Bistriteanul Stefan H. Hedrich, autorul proiectului „ Transrapid“ implineste in 7. August 2009, 90 de ani.

Stefan H. Hedrich s-a nascut la Bistrita in 07.08.1919 ca al doilea din cei patru copii ai parintilor Stefan si Frieda Thusnelda.

Familia Hedrich si- a schimbat des domiciliul deorece tata era ofitier de armata, asa incit fiul Stefan a urmat scoala la Galati, Roman, Cluj si Bistrita. Liceul il urmeaza la Bistrita. Din 1937 pina in 1940 satisface serviciul militar in armata romana.

Studiile le incepe la facultatea technica, sectia aviatie, din Berlin. Dar in 1942 trebuie sa-si intrerupa studiul, fiind inrolat in armata hitlerista.Urmeaza trei ani grei la frontul de est si de vest, fiind decorat de multe ori pentru vitejie. In 11. aprilie 1945 este luat prizonier in zona americana.

Din Iunie 1946 incepe sa lucreze pentru armata Statelor Unite in Germania .

Din 1954 incepe activitatea la firma Krauss-Maffei, sectia locomotive. Din 1970 este numit directorul acestei firme mari pina la pensionarea sa in 1984.

In 1969 face prima deplasare in Japonia si Asia de Est pentru a vedea stadiul de dezvoltare a cailor ferate. In 1970 este chemat ca si Consilier personal al ministrului pentru transport la Bonn. Urmeaza o serie de calatorii in strainatate SUA, Canada, China, Africa de Sud si alte state unde tine prelegeri despre technologii moderne in transport.

Stefan H. Hedrich are o serie de inventii technice dar cea mai mare realizare este technologia pentru trenuri rapide pe perna de aer “ Transrapid”, a carui parinte este considerat. Acest tren nu a fost realizat in Germania, costurile fiind considerate prea mari, dar el circula cu viteze pina la 500 km pe ora in China.

Pentru meritele deosebite primeste cea mai mare distinctie acordata de comunitatea sasilor din Germania “premiul pentru cultura” in 1999.

In 23.1l 2004 presedintele Romaniei, Ion Iliescu ii confera ordinul national “Pentru Merit” in gradul de Comandor, pentru proiectul trenului rapid pe perna de aer “Transrapid” “in semn de apreciere deosebita pentru contributiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii stiintifice si culturale, pentru eforturilr depuse in vedera dezvoltarii cooperarii germano-romane pe multiple planuri”.

Stefan H. Hedrich traieste in Germania unde isi petrece anii de batrinete intr-un camin de persoana virstnice in Bavaria. El a fost casatorit, din casatorie au rezultat trei copii care traiesc in Luxemburg Gemania respectiv Irlanda.

Sfefan H. Hedrich este membru al Asociatiei noastre „HOG Bistritz_Nösen e.V.” si sintem mandrii de el, ii dorim inca ani multi cu sanatate si bucurie.

Dr. Hans Georg Franchy

Presedinte

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]