Asfalt spre Leşu, după 25 ani de promisiuni

Administraţia judeţeană a recepţionat lucrările de modernizare a DJ 172 C, Ilva Mică-Leşu. Investiţia, în valoare de peste 8,8 milioane lei, a fost susţinută financiar din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, şi de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. La eveniment, alături de oficialităţile locale, primarul Ioan Pop şi viceprimarul Sorin Avram, dar şi consilierii locali, au fost staff-ul Consiliului Judeţean, preşedintele Emil Radu Moldovan şi vicepreşedintele Dorin Popescu, consilierii judeţeni Mirela Cârcu, Ileana Moldoveanu şi Nicolae Lupşan, primarii Aurel Horea (Ilva Mică) şi Valer Avram (Măgura Ilvei), reprezentanţi ai proiectantului, ai firmei Dimex Company, cea care şi-a adjudecat contractul de lucrări. 
 
„Suntem la inaugurarea unei investiţii pe care această comunitate o aştepta de ani de zile. Împreună cu colegii din Consiliul Judeţean ne-am angajat, în 2012, că vom găsi soluţii ca un număr cât mai mare de comunităţi să aibă acces la reţele de drumuri modernizate. Ceea ce am spus am şi făcut, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi al Guvernului României. Am reuşit să ducem şi comuna Leşu, o comună frumoasă, cu asfalt la DJ 172D. (...) Mă bucur enorm de mult pentru această comunitate care acum se apropie de condiţii de viaţă civilizate. Această investiţie vine să completeze ceea ce au făcut cei din administraţia locală, atât fostul primar Nicolae Lupşan, cât şi actualii conducători ai comunei, primarul Ioan Pop şi viceprimarul Sorin Avram, şi anume, Măsura 322, pârâuri cadastrate, drum forestier, lucrări finanţate cu fonduri europene. Eu spun că în comuna Leşu sunt condiţii de viaţă civilizate, iar acesta era ultimul lucru care trebuia făcut”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean. 
 
Acesta a menţionat că investiţia are un istoric de poveste. „A fost primul meu contact cu o investiţie în 2012. La intrare, la un pod, când am ajuns cu domnul Orţan, era un om cu un şlap într-un picior şi cu celălalt desculţ, o cifă turna beton în gol, într-un pârâu. La un moment dat a ajuns un domn inginer care şi-a pus planul la pod invers şi aşa a construit primul pod. Am avut o procedură destul de  complicată de a rezilia acel contract, cu foarte multe poveşti, cu ameninţări făcute la adresa mea şi a colegilor de la Drumuri, dar ne-am asumat acel lucru şi am reziliat acel contract, am scos la achiziţie din nou cele trei tronsoane şi, undeva din 2013 am început efectiv lucrările. O parte din drum s-a făcut în 2013, o parte în 2014, dar cea mai grea parte, tronson pe care astăzi îl inaugurăm, a început în toamna anului trecut şi acum este finalizat. Era un contract pe trei ani, l-am terminat cu doi ani mai repede”, a dezvăluit Radu Moldovan. 
 
Şeful administraţiei judeţene s-a arătat mulţumit de calitatea lucrărilor executate, fapt care demonstrează că în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt „companii care au bonitate atât din punct de vedere al dotărilor tehnice, cât şi din punct de vedere financiar”. „Este extrem de important că avem astfel de companii care au posibilitatea financiară să ducă lucrările la bun sfârşit, nu să stea toată ziua pe scările Consiliului Judeţean ca să le dăm trei lei de o roabă şi încă cinci lei pentru o lopată”, a mai spus preşedintele Radu Moldovan.
 
 *** 
Dorin Popescu, vicepreşedinte CJ BN, a precizat că membrii Comisiei de recepţie pe care o prezidează vor fi exigenţi la calitatea lucrărilor. „Sper ca lucrurile să evolueze la fel de bine ca şi până acum, ne aşteaptă foarte multe recepţii de lucrări, pentru a se dezvolta infrastructura judeţului. Civilizaţia implică apă, canal şi şosea europeană”, a menţionat acesta, comparând zona cu o mică Elveţie.
*** 
Nicolae Lupşan (consilier judeţean): Intrăm în rândul comunelor bine aşezate pe harta judeţului
 
„Cred că sunt cea mai fericită persoană din câte sunt aici, pentru că am fost trei mandate primar al acestei comune şi în drumurile pe care le-am făcut pentru dezvoltarea acestei comunităţi, două maşini au ajuns la fier vechi. Nu puteam să recepţionăm investiţia fără sprijinul preşedintelui Moldovan, care a promis în faţa cetăţenilor acum trei ani că până la sfârşitul mandatului acest drum va fi modernizat. S-a ţinut de cuvânt, cu sprijinul nostru, al consilierilor judeţeni, dar în primul rând cu voinţa lui şi sprijinul Guvernului României. 
Leşu a fost o comună multă vreme uitată. Iată că intrăm în rândul comunelor destul de bine aşezate pe harta judeţului, pe lângă acest drum, fosta şi actuala administraţie locală au reuşit să finalizeze încă aproximativ 13 km de asfalt pe raza comunei, din care şase pe străzi şi şapte km pe drumuri forestiere. Sunt sigur că actuala conducere a Primăriei este pregătită să acceseze în continuare fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, astfel încât localitatea, în următorii cinci ani, să fie o zonă turistică foarte frumoasă”, a declarat consilierul judeţean Nicolae Lupşan, fost edil al comunei de pe Valea Ilvelor.
 
*** 
Nu în ultimul rând, preotul comunităţii, Mircea Suciu, om al locului, a ţinut să mulţumească tituror celor implicaţi pentru această investiţie. 
 
„M-am născut aici, într-un sat izolat de lume până în ultimii 5-10 ani, când civilizaţia s-a apropiat şi de noi. Lucrez de 35 de ani aici şi ştiu cât de greu era. Mergeam la liceu, acum 55 de ani, cu valiza, pe jos, ca să prindem trenul şi îmi era frică să nu cădem în prăpastie, pentru că era un drum de căruţă, îngust. Iată că trăim această bucurie şi mulţumim pentru ceea ce s-a făcut, pentru că de 25 de ani, de când i s-a dat şi poporului dreptul să vorbească şi să ceară câte ceva, noi tot am cerut. La voturi am fost, promisiuni am avut, dar nu s-au împlinit. Ceea ce s-a făcut pentru Leşu, mă refer la drum şi canalizare, s-a făcut în această perioadă”, a punctat părintele Suciu. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5