De peste Ocean-Ioan şi Lucreţia Mititean

Grigore Marţian

Cartea, despre care vom exprima câteva gânduri, este rodul unei călătorii de plăcere.
Cu ceva ani în urmă, un dor nespus după cei dragi, i-a făcut pe soţii Ioan şi Lucreţia Mititean să-şi părăsească patria părinţilor, a bunicilor şi a străbunicilor şi să se îndrepte în zbor de vis, peste Ocean, spre Lumea nouă, acolo unde îşi duc traiul copiii şi nepoţii lor. După 16 ore de emoţii, printre nori, furtuni şi ceaţă, ajung pe „pământul făgăduinţei”, în oraşul Bellevue, Washington, SUA, aşa-zisul paradis verde, unde-şi are sediul renumita companie americană Microsoft. Aici, ginerele lor, pasionat cercetător în tehnica calculatoarelor, şi-a câştigat un loc de muncă, în urma unui interviu susţinut în faţa unor specialişti în domeniu.
Bucuria revederii, a reîntregirii vremelnice a familiei pe pământ american, a fost fără margini. Au avut multe de povestit, atât despre Năsăud şi năsăudeni, despre întâlnirile Astriste din diferite localităţi din ţară şi de peste hotare, cât şi despre adaptarea la noua viaţă a copiilor şi nepoţilor, alături de americani, chinezi, englezi, francezi şi alte minorităţi din lumea largă.
Prima vizită în ţara dolarului s-a întâmplat să se coreleze cu două evenimente fericite pentru părinţi, copii şi nepoţi. Călin a terminat cu succes un institut de învăţământ superior, iar Călina, cursurile liceului.
Au urmat vizite la şcoli şi instituţii de cultură, drumeţii pentru cunoaşterea unor monumente ale naturii, întâlniri cu români stabiliţi în America, vizite în familii de americani etc.
Curioşi din fire, autorii cărţii au cules de peste tot informaţii, s-au documentat, au notat în jurnalele lor de călătorie, iar, în final, şi-au aşezat pe hârtie părerile şi impresiile pentru cotidianul „Răsunetul”. Cele mai interesante ştiri transmise cititorilor sunt legate de şcoală, de la învăţământul primar la cel universitar.
Aflăm, astfel, că dascălii de la învăţământul primar predau la aceeaşi clasă, fiind, cu alte cuvinte, specializaţi în activitatea instructiv-educativă la un anumit nivel. Faptul acesta îmi aminteşte că la Şcoala de aplicaţie, de pe lângă Liceul Pedagogic din Năsăud, regretata învăţătoare Rusu Valeria lucra numai cu clasa I. Era „doctor” în predarea Abecedarului. Copiii pregătiţi de ea parcurgeau, apoi, cu uşurinţă clasele următoare.
De asemenea, suntem informaţi că la orele de muzică se studiază obligatoriu un instrument muzical, iar elevii sunt antrenaţi în pregătirea unor programe artistice. Şi năsăudenii au organizat şi prezentat o seară de poezie din creaţiile lui Coşbuc şi Rebreanu.
Mai reţinem, din acest domeniu, că elevii de liceu pot opta pentru acele obiecte de învăţământ care le voi fi de folos în viitoarea profesie. Dar şi acţiunea „Cartea pe roţi”, fapt lăudabil, menit să dezvolte şi să întreţină apetitul pentru lectură. În perioada vacanţelor şcolare, bibliotecarii se deplasau la domiciliul elevilor, oferindu-le cele mai noi şi mai interesante apariţii editoriale. După o perioadă de timp, revin şi adună cărţile lăsate şi, credem, citite.
Năsăudenii noştri au bântuit, apoi, multe colţuri pitoreşti din arealul american, unele adevărate capodopere ale naturii. Au urcat pe muntele-vulcan Sf. Elena care, cu 28 de ani în urmă, a erupt şi a înghiţit în lava fierbinte 57 de persoane. Pentru a-l imortaliza, s-a ridicat aici un monument în memoria victimelor şi s-a creat o zonă turistică de mare atracţie. Au vizitat şi o cascadă, mai înaltă ca Niagara, dar şi muntele Reiner cu vârfuri ce depăşesc 4000 m.
Despre compania Microsoft am reţinut că are 30 ani de existenţă, că şi-a extins activitatea în 60 de ţări şi asigură existenţa pentru 57.000 angajaţi.
În toate oraşele vizitate s-a văzut curăţenie şi ordine desăvârşită, grija specială pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, a parcurilor de odihnă şi a terenurilor de joacă pentru copii. Peste tot au fost primiţi cu dragoste, cu deschidere pentru comunicare, cu ospitalitate.
Toate însemnările din carte sunt făcute sub semnul uimirii, al admiraţiei, al mirării. Nimic de natură să supere privirea, să deranjeze auzul sau să întristeze simţirea.
Suntem siguri că cititorul va ieşi, din lectura cărţii prezentate, câştigat şi mulţumit.

Comentarii

22/10/13 22:36
George Muresan

Felicitări soților Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5