Bucate de Uifalău, un nou punct gastronomic local, în Satu Nou! Descoperiți tradiția preparatelor culinare din zonă!

Familia Mihaela Viorica şi Ion Toderic a deschis un Punct Gastronomic Local în Satu Nou din comuna Cetate. Alături de familie, au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, primarul Lucian Tarniţă, vicepreşedintele CJ – Ciprian Kecskes Simionca, fostul deputat Ionuţ Simionca, primarul Valer Avram din Măgura Ilvei, preşedintele FDZR Bârgău-Călimani – pr. Ioan Titieni, directorul FDZR Bârgău-Călimani – Adina Chifor.     Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de preotul Paul-Mihai Drenţa.

         După mulţi ani petrecuţi departe de ţară, glasul pământului străbun i-a întors acasă pe cei din familia Toderic, într-o gospodărie ţărănească din Uifalău, denumirea maghiară a localităţii Satu Nou. E un loc în care românii, saşii şi maghiarii şi-au trăit viaţa împreună, în bună rânduială, iar acest punct gastronomic „Bucate de Uifalău” vă propune să descoperiţi tradiţia gastronomică într-un melanj armonios şi apetisant de preparate culinare săseşti, româneşti şi ungureşti.

   "Bine aţi venit în această gospodărie ţărănească, al şaptelea Punct Gastronomic Local de pe teritoriul GAL Bârgău-Călimani. Suntem bucuroşi să fim alături de această familie care a obţinut şi o finanţare de la noi. GAL a reuşit să finanţeze cinci puncte gastronomice locale până la această oră, vor începe implementarea de anul viitor. Ei sunt unii dintre fericiţii beneficiari ai fondurilor noastre. Ne propunem pe viitor să cuprindem în strategia pe care tocmai o elaborăm mai multe măsuri care să susţină revitalizarea tradiţiilor şi promovarea potenţialului cultural şi de mediu al teritoriului pe care ne aflăm. Vom avea nevoie de sprijinul dumneavoastră. Anul viitor vom implementa un proiect de cooperare împreună cu colegii noştri de la GAL Clisura Dunării şi din Ţara Vrancei, un proiect care-şi propune să comenteze toţi producătorii locali de pe teritoriul nostru, punctele gastronomice locale şi toate formele de turism viabil pe care antreprenorii, fermierii, producătorii noştri le dezvoltă", a declarat Adina Chifor, directorul FDZR Bârgău-Călimani.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menționat că este cel de al 14-lea  punct gastronomic local deschis în județul nostru, un fapt lăudabil. "Aş vrea să-i felicit şi pe domnul preşedinte Titieni, şi pe doamna manager Chifor că au gândit, în strategiile lor de GAL-uri, şi astfel de proiecte de finanţare pentru a sprijini familii care doresc să poată să muncească la ei acasă, să aducă în zona turismului, în zona tuturor consumatorilor produse bio, produse cu gust adevărat. E nevoie de astfel de iniţiative şi pentru oamenii care vor să mai iasă din case, care vor să ia o gură de aer curat, care vor să mai vadă judeţul Bistriţa-Năsăud, în una din zile sau duminică la prânz, sau într-o sărbătoare, după Sfânta Liturghie, îşi pot face un program de periplu pe la toate punctele gastronomice locale din judeţ. Vă mărturisesc că le-am văzut aproape pe toate, pe la foarte multe dintre ele am servit masa. Atunci când avem invitaţi, obişnuiesc să-i duc pe la astfel de puncte gastronomice locale pentru că eu cred că gustul mâncării de acasă, gustul mâncării de la bunica, de la mama – pentru că marea noastră majoritate am crescut în mediul rural, cu alimente poate mai sărăcăcioase decât acum, dar cu mult mai sănătoase decât cele pe care le mâncăm în zilele noastre. Aş vrea să-i felicit, şi pe Mihaela, şi pe domnul Ioan. Le urez mult succes. Încă odată îi felicit pe cei de la GAL Bârgău-Călimani că au gândit în strategia şi în proiectele lor de dezvoltare astfel de finanţări. Mi-aş dori foarte mult ca aceste exemple de bune practici să aibă succes", a dcelarat președintele Radu Moldovan.     

Prefectul Teofil Cioarbă a ținut să felicite familia Toderic pentru deschiderea acestui punct gastronomic local, iar primarul Lucian Tarniţă a remarcat această inițiativă a consătenilor săi. 

         "O frumoasă familie care are curajul să se lege de tradiţii şi să vină în faţa noastră cu un punct gastronomic foarte important pentru această vale. Eu mi-aş dori ca toţi actorii din turism să se lege unul de altul. Sunt pensiuni care nu oferă servicii de pregătire a mesei şi atunci ar trebui să meargă în această parte, să facă cunoscut punctul gastronomic în zona pensiunilor care nu oferă aceste servicii. Am fost la punct gastronomic pe Valea Bârgăului şi am fost uimit de gusturile copilăriei, ale bunicilor noştri şi cred că asta o să găsim şi aici. Le urez mult succes, ştiu că sunt oameni de seamă şi, cu siguranţă, vor avea succes. Dezvoltarea se poate lega şi de Via Transilvanica care începe să se mişte, cu foarte mulţi turişti străini. Cred că următorii 20 de ani vor readuce tradiţiile bunicilor înapoi în zilele noastre", a transmis vicepre;edintele Ciprian Kecskes-Simionca. 

Mihaela Toderic, gazda de la Bucate de Uifalău, a muţumit tuturor celor prezenți. "Noi suntem Todericii, cu mari, cu mici. Vrem să facem din Uifalău mai degrabă o experienţă decât doar de a veni şi a servi masa.  E drept că bucatele noastre sunt bune, că au gust, sunt produse de noi. Ne dorim să privim mai mult spre trecut, să vedem cum socializau strămoşii noştri, pentru că ne lipseşte cumva acea bucurie de a trăi, ne lipseşte satisfacţia în ziua de azi. Noi vrem să promovăm bucuria la Uifalău, alături de bucatele noastre, o ţuică bună, voie bună. Mulţumesc GAL-ului pentru că ne susţine financiar şi moral, Bunului Dumnezeu că am ajuns astăzi aici, să fim cu toţii împreună şi soţului că mă sprijină în toate demersurile mele, chiar şi în cele mai nebuneşti. Vă aşteptăm cu mare drag să serviţi masa alături de noi", a declarat dna Mihaela. 

Familia Toderic dorește să promoveze rețetele străvechi ale bucatelor, respectând tradițiile moștenite și folosind pentru realizarea preparatelor doar bucate din gospodăria lor și ale producătorilor și procesatorilor locali din județul nostru. Vedeta gospodăriei este porcul mangalița, din care realizează cele mai multe bucate tradiționale, dar familia crește și găini, cultivă legumei. În meniul lor veți găsi cârnați, caltaboși, jumeri, șorici, ciolan și costițe afumate, sarmale cu păsat, dar și deserturi precum plăcinte cu mere sau brânză, haioș sau cornulețe cu untură.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5