MAI vrea să modifice statutul aleşilor locali

Consilierii locali şi judeţeni ar putea fi schimbaţi şi validaţi doar de instanţa de judecată

Consilierii incompatibili vor fi puşi pe ,,liber” de către magistraţi…cel puţin acest lucru îl prevede un proiect de lege iniţiat de MAI.

Cazurile de incompatibilitate în care se vor afla aleşii locali şi judeţeni nu vor mai trena atâta timp cât unul sau altul dintre partide vor face manevre administrative pentru a-şi păstra cvorumul în structurile legislative.

Şi asta deoarece se intenţionează schimbarea unei prevederi a Statutului aleşilor locali, referitoare taman la încetarea înainte de termen a mandatelor consilierilor locali sau judeţeni.

Iniţiator al acestei propuneri legislative de modificare a Legii 393/2004 este Ministerul Administraţiei şi Internelor, noile reguli urmând a intra în vigoare după alegerile locale din 2012 (deoarece ar fi incorect ca acestea să se schimbe în timpul actualului mandat, prin faptul că s-ar aplica tratamente juridice diferite pentru acelaşi tip de situaţii).

În prezent, în cazul încetării înainte de termen a mandatului unui consilier, constatarea se face prin hotărâre a consiliului, la propunerea primarului/ preşedintelui Consiliului Judeţean sau a oricărui consilier.

În practică au fost situaţii în care consiliile au întârziat nejustificat constarea vacantărilor, fiind de notorietate câteva astfel de cazuri şi în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

După un scandal devenit ,,istorie”, timp în care reprezentanţii PNL au încercat, fără succes, să-i excludă pe Luca Peter, Anton Vlad şi Mihai Bumbu din CJ,cei trei ,,liberali până la moarte” nu se dau plecaţi din rândul consilierilor judeţeni.

Conform propunerii din cuprinsul proiectului de lege, constatarea încetării înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier local şi vacanţa funcţiei va fi realizată de către judecătoria în a cărei arie de competenţă se află localitatea respectivă, la sesizarea secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau a oricărei persoane interesate.

Cât priveşte constatarea încetării mandatului de consilier judeţean înainte de termen, va fi de competenţa Tribunalului, secţia Contencios administrativ.

În prezent, legea 393/2004 prevede următoarea procedură: „Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui CJ sau a oricărui consilier”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5