Bucuriile vieţii, cu Episcopul Macarie şi oamenii faini de pe Valea Ţibleşului

foto Dan Buksa

Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, nu a uitat nicio clipă de meleagurile natale. Doctor în etnologie, Preasfinţia Sa a cutreierat satele de pe văile Ţibleşului adunând nestemate ale ţăranilor în cărţile Preasfinţiei Sale.
Zilele trecute, la Muzeul Tradiţional al Văii Ţibleşului, pe care Episcopul l-a donat spre nemurire oamenilor din satul natal Spermezeu, precum şi tuturor celor care se vor bucura de arhitectura tradiţională, mulţime de oameni frumoşi care slujesc tradiţia de pe Valea Ţibleşului s-au aflat împreună.
Din curtea Muzeului ce face acum parte din rândul edificiilor Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, obiceiurile străbune, amintind aici punerea în scenă a ritualului „Cununii grâului”, s-au împletit cu poveştile frumoase şi cântecul autentic ce vor putea fi urmărite de întreaga ţară pe televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, în cadrul emisiunii „Bucuriile vieţii”, realizată de Iulian Bobîrnea.
Alexandru Pugna, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, a vorbit despre sufletul ţăranului român şi despre înveşnicirea satului prin promovarea valorilor tradiţionale, iar Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, a creionat structurile liricii populare, încadrându-le în rândul celor mai frumoase texte ale culturii româneşti.
Preoţii Alexandru Gherghel din Căianu Mic şi Simion Buta din Spermezeu, Olimpia Deneş - cea care a copilărit în casa tradiţională, Florea Pop – coordonatoarea Grupului „Glanetaşul”, Alexandru şi Mariana Deneş – coordonatorii Grupului „Ţibleşul”, Mihaela Retegan – coordonatoarea Grupului de la Liceul din Căian, familiile de rapsozi Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja, Aurica Bizo, Eugenia şi Anda Horoba, Viorica Ciui, Maria Curtuşan, Dănuţ şi Dorin Rus, Daniel Raţiu au prezentat un crâmpei din frumuseţea satului de altădată.
De asemenea, nu au fost uitate meşteşugurile populare, Episcopul fiind prezent şi acasă la meşterii cojocari Teodor şi Gafta Giurgiuca de la Dumbrăviţa, care realizează cele mai frumoase pieptare.
Din dragoste pentru ţinuturile natale şi pentru tradiţii, pentru păstrarea vie a identităţii satului, Episcopul Macarie a acordat distincţia „Crucea Nordului”.
Invitaţi de seamă la filmări au fost părinţii Preasfinţiei Sale care au şi fost gazdele care au primit „Cununa grâului”.
Mulţumim Preasfinţiei Sale pentru tot ceea ce face pentru tradiţiile româneşti şi pentru faptul că, pentru prima dată, a adunat cei mai frumoşi mesageri ai tradiţiilor de pe Valea Ţibleşului în acelaşi loc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5