Alexandru Ovidiu Vintilă: 2022 – un an destul de bun

Anul 2022 a fost pentru mine unul destul de bun. În primul rând am ieșit din pandemie și astfel lucrurile s-au mai descongestionat, tensiunea s-a mai ridicat de pe umerii noștri. Din păcate, a început războiul din Ucraina, ceea ce ne-a afectat pe toți. Un rău a fost înlocuit de alt rău.
În fine, privind retrospectiv, am început anul cu dreptul. Am obținut finanțarea necesară pentru a tipări revista „Bucovina literară”. Și, iată, acum la sfârșit de an avem în fața ochilor cele patru numere triple ale revistei, apărute în condiții grafice deosebite, cu semnatari valoroși, scriitori importanți ai literaturii române, poeți, prozatori, eseiști, istorici și critici literari. Tot anul acesta, am sărbătorit împlinirea a opt decenii de la întemeierea la Cernăuți, în 1942, a revistei noastre. Cu acest prilej am organizat cu brio o suită de evenimente și ne-am bucurat împreună, toți, sau aproape toți, membrii Societății Scriitorilor Bucovineni. Precizez că revista „Bucovina literară” este organul de presă, încă de la înființare, al Societății Scriitorilor Bucovineni, apărută și aceasta tot în vechea capitală a Bucovinei, ceva mai devreme, în 1938. În fapt, gruparea tuturor scriitorilor bucovineni sub o singură „umbrelă” reprezentativă a fost visul lui Mircea Streinul, animatorul principal al celor de la „Iconarul” interbelic, prozator de forță, romancier, poet original, traducător, polemist acerb. E limpede că volumele sale ar trebui și ar merita să beneficieze, măcar o parte dintre ele, de reeditare. 
De asemenea, anul trecut mi-a apărut un nou volum de poezie, Iglu, București, Editura Eikon. Cartea a apărut în condiții grafice excelente și a beneficiat deja de mai multe cronici favorabile. Nu omit din vedere nici faptul că aproape tot tirajul acestui titlu a fost epuizat. Plus că am primit semne pozitive de la cititorii cărții… Ceea ce, indiscutabil, mă bucură. 
Ca urmare a ridicării restricțiilor pandemice, în 2022 m-am putut deplasa și am participat la Iași, Satu Mare, Botoșani etc. la o suită de evenimente literare bine organizate. Amintesc aici de „Poezia la Iași”, un festival internațional cu o participare numeroasă, mulți autori veniți din străinătate, scriitori bine cotați. Și cum orașul Iași chiar e o capitală culturală europeană, tot aici a avut loc poate cel mai important festival literar din Europa de Est: FILIT, adică Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri, un proiect absolut impresionant care reunește sute de scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, istorici și critici literari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști culturali. Spun doar atât: că a fost un regal la Iași vreme de cinci zile, în luna octombrie când s-a desfășurat FILIT-ul, evenimentele curgând, pur și simplu, unul după altul, într-o gamă extrem de ofertantă. Un alt festival cu tradiție la care am fost prezent și m-am bucurat de reîntâlnirea cu oameni dragi sau de noi cunoștiințe e Poesis de la Satu Mare. Acolo un poet pe care îl apreciez foarte mult, George Vulturescu, face eforturi substanțiale pentru a continua un eveniment cultural major.
Fără să mă lungesc, mai spun și faptul că volumul meu de poezie apărut anul trecut, în 2021. Insectele imperiului [câte ceva despre orbirea șamanilor], Bistrița, Charmides, a fost distins cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași. Premierea a avut loc în noiembrie 2022, într-un cadru select, la Palatul Roznovanu, unde se află sediul Primăriei Iași.
Una peste alta, despre anul 2022 aș putea afirma fără rezerve că, pentru mine, a fost unul destul de bun. Și cum e firesc, anul 2023 îl încep cu speranță și dispus să răspund tuturor provocărilor pe care ni le rezervă viitorul.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5