Ai o urgenţă medicală? S-a deschis primul Centru de Permanenţă, la Bistriţa, în cartierul Subcetate. Şapte medici de familie bistriţeni, zi şi noapte în slujba comunităţii

La Bistriţa, în cartierul Subcetate, a fost deschis primul Centru de Permanenţă Alpha Med, la care poate apela orice persoană, care are o urgenţă medicală, indiferent la ce medic de familie este înscris, serviciile fiind gratuite. În fapt, acest Centru de Permanenţă va prelua o parte din cazuile de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

La inaugurarea noului Centru, coordonat de dr. Alina Moldovan, au dat curs invitaţiei viceprimarul municipiului Bistriţa- Gelu Muthi, directorul executiv al DSP BN – dr. Anca Andriţoiu, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate – ec. Camelia Ilişuan, Dr. Annabella Muzsi, manager general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, directorul executiv Vasile Marina de la Primăria Bistriţa, directorul executiv Florin Frandeş de la Poliţia Locală, reprezentanţi ai ISU, ai Centrului pentru Protecţia Copilului Bistriţa din cadrul DGASPC BN, dar şi invitaţi precum Cristina Sângeorzan, în fapt toţi cei care au conlucrat pentru a duce acest proiect de la stadiul de idee la darea în folosinţă.

Din echipa medicală fac parte dr. Camelia Barna, dr. Ioana Encean, dr. Kis Daniel, dr. Dumitru Marius Mereuță, dr. Alina Loredana Moldovan, dr. Adrian Nicolae Osian, dr. Gabriela Ana Sabău, alături de asistenţi medicali.

„Echipa este tânără, 30+, suntem cu toţii bistriţeni, cu toţii întorşi acasă. Toţi am făcut şcoală care pe unde, dar ne-am întors acasă cu tot dragul şi eu am văzut echipa ca ceva în plus pentru comunitate, înainte de orice”, a spus dr. Alina Moldovan.

Programul de lucru este zilnic de la ora 15 la 8 dimineaţa, iar sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale, de la 8.00 - 8.00.

„Le mulţumesc colegilor mei medici că au acceptat să facem o echipă, acesta a fost cel mai greu lucru. Îmi doresc foarte mult ca acest centru să funcţioneze”, a declarat dr. Alina Moldovan. Aceasta a precizat că Centrul funcţionează într-un spaţiu al Primăriei Bistriţa, iar investiţiile de amenajare au ajuns spre 10.000 euro, atât pentru mobilier, cât şi pentru aparatură medicală etc. Centrul de Permanenţă Alpha Med este în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, astfel că serviciile medicale sunt decontate. Deja, la Centru au ajuns aproximativ 50 de pacienţi bistriţeni.

Viceprimarul municipiului Bistriţa, Gelu Muthi, a punctat faptul că, prin această inagurare, „mai apare ceva în puzzle-ul medical bistriţean”, „că putem fi mai aproape de cei care au nevoie” într-un sistem 24 de ore din 24, 7 zile din 7, astfel că timpii de aşteptare la UPU vor fi reduşi.  

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, a menţionat că necesitatea unui Centru de Permanenţă al medicilor de familie a fost subliniată de mai multă vreme. „Mă bucur că în sfârşit se deschide Centrul de Permanenţă în Bistriţa, pentru că populaţia care are nevoie de servicii medicale în afara orelor de program ale cabinetelor medicale ajunge la Urgenţe. Nu toate sunt urgenţe în adevăratul sens al cuvântului, atunci aglomeraţia e mare şi timpul de aşteptare, foarte lung. Mă bucur că Centrul de Permanenţă se deschide acum, pentru că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa va intra, în curând, într-o fază de reabilitare, deci capacitatea lor de primire a urgenţelor va fi pentru o perioadă de timp mai scăzută şi atunci populaţia va putea să apeleze aici. E bine că e în această zonă, pentru că e populaţie multă şi veţi fi aproape de cetăţeni. E de un real folos acest Centru şi sper să vă meargă bine, să aveţi grijă de pacienţii de aici”, a menţionat dr. Andriţoiu.

Potrivit acesteia, afişarea gărzilor medicilor de familie de la Centru poate fi găsită pe site-ul DSP BN. La nivelul judeţului nostru, astfel de centre de permanenţă mai funcţionează la Năsăud, Teaca şi Josenii Bârgăului.

         Preşedintele-director general al CAS BN, ec. Camelia Ilişuan, a menţionat că fondurile necesare pentru contractarea acestor servicii medicale au fost prevăzute în bugetul pentru 2019. „Încă din iarnă ştiam că se va naşte acest Centru. Am solicitat în bugetul de anul acesta fonduri suplimentare pentru serviciile din centrele de permanenţă, aşa că nu sunt probleme, am rămas cu fonduri neconsumate pe trimestrul trecut. Noi de câţiva ani milităm în rândul medicilor de familie să facă nişte echipe ca să facem, noi am dori, chiar două centre de permanenţă în municipiul Bistriţa, pentru că ar ajuta atât oamenii care au nevoie de o consultaţie de urgenţă, în afara orelor de program ale medicilor de familie, cât şi Spitalul Judeţean, pentru a degaja fluxul zilnic şi mai ales în weekend şi în timpul sărbătorilor când sunt sufocaţi”, a menţionat Camelia Ilişuan. 

Comentarii

15/05/19 18:12
Dumitrean Eva

Este de apreciat faptul de a deschide un nou centru de primire urgente in Bistrița dar ... Năsăudul ..când va avea așa ceva ,noi trebuie să mergem până în Bistrița suntem multi care am dori și noi așa ceva în Năsăud

15/05/19 19:16
rasunetul

Este un centru deservit de medicii de familie.Cred ca asa ceva este si la Nasaud.
E un Centru pentru probleme mai mici, care nu necesita sa ajungem la spital, pe care, daca ar avea program medicul de familie, le-am rezolva la cabinet.

15/05/19 23:08
Eu

Un medic ortoped pediatru, la Bistrița, când o sa avem???

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5