Cum arată o şedinţă extraordinară a lui Ovidiu Creţu…

A fost o şedinţă care a durat circa şase ore, o şedinţă în care banii au fost capul de afiş. O şedinţă în care s-a creat dialog, s-a făcut monolog, s-a mai bătut apa în piuă, o şedinţă în care s-au contrat, dar o şedinţă în care aleşii locali au vorbit.

Spre deosebire de Consiliul Judeţean, în Consiliul Local Bistriţa, aleşii au posibilitatea să se audă vorbind.

Dincolo de poveştile frumoase cu garsoniere, credite, tablouri, prieteni care iau sau nu împrumuturi, consilierii municipali au aprobat contractarea unui credit bancar de maxim 40 de milioane de lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii de interes local, credit cu o maturitate de maxim 25 de ani.

Dan Molnar, consilier PNL: Niciodată banii nu ajung

Vreau să precizez că îmi exprim o opinie personală, nu o opinie a partidului, parţial, în foarte mică măsură, de acord cu domnul consilier Gheorghe Tuţă.

Vorbim de alocarea unui împrumut. Toată lumea consideră că este un lucru bun.

În ceea ce priveşte pârtia de schi, nu sunt de acord cu acuzaţiile că se face doar din dorinţa de a-şi respecta o propunere din campania electorală.

Deşi nu l-am votat pe Ovidiu Creţu primar, sunt şi eu de acord cu întocmirea acestui proiect, pentru că schiez şi eu. Îmi doresc sincer o pârtie de schi la Bistriţa.

Nu pot să contest viabilitatea, logica acestui proiect. Dar administratorul public trebuie să se comporte cu bugetul public cu diligenţa unui bun proprietar.

Niciodată banii nu ajung. (...) Prin urmare, pot să fiu de acord cu alocarea acestor sume pentru terminarea străzilor cu SF-urile făcute, dar nu voi putea fi de acord cu alocarea totală a sumei de la Wonderland pentru aceste străzi.

Aş putea fi de acord cu o alocare mai mică, dar nu putem să investim mai mult de 12 miliarde de lei pentru aceste străzi.

Nu sunt de acord, în schimb, că nu ne putem recupera investiţia în această pârtie de schi.

Dacă vom aduce Parcul Industrial la nivelul promis de domnul primar în acest proiect, sunt sigur că vom găsi investitori care să ne întoarcă cheltuielile făcute.

Andrei Rusu, viceprimar PNL: Cu acest credit, gradul de îndatorare va ajunge la 12%

În acest moment, gradul de îndatorare este de 7,5% pe bugetul de anul acesta. Cu acest credit, gradul va ajunge la 12%, faţă de pragul de 30% admis de legislaţie.

Cât despre Parcul Industrial, ideea că, de frică, se va face această investiţie şi nu ne vom recupera banii este falsă. Vom crea locuri de muncă. Faptul că nu putem spune că firma X, Y vine şi investeşte să-şi construiască hale de producţie nu este un argument fezabil pentru a nu demara acest proiect.

Avem un interval de circa 24 de luni, în care noi administraţia trebuie să punem în aplicare un plan de marketing pentru ca investitorii să vină acolo, fie prin forţe proprii, fie în parteneriat cu firme private.

Într-un parc cu toate utilităţile, ce investitor privat, contra unei taxe de concesiune, nu ar fi interesat?

Consider că propunerea este fezabilă, oportună şi necesară.

Constantin Rusu, consilier PSD: Cred în acest credit

Nu sunt un fan al împrumuturilor, dar este a doua oară când voi vota un împrumut pentru municipiul Bistriţa.

Un credit înseamnă datorarea municipalităţii.Prin prisma profesiei pe care o am, cred în acest viitor şi cred că acest împrumut va putea fi folosit.

Paradoxal, astăzi vom vota un astfel de credit pentru dezvoltare, pentru că este o perioadă grea şi numai dezvoltarea ne va scoate din situaţia în care suntem

USL îşi asumă un aranjament financiar-bancar pentru dezvoltare.

