Sfatul specialistului

Despre infarctul miocardic

          Vă vom oferi câteva informaţii pentru a avea o inimă mai sănătoasă. Se ştie că inima funcţionează ca o pompă. Ea are patru camere, două atrii şi doi ventriculi ce lucrează împreună pentru a pompa sângele prin vasele de sânge în întreg organismul. Pereţii acestor camere conţin un ţesut muscular (miocardul) cu anumite trăsături caracteristice ce asigură relaxarea şi contracţia ritmică şi sincronizată a atriilor şi ventriculilor. Această sincronizare a activităţii cardiace asigură circulaţia sângelui în organism. Pentru a se menţine în stare normală de funcţionare, chiar şi inima are nevoie de un aport adecvat de sânge. Acesta este asigurat de arterele coronare ce înconjoară inima. Infarctul miocardic apare atunci când una sau mai multe dintre aceste artere este blocată, împiedicând circulaţia sângelui şi, prin aceasta, ducând la deteriorarea unei zone din muşchiul cardiac. Ne punem întrebarea: cum se blochează arterele coronare? Cea mai comună şi des întâlnită cauză este formarea unui cheag de sânge sau tromb. De obicei, aceste cheaguri se formează acolo unde s-au dezvoltat depozite de grăsime la nivelul peretelui arterial. În termeni medicali, aceste depozite se numesc placă de aterom. Când aceasta se rupe, conţinutul este eliberat la nivelul vasului de sânge şi acest lucru determină formarea cheagului de sânge. Deci, cea mai frecventă cauză a reducerii fluxului sanguin coronarian este ateroscleroza.

          Ce trebuie să facem după un infarct miocardic? Dacă aţi suferit un infarct există riscul de a suferi din nou un alt infarct. Trebuie subliniat faptul că în ultimii ani cardiologia a înregistrat progrese remarcabile în acest domeniu şi se pot face foarte multe lucruri pentru reducerea acestui risc.

          Care sunt cei mai importanţi factori de risc cardio-vasculari care pot fi modificaţi? În primul rând, fumatul, apoi sedentarismul, adică inactivitatea fizică, urmează obezitatea, diabetul zaharat, nivelurile crescute de colesterol, hipertensiunea arterială şi consumul excesiv de alcool.

Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog

Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5