Colecționând ipostaze de dragoste la Casa Colecțiilor

Dragobetele este o sărbătoare celebrată de români pe 24 februarie, reprezentând și un început de primăvară, de înviorare, evident, și prin dragoste. Genul liric este genul literar ce cuprinde opere care redau realitatea prin evocarea sentimentelor și a emoțiilor poetului. Prin compunerea acestor termeni, am ajuns la „Dragobete liric”, titlul activității desfășurate vineri, 23 februarie, la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, Bistrița, într-un spațiu care inspiră.

Dezbaterea ,,Ce limbă vorbește dragostea?”, gândită și moderată cu abilitate de Daria-Maria Timiș-Varga, s-a axat în special pe iubirea pentru patrie exprimată prin poezie. Astfel, Daria a citit versuri reprezentative pentru tema propusă, acestea fiind dezbătute, realizându-se un portret al țării descrise liric. În dialogul inițiat s-au implicat și doamna profesoară Ileana Ciobanu, Evelin Incier, Noemi Sabo, Robert Szasz, prozatorul Cornel Cotuțiu etc.

Ulterior, a avut loc o amprentă muzicală inedită. Maya Moldovan, coordonată de profesoara Alina Coșbuc, a cântat la pian „Rue de trois frères” de Fabrizio Paterlini, Marius Simionca la chitară – „Întuneric în culori”, de Bosquito, și Dragoș Tănasă, coordonat de profesorul Claudiu Copaciu, a interpretat, vocal și la chitară – „Nebun de alb”, de Emeric Imre. Aceștia au adus o atmosferă liniștitoare, pregătindu-ne să reîncepem discuțiile poetice.

,,Poșta din sticlă” s-a numit microrecitalul interpretat de Ana Ciobanu și Amalia Levey, cu o semnificație aparte. Acestea au gândit poeziile scriitorilor pentru muze ca mesaje puse în sticle și lăsate să fie duse de valurile mării în larg, spre destinatari necunoscuți. După ce au recitat/ scris poeziile alese, le-au pus în sticle și le-au lăsat duse de curenții apei Mării Negre. La finalul momentului, fetele au împărțit celor din sală sticluțe cu fragmente din poezii scrise de poeți cunoscuți sau chiar de colegele lor de la Palatul Copiilor Bistrița. Emoție lirică, în cadrul acestui recital, a adus și eleva Alice Diolog, de la Clubul Copiilor Năsăud, prin interpretarea expresivă a poeziei „Ne cunoaștem ” de Marin Sorescu.

A urmat activitatea ,,Cunoaște-mi muza!”, cu Cristiana Sigmirean și Ioana Bălan, sub motto-ul sorescian „De fapt poezia de dragoste ar trebui semnată chiar de muze”. Pentru aceasta am primit fiecare câte o cartolină, ,,Cunoaște-mă! – Bingo!”, care, în loc de numere, avea scrise câteva expresii din zece poezii de dragoste. Jucătorii au fost lăsați 10-15 minute să găsească în sălile alăturate poeziile din care se desprinde iubirea, având ca indiciu sintagmele de pe cartoline. Câștigătorii au fost premiați în funcție de corectitudine și rapiditate cu, bineînțeles, cărți de poezie, oferite de poetul Ioan Cioba.

Manifestarea s-a încheiat printr-un moment special, plin de viociune și măiestrie, sub un motto coșbucian – ,,Și mereu se-ncinge jocul/ Și e plin de râset locul”, un colaj de dansuri tradiționale năsăudene pe perechi, de la Colegiul Național „George Coșbuc”, Năsăud/ ansamblul folcloric „Plaiuri someșene”, Feldru, coordonat de profesorul Nicolae Buzilă.

Au fost momente frumoase, regiile literare fiind gândite chiar de elevi, din care fiecare participant a aflat noutăți, dar și diferite interpretări ale sentimentului de iubire. Pentru acestea îi felicităm pe protagoniști, elevi talentați de la Clubul Copiilor Năsăud, Colegiul Național „George Coșbuc”, Năsăud, Palatul Copiilor Bistrița și nu numai, pe profesorii coordonatori Maria Rus, Alina Coșbuc, Ionela-Silvia Nușfelean, Claudiu Copaciu, Nicolae Buzilă. Mulțumim fotografei Magda Ivan pentru instantanee, gazdelor, doamnele bibliotecare Gabriela Molnar și Laura Seserman, pentru invitație/ provocare și ospitalitate.

 

Bianca Maria Ciobanu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5