Realizarea complexului de agrement, îl susţin şi cred în el pentru că vizează dezvoltarea municipiului.

Pârtia de schi va aduce o dezvoltare care va crea locuri de muncă şi asta va conduce la transformarea Bistriţei, dintr-un oraş al vârstnicilor, într-un oraş al tinerilor.

Cred în acest credit. Grupul PSD şi sunt convins că şi liberalii vom susţine acest proiect de hotărâre spre beneficiul cetăţenilor.

Gavril Ţărmure, consilier PNL: Liberalilor nu le este frică de împrumuturi

Nu am avut niciun fel de aranjament financiar cu PSD.

Nouă liberalilor nu ne este frică de împrumuturi, pentru că împrumutul este o caracteristică a capitalismului.

Mai sunt dealuri în oraşul acesta, se pot culturaliza ca să zic aşa. Bănuiesc că cei care lucrează cu cifre sunt oameni responsabili, vorbesc în cunoştinţă de cauză.

Nu cred că primarul va face o prostie. Este un om vigilent.

Aş zice să ne reţinem un pic cu preţurile, pentru că nu ar fi virtutea noastră cea mai importantă.

Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei: Investiţiile înseamnă locuri de muncă

ă numărăm biletele care se vor vinde este o optică îngustă, şi de o minte îngustă.

Trebuie să vedem ce se întâmplă acolo, mai mult decât vânzarea a două bilete pe zi.

Wonderlandul înseamnă circa 300 de hectare care în acest moment este nefolosit.

Pentru străzi, administraţia a alocat peste 12 milioane de euro.

Am recunoscut că şansele sunt de 50%. Dacă administraţia dinainte ar mai aşteptat, nu ar mai fost necesar împrumutul pentru reabilitarea străzilor, pentru că ar fi putut accesate fonduri europene.

În legătură cu preferinţele oamenilor, preferinţele sunt clare, locuri de muncă.

Investiţiile, Wonderland şi Parcul Industrial, înseamnă locuri de muncă pentru foarte mulţi oameni.

Respect opţiunile diferite, cred că sunt chiar normale, nu mă refer la opţiuni politicianiste, dar opţiunea dezvoltării municipiului Bistriţa este alta, este în credite de dezvoltare.

Dacă credem că numai turismul urban este soluţia, ne înşelăm. E strict necesar să avem un turism de agrement. La Beclean, prin perseverenţa primarului s-a putut.

Cel mai modern burg nu înseamnă numai asfalt pe străzi, înseamnă şi un complex de agrement.

În urma accesării creditului, administraţia locală intenţionează realizarea următoarelor obiective de investiţii:

a) „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea, varianta 2” – în valoare de 21.350 mii lei;

b) „Parc industrial Bistriţa Sud” – cofinanţare în valoare de 14.000 mii lei;

c) „Blocuri de locuinţe cu destinaţia de locuinţe sociale în Viişoara - municipiul Bistriţa” bloc 2, 3 – în valoare de 2.934 mii lei;

d) „Amenajare legătură din strada Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv construirea Podului Berăriei peste râul Bistriţa” – în valoare de 903 mii lei;

e) „Asigurare utilităţi aferente amplasamentului Plan Urbanistic Zonal - locuinţe sociale Viişoara” – în valoare de 410 mii lei;

f) „Reabilitare termică a 17 blocuri de locuinţe – etapa a IV-a - mun. Bistriţa” – cofinanţare în valoare de 253 mii lei;

g) „Reabilitare termică a 27 blocuri de locuinţe - et. a V-a - mun. Bistriţa” (blocurile din zona Lamă, sens giratoriu Independenţei zona Big şi zona Ştefan cel Mare - Poştă) – cofinanţare în valoare de 150 mii lei.

