PSIHOLOGIA VIEŢII

CÂND SĂ ÎNCEAPĂ ADOLESCENTUL VIAŢA SEXUALĂ? III. TEORIA PODURILOR

După Podul privirilor, urmează veriga a doua din şiragul iubirii sau al doilea pod: Podul comunicării şi al cunoaşterii.

Pe primul ai pornit deja, păşeşti în prezent, nu pe o stradă clar marcată, ci pe o potecă aflată - când în mister, când la lumină, pe un pod al îndrăgostiţilor. Vă uitaţi amândoi şi deodată în adâncurile apei şi vă vedeţi amândoi chipurile voastre separat, dar de fapt împreună, spălate, mângâiate de imensitatea continuă a apei şi ştiţi că vă placeţi unul pe calălalt şi acest sentiment vă inundă.

Moment, în care porniţi discuţia, comunicarea, filozofia. Sunt cele mai interesante, impresionante, fantastice şi frumoase clipe. Aţi găsit drumul către celălalt, ştiţi, puteţi, chiar vreţi să vorbiţi unul cu celălalt, şi vehiculaţi idei, păreri, puncte de vedere, ipoteze, argumente, critici, principii, impresii. Stând pe podul atracţiei fizice, pe podul privirilor semnificative şi discutând despre problemele adolescenţei şi ale adulţilor, se mai creează un pod între voi, al cunoaşterii, al admiraţiei, al stimei, al convergenţei, că aveţi valori apropiate, chiar unele deosebite, dar bine argumentate, pe care le puteţi accepta şi dacă nu sunteţi de acord cu ele.

Şi privind în jos de pe pod, unde nu de mult aţi fost absorbiţi unul de privirea celuilalt, aţi creat cu propriile puteri al doilea pod, podul comunicării si al cunoaşterii. Nicicând partenerul nu absoarbe cu asemenea ardoare cuvântul celuilalt, decât atunci când este îndrăgostit. Se shimbă idei, tot mai multe în tot mai multe domenii. Cu unele eşti de acord conform convingerilor tale, cu altele eşti de acord de dragul celuilalt, iar cu altele nu poţi fi de acord, şi-ţi exprimi opoziţia vehement sau mai fin, în funcţie de firea, de temperamentul tău.

Vei păşi, dar şi staţiona mult pe podul comunicării, al conversaţiei - de azi înainte. În fiecare zi vă veţi plimba pe acest pod, că omul este o fiinţă eminament socială şi s-a născut pentru comunicare, socializare, nu numai pentru reproducere. Afli tot mai multe aspecte despre celălalt, descoperi tot mai multe despre tine însuţi. Vorbind despre existenţă te descoperi pe tine, te vezi în diferite ipostaze, în diferite dimensiuni şi contexte, câmpuri de desfăşurare.

Simţi fericirea descoperirii tale, simţi parfumul petalelor tale în timpul îmbobocirii. Plăcerea dezvăluirii tale de către tine şi de către celălalt se reflectă în oglinda apei de sub pod prin strălucirea ochilor, care de multe ori se închid sau se deschid, asemeni unei scrisori de dragoste şi îţi este trimisă ţie, poate în fiecare zi. Simţi că te iubeşte apa, viaţa, cealaltă persoană şi în toate acestea se cuprinde întregul univers.

(În vederea reîntregirii imaginii, cele două articole anterioare din Teoria podurilor se găsesc în arhiva cotidianului. Recomandăm tema în dezbatere adolescenţilor, pedagogilor, părinţilor şi altor persoane, care se regăsesc în ea.)

Va urma.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5