000 locuitori, în ușoară creștere față de anul 2020, când a avut valoarea de 1200.8%000 locuitori. Prevalența bolilor psihice (cod ICD 10: F01-F39) în România, în anul 2021 a fost de 1303.5%000 locuitori, în creștere față de anul 2020 când a avut valoarea de 1260.25%000 locuitori. În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații.

       În acest context, scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale și, cu predilecție în acceastă campanie, problematica depresiei postnatale.

       Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit pot dezvolta depresie postnatală. Simptome precum tristețe, plâns facil, agitație față de bebeluș sau cei din jur, lipsă de energie și oboseală tot timpul, probleme de somn, gânduri negative, sentimente ale mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire sau senzația că i se poate întâmpla ceva rău copilului  pot apare oricând în timpul sarcinii, sau în primul an după naștere. Ele trebuie sa fie informate că astăzi există metode de tratament eficiente care pot să prevină consecințe mai grave, sau chiar tragedii.

         Activitățile din cadrul campaniei își propun să informeze populația feminină (în special gravidele) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să faciliteze conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale.

       Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici se urmărește atât încurajarea profesioniștilor, cât și a prietenilor și a apropiaților noilor mămici să le întrebe cum se simt, să le îndemne să discute despre ceea ce simt și mai ales, să ceară ajutor.

 

                                                                              Director executiv,                           

                                                                                           Dr. Anca Andrițoiu                                          

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5