Consiliul local a făcut şi a desfăcut bugetul

Consilierii locali au aprobat bugetul local pentru anul în curs. Proiectul propus de municipalitate a fost votat cu câteva amendamente, cu 12 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi 6 abţineri.

Prin acest proiect de hotărâre s-a propus un buget general în sumă de 189.273 mii lei la venituri şi de 232.201 mii lei la cheltuieli, diferenţa de 42.928 mii lei reprezentând excedentul financiar al bugetului general pe anul 2011 (2.928 mii lei) şi un împrumut pentru investiţii ce urmează a fi încasat într-un cont în afara bugetului (40.000 mii lei).

Amendamente făcute în plen:

*din cele 2.000 mii lei propuşi pentru F.C. Gloria - rămân doar 1000 mii lei, iar restul de 1000 mii lei vor fi transferaţi în fondul de rezervă;

*diminuarea din buget a valorii de 112.000 mii lei, comunicată iniţial Consiliului Local Bistriţa şi aşteptată de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. În şedinţa care i-a reunit pe consilierii judeţeni, suma în cauză a primit o destinaţie care nu vizează municipiul Bistriţa;

*în lista principalelor manifestări cultural artistice ale Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa s-a decis suplimentarea cu suma de 100 mii lei din fondul de rezervă pentru „Concerte de muzică cultă în colaborare cu Fundaţia Societatea de Concerte” ;

*diminuarea cu 5 mii lei a sumei de la „Parc energetic cu racord la linia de 110 KV în zona Parcului Industrial Bistriţa Sud” propus pentru studiu de fezabilitate cu suma iniţială de 200 mii lei, şi alocarea celor 5 mii lei în vederea realizării Studiului de fezabilitate pentru încălzirea cu combustibil geotermal a Grădiniţei nr. 6 de pe strada Şieului;

*diminuarea cu încă 30 mii lei a sumei iniţiale de 200 mii lei, bani care urmează să fie folosiţi pentru reproiectarea corpului clădirii principale a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” în vederea depunerii de proiecte pentru fonduri europene.

Concluzii:

A fost o şedinţă normală, cum ar trebui să se desfăşoare în mod normal o şedinţă fie ea de Consiliu Local sau Consiliu Judeţean.

Doar că, atât în Consiliul Local, şi mai ales în Consiliul Judeţean, părerea mea e că începutul vindecării noastre va fi momentul în care liderii politici vor face bine ceea ce fac fără să fie loviţi de impresii mesianice despre propriile prestaţii.

Comentarii

04/02/12 10:00
Vizitator

Daaaaaaaaaaa....... cred ca pe primul loc a fost ideia cum sa faca Wonderlandul si cum sa le dea iar bani Clubului privat "Gloria... Bistrita" ! Pe domnul primar nu-l intereseaza canalul,apa,gazul, curentul, drumurile sau cum traiesc batranii in caminele de batrani, in spitale sau in alte parti utile cu adevarat si "azvarle" banii publici cu nemiluita pe lucruri care nu ne sunt ultile deloc ...
Pentru ridicare si depozitarea masinilor care blocheaza circulatia, ia pentru primarie doar 12 % din incasari si 88% banii se duc la acestia... Primaria parca este neputincioasa. Ea nu este in stare sa aiba o platforma,o macara de ridicat si un teren viran unde sa creeze locuri de munca cu forme legale cuiva, aceasta activitate sa apartina de administrarea domeniilor publice de exemplu... si cate altele...
Domnule primar, ati facut si lucruri bune in municipiu, dar mult prea putine si cred c-o sa va cam " zboare " scaunul la urmatoarele alegeri, ca prea sunteti nesabuit... alaturi de unii consilieri locali, carora nu le pasa de banii publici, ai nostri ai tuturor...

