Cum să obții un credit pentru firma ta?

Accesarea unui credit reprezintă una dintre principalele modalități de finanțare a unui business. Știm că oportunitățile de dezvoltare au întotdeauna nevoie să fie fructificate, însă sunt situații când și activitățile curente solicită resurse considerabile. Împrumuturile te ajută să pui pe picioare un start-up, să-ți menții relația cu furnizorii, să investești sau să-ți acoperi nevoile temporare ori urgențele. Practic, poți beneficia de toată susținerea financiară pentru a valorifica potențialul companiei tale. Totuși, fiecare creditor are propriile condiții de acordare a împrumutului și nu orice companie se încadrează să intre în posesia banilor. Iată cum poți să obții un credit pentru firma ta:

Stabilește destinația împrumutului dorit

Primul pas care trebuie făcut pentru obținerea creditului pentru firme se referă la destinația împrumutului. Poate fi vorba de un credit pentru capital de lucru, respectiv pentru stocuri de marfă, plăți la furnizori, plata salariilor ori a taxelor către buget sau chiar refinanțări ale împrumuturilor luate de la alte instituții. Dacă este vorba de investiții, banii ar putea fi folosiți pentru achiziția de utilaje, imobile, autoturisme ori amenajarea unui punct de lucru. Bineînțeles, există o mulțime de destinații posibile ale creditelor pentru afaceri, însă este important să știi cum vei utiliza finanțele pentru a putea determina suma împrumutului. Mai departe, în funcție de valoarea creditului se va stabili perioada de rambursare, dacă este nevoie sau nu de garanții ori, după caz, tipul garanțiilor acceptate.

Verifică ofertele și condițiile de creditare

De regulă, se recomandă să analizezi mai multe oferte înainte de accesarea unui împrumut. De asemenea, trebuie să verifici și condițiile de creditare ca să poți găsi soluția optimă pentru afacerea ta. Spre exemplu, dacă îți îndrepți atenția spre o companie de microfinanțare poți primi până la 70.000 de lei, fără garanții și cu pre-aprobare instantă. În plus, nu ai nevoie de avans, beneficiezi de transparență, flexibilitate și consultanță specializată, perioada de grație este avantajoasă și ai nevoie de o documentație minimă. În cazul instituțiilor bancare, condițiile de creditare, financiare și non-financiare, sunt mai stricte, iar costul final al împrumutului poate fi mai mare. De asemenea, multe dintre ofertele băncile sunt mai degrabă soluții abordabile post start-up, adică se adresează firmelor care au deja experiență pe piață și mai puțin celor nou înființate.

Depune cererea de creditare

Din fericire, unii creditori îți oferă posibilitatea de a completa cererea de creditare online. De altfel, în funcție de suma dorită, se poate solicita și pre-aprobare online. Odată ce știi că îndeplinești condițiile de creditare, tot ce trebuie să faci este să prezinți documentația legală. Principalul obiectiv al băncilor este să se asigure că pot recupera banii împrumutați și costurile aferente împrumutului, așa că dosarul de credit poate fi adesea stufos, mai ales dacă vorbim de o firmă aflată la început de drum. Uneori, se impune o vechime de cel puțin un an, alteori chiar și de 3-5 ani. Totodată se poate solicita un cash-flow pozitiv ca să existe o dovadă că încasările pot acoperi ratele.

Companiile de microfinanțare sunt ceva mai relaxate în privința documentației. Desigur, și acestea au nevoie de acte care să confirme desfășurarea activității și documentele de identitate ale împrumutatului și fidejusorului, însă condițiile de acordare sunt mai puțin restrictive.

Negociază dobânda și semnează contractul de împrumut

După analiza economico-financiară a companiei, primești decizia finală și banii direct în cont. Trebuie să știi însă că, în funcție de creditor și dimensiunea împrumutului pe care vrei să-l obții, poți avea șansa de a negocia dobânda înainte de semnarea contractului. Vorbim totuși de sume semnificative, care pot depăși 500.000 de euro.

Atunci când nu ai suficiente resurse financiare pentru dezvoltarea firmei tale cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să iei un împrumut. Regula de aur a oricărui credit, demnă de luat în considerare, este să nu împrumuți mai mult decât poți duce și să analizezi cu atenție ofertele și condițiile de creditare înainte de a lua o decizie pentru finanțare.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5