Ansamblul folcloric „Cununa de Sânziene” din Dipșa prezent la Festivalul Internațional Multietnic de Folclor al Păstoritului, ediția a XX-a, Sarighiol de Deal (Tulcea)

Festivalul Internațional Multietnic de Folclor al Păstoritului, ediția a XX-a, Sarighiol de Deal, jud. Tulcea, a fost organizat de Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea, Primăria și Consiliul Local al comunei Beidaud și Asociația Culturală Aromână „Dor”, în colaborare cu alte instituții prestigioase din această parte de țară. Festivalul a găzduit artiști din județul Tulcea și din provinciile istorice ale României, dar și invitați din țările vecine, acolo unde păstoritul a fost și a rămas una dintre ocupațiile importante ale locuitorilor.

Desfășurat în perioada 12-15 mai 2023, Festivalul Internațional Multietnic de Folclor al Păstoritului are ca principal scop cunoașterea, conservarea și promovarea tradiției și creației culturale pastorale cu precădere din spațiul dobrogean, dar și din alte zone folclorice ale țării.

Festivalul Internațional Multietnic de Folclor al Păstoritului reprezintă singura manifestare de acest gen din județul Tulcea, având în centrul său promovarea acestei îndeletniciri tradiționale a locuitorilor din spațiul carpato-danubiano-pontic și din spațiul balcanic. 

Festivalul a așezat pe harta culturală a județului Tulcea, localitatea Sarighiol de Deal, oferind unicitate și identitate acestei zone etnografice.

În ceas de mare sărbătoare, alături de Asociația Culturală Aromână „Dor” din Sarighiol de Deal, s-au aflat prestigioase colective artistice din județul Tulcea, printre care: Sarighiol de Deal, Sarichioi, Cerna, Carcaliu, Ceamurlia de Jos, Jurilovca etc., din țară, precum cele din: Vrancea, Maramureș, Constanța, Brașov, Olt, Bistrița-Năsăud, Buzău, dar și din străinătate, ansambluri folclorice din: Bulgaria și Macedonia.

Invitații în festival au susținut spectacole folclorice atât în municipiul Tulcea, cât și pe scena din localitatea Sarighiol de Deal, în prezența oficialităților locale și județene, dar și a iubitorilor de folclor românesc și internațional.

Programul acestei manifestări cultural-artistice naționale a cuprins totodată și prezentarea și premierea lucrărilor înscrise la Concursul național de creație literară, desen și fotografie, ediția a XI-a, „Tradiții și obiceiuri de păstorit”, asociată cu organizarea unei expoziții gastronomice cu preparate specifice zonei.

Județul Bistrița-Năsăud a fost reprezentat de Ansamblul folcloric „Cununa de Sânziene” din Dipșa, comuna Galații-Bistriței, coregraf Nicu Corci, care prin sprijinul acordat de domnul primar Vasile Vermeșan, a reușit să fie prezent la această sărbătoare a portului, cântecului și jocului popular, o manifestare artistică menită să ne păstreze vie identitatea, cultura și tradițiile strămoșești.  

Din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud au fost decernate prin reprezentanții culturali prezenți la acest festival internațional, diplome de excelență pentru activitatea de păstrare și promovare a valorilor tradiționale și spiritualității multietnice, domnului Mihai Culina - primarul comunei Beidaud, domnului Dumitru Caimacan - Popescu, care a aniversat 45 de ani de susținută activitate culturală, și Asociației Culturale Aromâne „Dor” din Sarighiol de Deal, jud. Tulcea.

Colaborarea în plan cultural dintre județele Bistrița-Năsăud și Tulcea există de foarte mulți ani, ea transformându-se și într-o frumoasă prietenie, care leagă oameni, locuri și tradiții din cele două zone etnofolclorice ale României.  

 

Material realizat de Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională – CJC BN

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5