Colocviile de la Beclean, în antologie

Antologia „Cartea colocviilor”, apărută la Editura Eikon, alcătuită şi îngrijită de coordonatorul acestor colocvii, scriitorul Aurel Podaru şi prefaţată de preşedintele SS BN, Andrei Moldovan, este, în primul rând, un reper pentru cultura din această parte de ţară. Aceste întâlniri literare au adunat, în cele zece ediţii, nume importante, amintind aici că au fost prezenţi la Beclean scriitori reprezentativi din toate colţurile ţării.
Iniţiate în 1998, colocviile aveau să se impună repede, atât prin seriozitatea dezbaterilor, cât şi prin modul în care beclenarii au ştiut să facă din fiecare întâlnire o sărbătoare. Ediţia I a avut ca temă vinovăţia şi iertarea în cultura perioadei comuniste, având ca moderatori pe Oliv Mircea şi Vasile Gogea. Ediţia a II-a „Rezistenţa prin cultură la totalitarism”, moderator fiind Oliv Mircea. Remarcăm aici expresia lui Cornel Cotuţiu: „Dacă rezişti, rămâi”, dar şi afirmaţia lui Liviu Ioan Stoiciu „Sunt extrem de refractar la ideologia timpului”.
Ediţia a III-a a fost moderată de Adrian Dinu Rachieru şi a avut ca tematică „Naţionalism. Globalizare. Multiculturalitate”, iar ediţia a IV-a – „Cultura în provincie. Provincialismul în cultură” - a fost moderată de Adrian Dinu Rachieru, Echim Vancea afirmând: „Suntem provinciali în măsura în care vrem să fim”. Ediţia de mijloc, cea de-a V-a, moderată tot de Adrian Dinu Rachieru, s-a axat pe „Putere – cultură – politică”, Adrian Popescu afirmând: „O reputaţie de scriitor face bine, este benefică omului politic, nu şi invers”. Ediţia a VI-a – „Memorialistica – între realitate şi ficţiune” – surprinde prin cuvintele lui Adrian Dinu Rachieru: „Sunt foarte mulţi memorialişti care, acceptând jocurile duplicitare, folosesc două feluri de cerneluri”, iar Ioan Pintea completează: „Literatura se construieşte pe ruinele memoriei”. Ajungem la ediţia a VII-a, care are în centru opera lui Adrian Marino, moderator fiind Ovidiu Pecican, care declară: „Adrian Marino rămâne o mare conştiinţă a finalului de secol XX şi a începutului de secol XXI”. Laszlo Alexandru este moderatorul ediţiei a VIII-a, care a avut în centru personalitatea lui Gheorghe Grigurcu, despre care Alexandru Uiuiu spune „Acolo unde vezi numele domnului Gheorghe Grigurcu îţi spui - aici este de citit”.
Ediţia a IX-a, moderată de Laszlo Alexandru şi Ovidiu Pecican, l-a elogiat pe Mircea Eliade, Luigi Bambulea declarând: „Eliade a încercat să imprime generaţiei sale o atitudine, a încercat să exercite un spirit de coeziune”. Ediţia a X-a, moderată tot de Laszlo Alexandru, a avut ca tematică „Genul epistolar în literatura română”, moderatorul afirmând: „Nu de puţine ori scrisorile constituie chiar epicentrul operei unui scriitor”.
De-a lungul celor zece ediţii s-a închegat un adevărat spirit colocvial, surprins şi de acest volum, care aduce în atenţia cititorului toate lucrurile importante care s-au discutat despre literatură în oraşul de pe Someş.
Cartea nu este doar binevenită, ci este şi un ghid al istoriei literare petrecută în judeţul nostru. Aurel Podaru merită toate felicitările pentru modul în care a ştiut să aşeze aceste colocvii în carnetele de la Beclean, iar acum, în această carte, care cu siguranţă va fi bine primită de lumea literară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5