Consiliul Judeţean solicită Guvernului atribuirea fostei clădiri a Tribunalului

Vicepreşedintele Alexandru Pugna: Noi am dori ca printr-un proiect cu finanţare europeană să reabilităm această clădire, monument istoric

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, alături de directorul executiv Mica Oprea de la  Direcţia de Administraţie Locală şi specialişti ai aparatului de specialitate au evaluat, la faţa locului, stadiul în care se află imobilul de pe strada Liviu Rebreanu, fostul sediu al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Administraţia judeţeană a solicitat, ca printr-o hotărâre de guvern, să poată prelua acest imobil, aflat acum în „curtea” Ministerului Justiţiei.

          „Noi am dori ca printr-un proiect cu finanţare europeană să reabilităm această clădire, monument istoric. Imobilul a fost edificat în 1870 şi a fost, pentru început, sediul unei bănci germane. Noi ne-am deplasat acolo să vedem care este situaţia la momentul de faţă, pentru că de câţiva ani nu mai este în folosinţă. Sunt şi câteva probleme legate de suprafaţa cuprinsă în documente, şi mă refer la curtea interioară, care nu este trecută în cartea funciară.

          Ministerul Justiţiei îşi propusese să folosească această clădire pentru o şcoală de grefieri, însă din lipsă de fonduri a renunţat la acest demers, astfel că ne-am gândit să o preluăm noi”, ne-a declarat vicepreşedintele Pugna.

          Potrivit acestuia, noul exerciţiu financiar 2014 – 2020 asigură oportunitatea finanţării unui astfel de proiect. „Deocamdată, nu am stabilit destinaţia pe care ar putea-o avea acest imobil reabilitat. Vom propune o soluţie la timpul oportun. Este însă important să-l salvăm de la degradare, pentru că e în centrul Bistriţei, face parte din imaginea Bistriţei şi ar fi păcat să nu ne preocupe acest lucru”, a concluzionat Alexandru Pugna.

Comentarii

13/08/14 12:33
Vizitator

Pentru corectitudine, cladirea in care a functionat vechiul tribunal din Bistrita a fost de fapt Hotelul Hoffman, la parterul caruia a fost o vreme gazduit sediul unei banci germane. Dupa mutarea tribunalului si apoi a parchetului cladirea a ramas goala. Acum, Consiliul judetean solicita cladirea pentru reabilitare fara sa stie de ce. Asa s-a intamplat si cu cladirea fostei sucursala a BCR care dupa ce a fost gata reabilitata sa gazduiasca un muzeu de arta sacra, acolo s-a mutat biblioteca judeteana, unde nu dispune de spatiu suficient. Asta inseamna sa nu sti de la inceput ce vrei. Daca era de la inceput o gandire clara, poate ca Biblioteca incapea mult mai bine in cladirea vechiului tribunal care dispune de spatii mult mai mari decat cea de pe Odobescu, nr.11., oferind posibilitatea organizarii mai bune a activitatii bibliotecii la nivelul cerintelor actuale. In plus, cladirea vechiului Tribunal dispune de o curte interioara, care odata cu renovarea putea fi acoperita cu o cupola de sticla, obtinand astfel un “atrium” dupa modelul noului sediu al Bibliotecii Nationale. Totusi, trebuie sa sti de la inceput scopul pentru care vrei sa reabilitezi o cladire. Avand in vedere localizarea cladirii vechiului tribunal in inima orasului pe viitoarea "axa a artelor" ar putea fi renovat pentru a deveni "Palatul Culturii" care sa gazduiasca expozitii de arta, si sa aduca laolalta centrele culturale imprastiate prin oras (centrul cultural francez, german, etc). O alta destinatie potrivita avand in vedere situarea cladirii in centrul Bistrite aceasta ar putea redeveni ceea ce a fost odinioara si anume Hotelul Hoffman, evident renovat la standardele actuale, poate si extins prin mansardare. In felul acesta, centrul istoric al orasului ar dobandi o atractie turistica sporita si ar capata mai multa viata.

13/08/14 14:02
Indigenul

D-le Vizitator,

Dvs. confundati cladirea. In cladirea din imagine nu s-a aflat niciodata un hotel. Este cladirea in care a functionat pana in 1944 banca saseasca Bistritzer Distriktssparkassa. Deci urmasul in drept al acestei cladiri este de fapt Frontul Democrat al Germanilor din Romania.

13/08/14 14:26
Ion

Are dreptate Bastinasu,

Hotelul Hoffmann (pana in 1918 Hotelul Regele Ungariei) a functionat in cladirea din str. Liviu Rebreanu nr. 27 si nu in cladirea din imagine, adica Piata Centrala nr. 29, unde a functionat banca saseasca mentionata de
Bastinasul.

13/08/14 21:53
Alexandru Pugna

Vreau sa-l asigur pe D-nul "vizitator" ca impreuna cu Presedintele Emil Radu Moldovan, avem mai multe variante pentru aceasta cladire. Asteptam insa deschiderea noului exercitiu financiar european 2014-2020 sa vedem care este cea mai sigura posibilitate de a accesa fondurile (care din variante are sanse mai mari sa fie finantata) insa pana atunci face primii pasi, pentru ca la momentul oportun, sa fim gata pregatiti sa putem depune Proiectul, pentru ca se stie faptul ca "legea primului venit" a functionat f bine in exercitiul financiar trecut.

14/08/14 13:49
ECOLOGISTUL

Care ar fi una din variante?...sediu psd?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5