Bistriţa-Năsăud, în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri semnalate de copii abuzaţi

         Cazul familiei Botnariu a stârnit multe reacţii, fiind invocate aspecte de natură legislativă, religioasă, culturală. Şi în judeţul nostru au apărut grupuri de solidaritate, mai ales în spaţiul virtual, prin care bistriţenii sunt invitaţi la proteste. Doar că, până vedem „paiul” din ochiul oficialităţilor din Norvegia, ar trebui să vedem „parul” din fiecare casă.

         Îngrijorător sau nu, Bistriţa-Năsăud este pe primul loc în regiunea de Nord-Vest după cazurile semnalate de abuz asupra copiilor. Nici la nivel naţional nu stăm mai bine, fiind în primele zece judeţe şi vorbim doar de cazuri semnalate şi înregistrate de autorităţi.

         Gândul.info a dat publicităţii o statistică naţională privind cazurile de abuz asupra copiilor, în baza datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii. Datele fac referire la perioada ianuarie – iunie 2015, iar concluziile nu ne sunt deloc favorabile. Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale anului trecut au fost înregistrate 6736 cazuri de abuzuri asupra copiilor, dintre care 1555 au fost rezolvate prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat.

În ceea ce priveşte judeţul nostru,  pentru perioada menţionată a anului 2015, sunt înregistrate 216 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 65 – abuz emoţional, 4 – abuz fizic, 6 – abuz sexual şi 141 – neglijare, nefiind înregistrate situaţii de exploatare a copiilor pentru comiterea de infracţiuni, pentru muncă sau exploatare sexuală. Comparativ, în regiunea noastră, în Bihor au fost 16 cazuri, în Cluj  - 111, în Maramureş - 161, în Sălaj  -29, iar în Satu Mare – 80.  În ceea ce priveşte abuzul emoţional, Bistriţa-Năsăud este pe primul loc.

Comparativ cu celelalte judeţe, nu stă extraordinar. Topul cazurilor semnalate este condus de Constanţa cu 835 dosare, urmat de Prahova – 352,  Dolj – 344, Galaţi – 322,  Timişoara – 311, iar apoi apar o serie de judeţe cu peste 200 de cazuri precum Iaşi,Suceava,  Neamţ, Vaslui şi, din nefericire, Bistriţa-Năsăud.

Directorul general Delia Fontul, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, a ţinut să precizeze că şi în alte judeţe sunt cazuri, însă „de frică” sau din alte motive nu sunt semnalate autorităţile şi astfel nu pot fi rezolvate problemele.

„Aceste statistici ne arată că, în judeţul nostru copilul sau persoanele în cauză au avut încredere în instituţiile statului şi au avut şi curajul să le semnaleze. Astfel, au putut beneficia de consiliere psihologică sau de alte măsuri şi lucrurile au putut fi îndreptate în favoarea copilului”, ne-a declarat Delia Fontul.

***

         Mai în glumă, mai în serios, şi părinţii ar dori un telefon unde să poată să-şi spună off-ul vizavi de comportamentul copiilor, în special al adolescenţilor, măcar pentru un sfat, o recomandare, că doar n-o să abuzeze toate familiile de 112.   

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5