Cabinetele stomatologice mici riscă să dispară! Drepturi de practică restrânse pentru stomatologi şi tarife mai mari pentru pacienţi! Dr. Marius Pop: Am cerut abrogarea deciziilor Colegiului Medicilor Stomatologi din România

Dreptul de practică al medicilor stomatologi a fost restrâns în urma a două decizii emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România şi publicate în Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023. Normal, vor avea de suferit pacienţii din întreaga ţară, tarifele urmând să se majoreze implicit, poate şi de trei ori.  

         Peste 20 de medici stomatologi din Bistriţa-Năsăud, având suportul colegilor din judeţ, vor participa vineri, 7 iulie, la un protest la Bucureşti, la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România pentru a cere suspendarea şi, ulterior, anularea celor două decizii. De altfel, şi Colegiul Medicilor Stomatologi Bistriţa-Năsăud susţine acest demers, fiind transmisă o solicitare oficială la Bucureşti.

         „Noi, cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi Bistriţa-Năsăud am luat deja primele măsuri şi am trimis un document oficial prin care am cerut abrogarea celor două decizii publicate în Monitorul Oficial. Mai mult, am înlocuit-o pe reprezentanta noastră în forul central, pentru că nu ne-a adus la cunoştinţă ce s-a discutat şi votat, în luna mai, în Maramureş, şi am dat mandat unui alt delegat. Ne solidarizăm cu doleanţele medicilor stomatologi. Nici nu am ştiut de aceste decizii, nu ne-au fost transmise procesele-verbale. Dacă cei de la Bucureşti au cap limpede, atunci trebuie să facă un pas înapoi”, ne-a declarat dr. Marius Nicolae Pop.

         Dr. Loredana Năsălean va participa la acţiunea de protest de la Bucureşti. Potrivit acesteia, cei de la CMSR au mizat că este o perioadă mai aglomerată şi medicii stomatologi nu se vor mobiliza, însă lucrurile nu au stat deloc aşa. „Noi vrem suspendarea şi anularea celor două decizii. Există şi procese pe rol şi vor demara şi alte acţiuni în instanţă, prin mai multe case de avocatură. Ne îngrădesc dreptul de a exercita anumite manopere pe care le-am învăţat, le-am făcut pe parcursul anilor, de la absolvire. Acum se scot brusc şi abuziv. Colegiul Medicilor Stomatologi din România este un for care ar trebui să ne susţină şi nu să ne legifereze, dânşii şi-au depăşit competenţa”, ne-a declarat dr. Loredana Năsălean.

         Potrivit acesteia, scopul acestei decizii este să-i elimine pe cei cu cabinete mici, fiind încurajate clinicile şi corporatiştii. „Din punctul nostru de vedere, considerăm că aceste decizii îi afectează atât pe medicii stomatologi, cât şi pe specialişti. Noi oricum colaboram cu aceştia pentru intervenţii pe care nu le făceam noi în cabinete”, a adăugat dr. Năsălean.

         Dr. Loredana Năsălean este medic şcolar stomatolog, pe perioadă determinată la CŞEI nr. 1 Bistriţa, unde are ca pacienţi copii cu cerinţe speciale. Prin aceste decizii nu se mai poate nici măcar profilaxie, chiar dacă fişa postului, prin Ordin de ministru, prevede şi acest lucru. „Dacă nu mai avem voie să  ne exercităm aceste atribuţii, ne încheiem contractul de muncă? Nu mai vorbim de mediul rural unde avem un medic stomatolog la 3-4 comune. Pacientul din mediul rural nu are posibilităţi financiare foarte mari, nu-şi permite să vină tot timpul la Bistriţa pentru a-şi rezolva nişte probleme medicale la un specialist. Trebuie precizat clar, nu este o problemă a medicilor stomatologi, ci a întregii populaţii”, ne-a declarat aceasta.

    Patronatul Medicilor Stomatologi din România a lansat petiţia „Împreună pentru pacienţii noştri!” care se adresează tuturor medicilor stomatologi din România şi nu numai, prin care se solicită retragerea de îndată a Deciziilor nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023 emise de CMSR şi dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesoral al medicilor stomatologi din România.

„Cele două decizii publicate în M.Of. nr. 556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care practică, în conformitate cu dispozițiile în vigoare până la 21 iunie 2023, de o lungă perioadă de timp, fără a li se echivala competențele dobândite în ani de practică, având în vedere că la data publicării celor două decizii mai sus arătate, au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.

        Un exemplu de tratamente pe care medicii stomatologi care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare nu le mai pot exercita acum sunt cele de prevenție, precum și tratamentele chirurgicale la persoanele cu patologii asociate. În absența unei corelări normative aceste noi reglementări limiteaza accesul pacienților la tratament. În special în zonele rurale pacienții nu vor mai beneficia de exemplu de  prevenție sau de extracții la pacientii cu patologii asociate in lipsa unui specialist, acestia fiind în prezent în număr extrem de redus si concentrati in zone urbane.  

Constatăm că modificările aduse prin cele două decizii mai sus arătate au impact direct și imediat asupra pacienților și a activității stomatologilor din România", se arată în document.

Aici puteţi semna petiţia „Împreună pentru pacienţii noştri!”: https://www.petitieonline.com/impreun_pentru_pacientii_notri?u=7734750

 

Comentarii

06/07/23 15:08
Tamasoi Valeria

Sustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5