Bichigiu: În prezenţa Mitropolitului Andrei, inaugurarea Centrului Cultural ,,Sfântul Atanasie Todoran" şi a filialei "Dorin Tudoran" a Bibliotecii Judeţene

Sâmbătă, în data de 11 iunie, anul curent, în parohia Ortodoxă Bichigiu, Protopopiatul Năsăud, se vor desfăşura, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, manifestările anuale prilejuite de ,,Ziua Portului şi Jocului Popular".
Evenimentul va debuta începând cu orele 12, cu o slujbă de Te-deum, oficiată de către chiriarhul locului. Va urma apoi inaugurarea Centrului Cultural ,,Sfântul Atanasie Todoran" al Parohiei Bichigiu şi deschiderea Bibliotecii "Dorin Tudoran", filială a Bibliotecii "George Coşbuc".
Urmaş al martirului şi sfântului canonizat Tănase Todoran – Dorin Tudoran, stabilit de 30 de ani în SUA, şi-a lansat, anul trecut, la Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc” din Bistriţa cartea de publicistică sugestiv intitulată „Luxul indiferenţei”, Editura Şcoala ardeleană, din Cluj-Napoca, 2015.
Tatăl poetului George Todoran (Tudoran după ce familia sa s-a refugiat în Regatul României din Transilvania aflată sub dominaţia habsburgică austro-ungară, ca un „Paşaport de trecut munţii”), la rândul său şi el poet, a figurat cu poezii în Antologii ale poeziei ardelene din acele vremi. „Tatăl meu s-a născut la Bichigiu, apoi a plecat la Cluj şi a urmat Filozofia. O vreme a stat în Franţa, s-a întors şi a urmat şi Literele. S-a căsătorit cu mama mea, studentă pe atunci la Conservator, iar în 1943 au plecat în Regat, astfel numele nostru a fost schimbat pe paşaportul de trece al munţilor, din Todoran în Tudoran. Aveam 7 ani când părinţii s-au despărţit, eu am rămas cu mama şi pe tata l-am reîntâlnit mult mai târziu, la 20 de ani, când am refăcut legătura. Era un om tăcut şi rezervat, mi-a povestit despre familie, despre înaintaşul nostru Tănase Todoran, cel care a luptat pentru credinţa străbună. Îl idoliza şi pe Cardinalul Hossu şi a adunat bani ca să-şi cumpere loc de veci lângă acesta, fiind îngropat la câţiva zeci de metri. Nu am apucat să ajung până astăzi pe locurile natale ale tatălui meu, nici înainte de 1985, nici după ce am plecat în America. Nu am crezut că pentru mine şocul va fi atât de puternic. Nu am plâns nici la moartea părinţilor, dar acum m-am trezit plângând de două ori”, a declarat, atunci, Dorin Tudoran.
Dorin Tudoran a mărturisit că se află pentru prima dată pe pământul strămoşilor şi bunicilor săi dinspre tată şi că n-a plâns niciodată ca şi azi când a vizitat Bichigiul şi Telciu, unde a primit titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei! Iniţiativa de a da numele acestuia bibliotecii din Bichigiu aparţine lui Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Judeţene.
Tot acum va fi şi lansarea volumului intitulat Noi aspecte ale martiriului Sfinţilor năsăudeni, apărut la editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Clujului, în acest an, scris de către părintele paroh Gavrilă-Tudor Zinveliu şi părintele ieromonah Maxim Morariu. Vor lua cuvântul, alături de Înaltpreasfinţia sa şi părintele Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului, părintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene ,,George Coşbuc" Bistriţa şi domnul conferenţiar universitar doctor Flore Pop, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a universităţii ,,Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, fiu al localităţii.
Manifestările vor continua cu parada portului popular, realizată de către tineri din localitate şi din comunele învecinate, cele mai frumoase costume urmând a fi premiate la finalul prezentării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5