Bustul poetului şi-a găsit, în sfârşit, liniştea. De la Direcţia pentru Cultură, la Sinagogă, Biblioteca Judeţenă a ajuns în satul natal. Ce statuie îi va lua locul la Bibliotecă ? Unde va ajunge bustul lui Decebal înlocuit de Coşbuc ?

Bustul lui George Coşbuc şi-a găsit, în sfârşit, “liniştea” şi un loc binemeritat, la comemorarea a 100 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului.
Lucrarea, realizată din tablă de G. Pîrvan într-o manieră modern, are o poveste inedită. Pentru început s-a aflat în faţa Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, în grădina fostei case a lui Ceauşescu, cum o cunosc bistriţenii. Odată cu revendicarea, bustul a rămas într-o curte privată. După câţiva ani, George Coşbuc a ajuns într-un spaţiu public, în faţă la Sinagogă, şi aici însă provizoriu, lângă un perete. Oricum o opţiune mult mai bună decât prima. După mult timp, în aşteptare, maestrul George Coşbuc, patronul spiritual al Bibliotecii Judeţene , a ajuns în curtea instituţiei ce îi poartă numele. Însă zilele trecute a părăsit şi acest loc şi s-a reinters acasă, în satul natal Hordou. Directorul Ioan Pintea a spus la întâlnirea de la Consiliul Judeţean că în curtea Bibliotecii va fi amplasată o statuie a poetului George Coşbuc.
Dezvelirea bustului poetului în satul natal s-a făcut cu participarea mitropolitului Andrei. După cum ne declară viceprimarul Alin Demian, bustul regelui dacilor -Decebal, amplasat până acum în curtea Primăriei, pe locul căruia va trona George Coşbuc, va fi amplasat, într-o altă locaţie vizibilă, în curtea şcolii sau în parcul ce va duce spre Moara lui George Coşbuc. Bustul a fost donat de dr. Traian Gheorghe Dascăl.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]