Despre lemuri, stafii, strigoi

Nicoleta Cristea-Ifrim ne oferă spre lectură cartea intitulată LEMURII apărută la Ed. RAFET, Buzău, 2009 aceasta fiind deja a treia sa carte după „Revolta animalelor” (2004) şi „Degringolada” (2005) care au văzut lumina tiparului la aceeaşi respectabilă editură. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România şi al Asociaţiei Culturale „Renaşterea Buzoiană”. Din succesele înregistrate până acum amintim Premiul special al revistei literare „Oglinda literară” la ediţia a XV-a a Concursului naţional de creaţie literară „V. Voiculescu” (Buzău, 2003) şi Premiul de Excelenţă al Editurii Rafet pentru cea mai bună carte pentru copii (2004). Distincţiile obţinute la aceste concursuri de creaţie literară au menirea de a confirma talentul Nicoletei Cristea-Ifrim în minunatul peisaj al scrisului. Pentru a ne ajuta să înţelegem semnificaţia titlului LEMURII Prof. Titi Damian în prefaţa cărţii menţionează că în credinţa romanilor „Lemurii” erau spirite ale morţilor, stafii iar „lemurienii”- primate asemănătoare maimuţelor de prin Madagascar, izolate geografic de celelalte de pe continent. Cu prilejul lecturii descoperim un altfel de lemur – prin atitudine – mama Lena şi un lemurian prin comportament – Reta. Bătrâna Lena se zbate între două tărâmuri – viaţă şi moarte...iar cealaltă trăia extazul întâlnirii cu Dumnezeu. Următorul „lemur-lemurian” este fiica schizofrenică de vreo 50 de ani, Reta. „...Acestei lumi se adaugă Micuţa, cealaltă fiică, cu soţul Ţicu...”.

În postfaţă Dumitru Dănăilă se asigură ca „cititorul parcurge cu înfrigurare filele cărţii”, cu toate că soarta aproape centenarei eroine este pecetluită, sfârşitul ei fiind implacabil şi iminent. Pe fâşia dintre viaţă şi moarte se petrec fapte dramatice de mare tensiune care captează atenţia pe tot parcursul acţiunii, localizate în casa eroinelor. Numai Reta a ieşit întâmplător din cadrul acesta, în care au intrat episodic unele rude şi mai întotdeauna spiritele de dincolo de moarte. Aici este locul exploziilor sufleteşi, al răbufnirilor şi răfuielilor cu toată lumea, al interminabilelor certuri dintre mamă şi fiică ori, mai bine zis, al dojenii continue venite din partea celei mai tinere.

Lectura volumului „Lemurii” ne oferă posibilitatea de a cunoaşte universul de gândire şi posibilităţile creatoare ale Nicoletei Cristea-Ifrim.

Ionel Andraşni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5