Cum să-ți ajuți copilul să învețe alfabetul? 3 activități

Înainte să învețe să citească, este esențial pentru cel mic să învețe alfabetul. În acest sens, trebuie să învețe cum să alăture sunetele, cum să deseneze liniile necesare pentru a crea litere și să înțeleagă ce sunt acestea. Poate ți se pare o activitate grea, dar vei descoperi că poate fi distractivă.

Află din acest articol cum îți poți ajuta copilul să învețe alfabetul, folosind câțiva pași simpli.

Folosește jocuri cu litere

Pe piață poți găsi diverse jocuri cu litere pentru copii, ce sunt foarte ușor de folosit. Poți folosi un puzzle din lemn cu litere și animăluțe. Fiecare literă reprezintă inițiala cu care începe numele animalului - a pentru albină, l pentru leu, z pentru zebră. Acest lucru îl ajută pe copil să asocieze cuvintele și imaginile cunoscute cu anumite sunete.

Poți utiliza un avizier pe care ai printat alfabetul cu litere mari. Trebuie să folosești și litere magnet de aproximativ aceeași dimensiune ca cele tipărite. Preșcolarul va trebui să unească magnetul cu litera printată, după întrebările pe care le pui, precum “Care este litera A? Care este litera X? Îmi poți arăta litera N?”

Un alt joc de litere este cel al cuburilor. Organizează un semicerc de la A la Z, în care unele litere sunt întoarse. Copilul va trebui să menționeze literele care lipsesc sau, pe măsură ce întoarce cuburile, să numească litera și sunetul. Această activitate îți permite și ție să te ocupi de alte activități, în același timp, în zilele în care ai mai multă treabă.

Cutia cu obiecte

Această activitate presupune dedicarea mai multor zile ale săptămânii unei singure litere. Alege o cutie pe care poți lipi un abțibild cu litera pe care o învață cel mic în acea zi. În cutie poți adăuga obiecte care încep cu acea literă. De exemplu, dacă alegi litera C, poți include obiecte precum: cărți de citit, cărți de joc, clamă de păr, castane, caiete, clementine, CD-uri, un ceas, carioci, creioane, căluț de jucărie etc.

O alternativă a acestui joc este să nu-i precizezi copilului ce literă are de ghicit. În schimb, pe măsură ce descoperă obiectele din cutie, trebuie să deducă litera studiată. Acest lucru îl va face să fie mult mai încântat de ideea jocului și, de asemenea, se va familiariza cu mai multe cuvinte.

Poți încerca să adaptezi jocul nevoilor copilului sau timpului de care dispui în acea zi pentru această activitate. Cu siguranță vă veți distra amândoi mai mult decât bănuiești!

Studiul interdisciplinar

Repetarea unei litere poate deveni ușor obositor, uneori, iar atenția celui mic nu rămâne concentrată asupra unui singur lucru pentru o perioadă prea lung de timp. De aceea, poți interveni cu alte tipuri de lecții, în cadrul lecției despre o anumită literă, pe o temă care se află în legătură directă.

Spre exemplu, dacă cel mic învață litera R, îl poți învăța și despre culoarea roșie, din moment ce începe cu acea literă. Poți să pui întrebări precum “Ce obiecte roșii cunoști?”, iar acesta trebuie să se gândească la toate cuvintele pe care le cunoaște, nu doar cu litera R, ci și care sunt roșii - de la un creion până la o mașină.

Acest tip de studiu poate fi extins în direcția pe care o dorești. Așadar, poți menționa că roșiile au semințe în interior, că astfel se reproduc, perioada în care cresc - practic, orice crezi că l-ar interesa pe cel mic. În acest mod, reușești să-i captezi atenția și se va dedica și mai mult lecției din acea zi.

Învățarea alfabetului este importantă pentru dezvoltarea oricărui copil. Folosește metodele din acest articol pentru a-i capta atenția și a-l învăța prin joacă literele și sunetele limbii române.

Poza se poate descarcă de aici.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5