Bucurie în cer şi la Feldru

Hrisoavele bisericeşti spun că în urmă cu 250 ani, în Feldru - o comunitate de creştini ortodocşi - a avut loc, sfinţirea unui locaş de rugăciune. Iată, au trecut atâţia ani şi duminică, 25 iulie 2010, peste 10.000 de oameni din comună, din Ţara Năsăudului, din Maramureş şi Moldova, ori din alte părţi ale ţării, au participat la un eveniment cu totul deosebit, şi anume, sfinţirea unei adevărate catedrale ortodoxe. La intrarea în comună, ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Centrale şi Meridionale, şi episcopul vicar Vasile Someşanul, al Vadului, Feleacului şi Clujului, au fost întâmpinaţi, după datina străbună, de primarul Feldrului, Ştefan Sângeorzan şi viceprimarul Maxim Ilieşiu. Înalţii ierarhi au fost invitaţi în trăsura încadrată de zeci de călăreţi îmbrăcaţi în frumoasele costume populare ale zonei. În faţa bisericii au fost prezenţi protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, şi un impresionant sobor de preoţi.

A avut loc ceremonialul de sfinţire a bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu marele şi sfântul mir. În masa Sfântului Altar a fost introdus un hrisov cu date care vor vorbi generaţiilor viitoare despre sărbătoarea creştinească de la Feldru. Într-un spaţiu special amenajat a avut loc Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile fiind date de corul bisericii ortodoxe din Feldru şi de corul măicuţelor de la mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva. „Biserica nouă, pe care noi o oferim Mântuitorului Iisus Hristos, ca ofrandă a credinţei, a hărniciei, a înţelepciunii, a priceperii şi a dărniciei noastre, devine astăzi o poartă a cerului, aşa cum auzim în rugăciunile de sfinţire a noii biserici. Pe această Poartă a Cerului intră Hristos – Împăratul Slavei, care, după învierea sa, S-a înălţat cu trupul la cer şi a aşezat umanitatea sa pe tronul slavei preasfintei treimi. El intră în mod tainic în biserica sa în care este mereu prezent prin sfintele taine săvârşite aici şi dăruieşte celor ce se roagă darurile sale cereşti. Astfel, Biserica nou sfinţită devine casa lui Dumnezeu, casa Preasfintei Treimi şi Poarta Cerului”, a spus ÎPS Iosif.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de episcopul Vasile Someşanul, care a adus laudă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată şi încărcată de haruri duhovniceşti.

Biserica cu două hramuri „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfânta treime” a fost construită într-un interval de 15 ani, ideea edificării unui locaş de rugăciune nou, care să reprezinte dragostea feldrihanilor faţă de Dumnezeu şi vrednicia credincioşilor, a avut-o preotul paroh Toader Grigore. Proiectul a fost realizat de Ioan Runcan şi Moisil Emanoil. Au urmat ani de muncă, de trudă şi, iată, s-a împlinit marea bucurie a celor de aici, când biserica a fost terminată şi sfinţită, devenind astăzi o adevărată catedrală a Ţării Năsăudului. Piatra de temelie a fost sfinţită în primăvara anului 1995 de către episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul. Terenul pe care s-a ridicat biserica a fost donat de către Primărie. Biserica are formă de cruce, fiind dispusă arhitectural în şapte turnuri şi se compune din demisol şi parter. În demisolul având hramul „Sfinţii Trei ierarhi” se săvârşesc sfintele slujbe începând cu anul 2000. O componentă a demisolului este biblioteca, dotată cu cărţi religioase şi laice. În acest spaţiu se desfăşoară activităţi cu copiii, ore de religie, programe religioase, conferinţe etc. Biserica de la parter sau biserica mare are hramul „Sfânta Treime”. Are cupola centrală deschisă pe naos, iar pronaosul este încadrat de jur împrejur de balcoane, în stil arhitectural brâncovenesc.

În anul 2000 s-a înzestrat demisolul bisericii cu pictură, iconostas şi mobilier. Între anii 2004-2007, s-a realizat pictura interioară a bisericii mari în tehnica fresco de către pictorii Cârciumaru Magda şi Robert din Bucureşti, iar cea exterioară, în mozaic, de către pictorul Virgil Moraru din Iaşi. Ridicarea bisericii a fost posibilă cu sprijinul credincioşilor, parohiei şi al mai multor sponsori.

Pentru strădania de care au dat dovadă, preoţii parohi Toader Grigore şi Ioan Iliş au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai comunei Feldru, fiindu-le înmânate drept recunoştinţă un însemn de către primarul Ştefan Sângeorzan.

La sărbătoarea de la Feldru au fost prezenţi peste 10.000 credincioşi, iar dintre politicieni îi amintim pe fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu – cetăţean de onoare al Feldrului, prefectul judeţului – Cristian Florian, deputatul Ioan Ţintean, primari din comunele de pe Valea Someşului şi din alte zone ale judeţului, precum şi oaspeţi din afara acestuia.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, la Căminul Cultural a avut loc o agapă frăţească, „O liturghie după liturghie”, iar cei veniţi din alte părţi au fost omeniţi cu sarmale şi vin, porţile vrednicilor gospodari din Feldru fiind deschise pentru fiecare pelerin. Seara, pe scena special amenajată, a avut loc un grandios spectacol cultural-artistic, iar în continuare balul tineretului. Trebuie menţionat faptul că organele de poliţie şi jandarmi au asigurat ordinea şi fluenţa circulaţiei, totul desfăşurându-se ca la carte.

T. Săsărman

Max Marec

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5