"Astra Năsăudeană", un nou număr

Aurel PODARU

Am primit recent, grație lui Mircea Daroși, numărul 21 al revistei "Astra Năsăudeană", revistă de cultură și opinie, editată de Despărțământul Năsăud al Astrei. De 11 de ani, care va să zică, această revistă, serie nouă, apare semestrial. Director Ioan Boțan, redactor șef Mircea Daroși. Acest număr are 100 de pagini, format A-4, și 22 de colaboratori. Îi voi numi pe toți, dar atunci când le vine rândul. Așadar...
Despre "Andrei Șaguna, primul președinte al Astrei Centrale, scrie M. D. Urmează (țineți-vă bine!) Floarea Pleș, președinta Cercului Astra Năsăud, cu popularul său "Breviar astrist pe semestrul I al anului în curs". 17 pagini, format A-4. Bată-mă Dumnezeu dacă vă mint! Magdalena Vaida, jurnalistă pur-sânge, dejeancă, se laudă cu o "Dublă sărbătoare astristă la Dej". Ioan Onuc Nemeș scrie negru pe alb că Areta Moșu, președinta Despățămîntului M. Kogălniceanu Iași al Astrei, este "Mama cea bună a românilor din jurul României". Știe el ce știe, nu e treaba noastră. La rubrica "File de istorie", Iulia Gorneanu scrie despre "Ultima «cătană neagră» din Ținutul Năsăudului". Prof. Augustin Rus ne spune că "La 29 mai... 1453", la căderea Constantinopolului, se încheia o epocă istorică și începea alta, întemeiată pe alte principii". E normal, firește, subscriem și noi. La întrebarea lui Mircea Daroși: "Paște sau Paști"?, răspunde tot dumnealui că "ambele forme sunt corecte, una fiind percepută ca singular, alta ca plural. Vasile Găurean întreabă și el, nu doar ca să se afle în treabă, ci ca să lămuerască această chestiune pentru cei care nu știu: "Adevărat a înviat!" sau "Adevărat că a înviat!"? "Morminte" sau "Mormânturi"? Am întreba și noi, cu tot respectul, că după ce te bagă și nu te mai scoate nimeni în vecii vecilor, mai contează pluralul, dragă Vasile Găurean?
Drd. Alexandru Lazăr oferă cititorilor un text interesant și provocator, intitulat "Maica Domnului. Taina discretei Însoțiri", oferim și noi finalul acestui text, spre edificare: "Așadar, rămâne să medităm la valorile propuse de Fecioara Maria, la acțiunile și la viața ei, iar dacă considerăm că acestea sunt cu adevărat remarcabile, să încercăm, pe cât este cu putință, să le asimilăm în viața noastră".
Același Mircea Daroși, dar de data asta în ipostaza de cronicar, ne prezintă câteva "Popasuri coșbuciene pe Valea Someșului" și "Povești din Țara Năsăudului" de Menuț Maximinian, în timp ce Vasile Găurean scrie, pe înțelesul tuturor, despre "Poeți clasici ai pădurii și primăverii"..Elena M. Câmpan ne avertizează că "Revista Arhivele Bistriței a trecut de numărul 20" și are de gând să continue. Bravo ei! Prof. pensionar Ana Berengea susține sus și tare că "Avem un vis de împlinit", fiind vorba, desigur, de cartea cu același titlu semnată de Cornel Cotuțiu, apărută la Editura Școala Ardeleană, 2022.
"Sărbătoarea cărții la Rodna" se intitulează cronica lui Dan Popescu la volumul "O mie și una de dimineți. NORA" de Macedon Tofeni, din care aflăm că "A fost multă lume, peste șaizeci de scriitori, profesori, intelectuali, rude și prieteni ai autorului." La lansarea cărții, firește. Despre cartea lui Ironim Marțian, "Mintiu, satul de peste Muncel" scrie Ioan Mititean. Cu nostalgie, cu respect și cu drag.
"Peisaj cu sălcii, toamna" proză scurtă de Iulian Patca, o altă proză, "Întâmplări depărtate", este semnată de Veronica Oșorheian. Prof. Augustin Rus declară: "Mă-ntorc la tine, poezie"", atașând comentariului său două poezii de Pierre de Ronsard, traduse de susnumitul pensionar. Un emoționant cuvânt de rămas bun de Veronica Oșorheian la despărțirea de Virginia Brănescu. Prof. univ. emerit dr. Ironim Marțian scrie despre "Liviu Rusu (1901 – 1985), al doilea din cei trei membri post-mortem ai Academiei Române" Poetul Gheorghe Pârja: "Pisanie pentru preotul-cărturarViorel Thira", iar Nicolae Băciuț despre "Grigore Pletosu, un nume în veac și peste veacuri". Prof. Ioan Seni: "Maialul elevilor, parte integrantă a identității năsăudene." În speță,: Festivalul de cântec, joc și port popular al elevilor năsăuden". Alte două titluri de ținut minte:"De Ispas, Năsăudul s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare" și "Sărbătoarea cărții la Năsăud" care poartă două semnături: Gabriela Nedelea-Teodorescu și Violeta Petrea, ambele din Iași
La rubrica "Învățământ, sănătate", Andrei Marga ne dă de înțeles, prin trei cuvinte care este buba: "Grevă, nepricepere, reformă". Educatoarea Ana Maria Șincari ne spune cum stă treaba cu "Competențele și calitățile educatoarei", iar Grigore Cotul, profesorul, nu epigramistul, se întreabă, deloc retoric: "Educația încotro?"
Semnează poezie: Varonica Oșorheian, Menuț Maximinian, Claudia Talpoș,, Domnița Ganea, Rodica Fercana și Gerorge Echim. Mircea Daroși mai are ceva de adăugat: "Valențele etice ale cuvântului «bade», și "Elemente tradiționale în pictura lui Nechita Bumbu". Despre "Morăritul în Rebrișoara" scrie Ioan Mititean, iar Floarea Pleș mai adaugă o pagină la cele 17 de care pomeneam la început, referindu-se de data aceasta la "Parada portului popular și Gala Educației, sărbătoare a comunității din Salva". Să mai spunem că grafica celor două coperți (I și IV) musai să conțină, votba cântecului: " trei culori cunosc pe lume!"
Și când te gândești că toate acestea costă timp, energie și bani, Mircea Daroși le "execută" pe gratis. Cu alte cuvinte, face voluntariat! Și de unul dingur. Câți ca el?
"Fiecare număr scos de sub tipar, ne-a mărturisit odată redactorul șef al revistei, reprezintă pentru mine o nouă carte pusă pe raftul sufletului meu."
De citit nr. 21 al "Astrei Năsăudene"!

Comentarii

17/08/23 09:22
Rus Augustin

Stimă și respect domnului Aurel Podaru,
Citind ultimul număr al revistei ASTRA NĂSĂUDEANĂ ați rămas și dumneavoastră cu o plăcută impresie despre cei prin contribuția cărora a apărut acest număr și mai ales despre strădania prof. Mircea Daroși, om din „vechea gardă” ce face un voluntariat aparte.
Repet ceea ce am mai spus ... „Viitor de aur” ASTRA NĂSĂUDEANĂ are și „prevăd prin ani” a ei editare.

17/08/23 14:32
Aurel Podaru

Mulțumesc, Domnule Profesor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5