09/03/12 15:04
iancu

Acest primar a cheltuit cei mai multi bani pentru SS-uri, PUZ-uri si alti gargauni din capul sau. Iata cateva exemple din presa vremii:
•Parcul industrial Sărata – 325.000 de lei PUZ şi documentaţie tehnico economică – se prevede o dezvoltare a zonei, deocamdată un proiect greu de în condiţiile crizei financiare, dar cine ştie cum vor evolua lucrurile. Până atunci, un lucru e cert documentaţiile au cheltuit sume importante de la buget, puţin probabil să fie amortizate în viitorul apropiat.
•Un alt exemplu este PUZ Wonderland – peste 250.000 de lei amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi în cadrul complexului Wonderland. Se execută studii geo tehnice, studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie. Proiectul a fost contestat de grupul PDL din Consiliul Local şi marele vis al primarului Creţu stagnează. Proiectul se află la faza de hârţogărie şi niciun investitor serios nu s-a arătat interesat să transforme păşunile de pe Dealul Cocoş în parc de distracţii. Este visul lui Creţu şi una din ambiţiile sale; rămâne doar să găsească investitori în cel mai scurt timp, în caz contrar putem spune că banii s-au cam dus pe apa sâmbetei. Liberalii joacă tare de când e Rusu viceprimar şi au cerut reanalizarea studiului de fezabilitate, fapt care întârzie şi mai mult promisiunea lui Creţu.•Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe aproximativ 500.000 de lei, numai pe studii tehnico-economice, este de asemenea un proiect măreţ, care pare imposibil de realizat exclusiv din bugetul local, având în vedere că fiecare kilometru de drum costă aproape un milion de euro. Primarul Creţu a criticat vehement administraţia Moldovan pentru că a accesat bani din bănci pentru modernizarea a 30 de străzi din municipiu. Aşadar, fără bani împrumut de la bănci. Din nou, fondurile guvernamentale ar putea salva situaţia.
•Pentru Podul Berăriei sunt prevăzuţi 100.000 de lei, numai pentru documentaţii şi 5.000.000 de lei pentru realizarea sa. Un proiect exorbitant, care ar dezvolta zona Zăvoaie. Ca şi în celelalte situaţii, salvarea vine de la guvernanţi, lucru puţin probabil având în vedere relaţia tensionată cu PDL- iştii de la nivel central şi acuzele lui Creţu la adresa Elenei Udrea. Se ştie că banii se alocă pe filieră politică, deci puţine şanse pentru o astfel de finanţare.•PUZ zona Gării va fi executat la 15.000 de lei, în condiţiile in care SNCFR a comandat de asemenea un PUZ cu reabilitarea Gării. Totuşi, în tema de proiectare se arată că iniţiativa primăriei va completa modernizarea Gării Bistriţa, proiect iniţiat de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.•PUZ zona Decebal – 12.000 de lei prevede o reconfigurare a zonei şi realizarea unor pasaje subterane pentru pietoni, dar şi o modernizare a Halei Decebal şi a pieţei agroalimentare.•Punte pietonală pe strada Petru Maior – 60.000 de lei pentru documentaţii si aproximativ 2.000.000 de lei pentru realizarea sa. Se caută fonduri.•Punte pietonală Tudor Vladimirescu 41.000 de lei pentru documentaţii.•PUZ Heidenfeld – 5.000 de lei prevede modernizarea parcului de distracţii de la Viişoara. Probabil din bani de la bugetul local.•Bretea Tărpiu – Subcetate – 50.000 de lei pentru documente.•Iluminat public cu ajutorul surselor neconvenţionale de producere energie electrică documentaţii estimate la 60.000 de lei.•Plan Urbanistic de Detaliu Piaţa Florilor – 5.000 de lei prevede realizarea unei fântâni arteziene în faţa blocului Lama. Proiect expus în punctele de informare din oraş. Realizarea acestuia va avea loc din bugetul local.•Reabilitarea pe hârtie a spaţiilor verzi din zona Decebal şi Stefan cel Mare a înghiţit de la buget – 35.000 de lei.

Dupa 4 ani de mandat orasul arata insa jalnic. Pe cine votam anul acesta?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5