Deputatul Suciu, despre dezvoltarea unei strategii de durată pentru estomparea fenomenului de despădurire

Declaraţie politică

În prezent, fenomenul despăduririlor din România atinge cote alarmante, statisticile din anul 2012 arătau că fondul forestier naţional s-a redus până la 6,3 milioane de hectare, adică 26 % din suprafaţa ţării, în timp ce alte ţări din Europa au peste 40 %.

În această situaţie s-a ajuns ca urmare a retrocedărilor ce au avut loc de-a lungul anilor, cât şi din cauza taierilor frauduloase şi exploatarea în mod ilegal a pădurilor din judeţele montane dar şi a pădurilor virgine, dezvoltându-se astfel această “Mafie a lemnului”.

Una dintre cele mai însemnate măsuri pe care Guvernul Ponta le-a adoptat, în vederea estompării acestui fenomen deosebit de grav, este tocmai adoptarea şi asumarea răspunderii pe noua Lege a retrocedărilor din anul precedent.

Pentru cei ce nu cunosc în profunzime efectele dezastruoase ale defrişărilor, doresc să menţionez succint câteva dintre probleme deja resimţite şi care capătă tot mai multă amploare în lume.

Primul şi cel mai drastic efect apărut ca urmare a tăierii masive de păduri la nivel internaţional este încălzirea globală şi efectul de seră. Acest fenomen care pune în pericol echilibrul ecologic şi viaţa pe planetă, este urmat de eliberarea unor cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în atmosferă, la care se adaugă degradarea solului, alunecările de teren, secete, dispariţia speciilor de plante şi animale, cât şi alte fenomene.

Noul Guvern format trebuie să ia în vedere şi acest aspect ce se desfăşoară în ţară, şi să adopte politici pentru reglarea echilibrului ecosistemului, prin combaterea tăierii ilegale a arborilor, precum şi prin dezvoltarea unei strategii de durată a împăduririi terenurilor agricole.

Acest lucru se poate face prin susţinerea voluntarilor, a asociaţiilor care au ca scop aceste acţiuni, prin implicarea noastră ca cetăţeni şi reprezentanţi ai intereselor ţării, şi cel mai important prin întreţinerea şi îngrijirea arboretelor pe o perioadă îndelungată, luând seamă asupra faptului că dezvoltarea unei păduri se poate întinde până la o perioadă de 100 de ani.

Doresc să conchid această declaraţie cu menţiunea că în vederea combaterii acestei ameninţări, expuse mai sus, culoarea politică nu joaca nici un rol, iar efectele devastatoare se vor revărsa asupra tuturor.

Haideţi să lăsăm moştenire viitoarelor generaţii un aer mai curat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5