"Două roţi şi-o farfurie” sau cum să împarți bucuria cu ceilalţi

Comuna Josenii Bîrgăului este situată într-o zonă fermecătoare, de munte, la granița dintre Bucovina și Transilvania, aproape de pasul Tihuța. Fiind o așezare veche, atestată de la 1390, are potențial turistic, mai ales pe partea de natură, trasee, peisaje etc. Acest potențial nu  a fost valorificat așa cum merită, călătorii care trec prin această zonă fiind uimiți de frumusețea ei.

Se doreşteamenajarea unui traseu cicloturistic (destinat atât parcurgerii cu bicicleta, cât şi mersului pe jos) de aproximativ 8 km. Tema principală – rețete vechi bîrgăuane.

Membrii clubului Impact Aripi în Văzduh de la Şcoala Gimnazială Josenii Bârgăului au marcat acest traseu împreună cu mebrii Salvamont Bistrţa, la unele marcaje vor aplica o pagină de rețetă (cu mai puține sau mai multe calorii, în funcție de greutatea traseului) pentru ca la final de traseu, turistul sau biciclistul să găsească ”comoara” culinară sub forma unor rețete detaliate „ascunse” într-un butuc sau...vedem noi...  Se vrea astfel realizarea unui traseu profesionist care, în timp, să facă parte din circuitul turistic al zonei, să se lege cu alte trasee deja omologate naţional care să atragă turiști, sportivi, oameni iubitori de natură, de mișcare și de mâncare tradițională românească.

Fiind o zonă rurală, locuitorii acesteia sunt preocupați de muncile zilnice, creșterea animalelor, cultivarea pământului, iar exploatarea turistică a acesteia s-a făcut ocazional, de către câteva pensiuni. Oamenii care vin aici nu au un traseu de plimbare, se orientează spre drumul la Colibița unde este un lac de acumulare înconjurat de cabane și pensiuni  (la distanța de 20 de km de Joseni) și atât. Efectele sunt de durată, potențialul turistic al zonei nu este  nu valorificat așa cum trebuie iar comuna pierde, economic vorbind. Zona pe care dorim să o valorizăm are un pitoresc aparte, de nivel mediu ca dificultate și se întinde pe drumuri de pământ.

Proiectul de vuluntariat în serviciul comunităţii se vrea a fi în folosul a 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale Josenii Bîrgăului, a 30 de profesori şi, de ce nu, a celor 4000 de locuitori ai comunei Josenii Bîrgăului.

Ce rezultate preconizăm? Un traseu turistic și de biciclete cu posibilitatea de prelungire în viitor

o colecție de rețete tradiționale specifice zonei pusă, on-line, la dispoziția a 4000 de locuitori ai comunei şi o competiție sportivă anuală finalizată cu o masă câmpenească în care se vor savura acele rețete bîrgăuane.

În concluzie, vrem ca informațiile referitoare la proiectul ”Două roți și-o farfurie” să ajungă la publicul larg din zonă, dar și din țară pentru că ni se pare un proiect care unește oamenii prin pasiuni comune (călătoria și arta culinară). Totodată, este o acțiune prietenoasă cu mediul, non poluantă, iar resursele de faună și floră pot fi valorificate.

Vă aşteptam joi, 17 mai 2018, de la orele 14 să parcurgem, pe jos mai întîi, minunatul traseu „După Deal”!

Cu prietenie,

Liderii Impact, Veronica Bălan şi Adriana Tabără alături de cei 25 de copii ai clubului nostru care ştiu ce înseamnă serviciul în folosul comunităţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]