Deneş îl întreabă pe Chiţoiu câte primării sunt în situaţia de a-şi declara insolvenţa

Senatorul PNL Ioan Deneş nu are de gând să-şi menajeze Guvernul. După miniştrii Doina Pană (PSD) şi Lucia Varga (PNL), acum Deneş îl întreaba pe ministrul Finanţelor Publice, liberalul Daniel Chiţoiu, de situaţia primăriilor aflate în insolvenţă.

Redăm mai jos textul întrebării, adresată în şedinţa de Senat în 27 mai 2013.

Stimate domnule ministru,

Vă rog să aveţi amabilitatea să-mi precizaţi, ca urmare a probării ordonanţei de urgenţă care face referire la insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, dacă în cadrul ministerului pe care îl conduceţi există o evidenţă a acestor unităţi care pot recurge la această măsură? Vă rog să-mi precizaţi câte astfel de unităţi administrativ-teritoriale există la nivel naţional şi câte în judeţul Bistriţa-Năsăud, precum şi care sunt acestea. Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns şi vă asigur de întreaga mea consideraţie! Solicit răspuns scris.

Guvernul a aprobat, la începutul săptămânii trecute, o ordonanţă de urgenţă privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale. Practic, primarul este obligat să solicite intrarea în insolvenţă a primăriei pe care o conduce în momentul în care datoriile neachitate cu o vechime mai mare de 120 de zile depăşesc jumătate din bugetul anual al acelei administraţii.

Pe modelul insolvenţei societăţilor comerciale, de finanţele primăriei se va ocupa un administrator financiar, care va decide în locul primarului. Administratorul poate decide inclusiv vânzarea unor imobile care aparţin primăriei. În ordonanţa de urgenţă amintită, Guvernul spune că, pe perioada insolvenţei, cheltuielile trebuie limitate la necesarul acoperirii „serviciilor publice esenţiale”, fără a le nominaliza.

În prezent, administraţiile locale depind de fondurile alocate de la bugetul de stat, prin cote defalcate din TVA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5